Παρουσία της εταιρίας Ζαπουνίδης στη δημόσια παρέμβαση σχετικά με το νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων


Ο Μηχανολόγος Μηχανικός Αντώνης Ζαπουνίδης, ιδρυτικό στέλεχος αλλά και βασικό μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ),  παραβρέθηκε στην  δημόσια παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ Αθήνας, αναφορικά με το νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων (Π.Δ. 41/2018) που ψηφίστηκε πρόσφατα και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Α’ 80/07.05.2018) . Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Αντώνης Κούκουζας πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία είναι ιδρυτικό μέλος του ΕΛΙΠΥΚΑ.

Με βασικό μήνυμα “Με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή”, ο Πρόεδρος του ΕΛΙΠΥΚΑ   κ. Γιάννης Κοντούλης τοποθετήθηκε, τονίζοντας ότι : ” αν και  ο νέος κανονισμός είναι  ένα σημαντικό βήμα, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση  με τον τρόπο εφαρμογής και της τήρησής  του“. 

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συζήτηση και  ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντες μηχανικούς αλλά και εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιριών στο χώρο όπως:  FIBRAN Α.Ε. , KNAUF INSULATION, ELVAL COLOUR, κ.α,  οι οποίοι  συμφώνησαν ότι  η σημερινή αδυναμία και ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου της αγοράς από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (ως προς την πυροπροστασία που προσφέρουν ή όχι τα διάφορα συστήματα δόμησης), οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αυτονόμηση της αγοράς και την εφαρμογή επικίνδυνων συστημάτων.

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, μελετητές, κατασκευαστές και παραγωγοί παράβλεπαν σε μεγάλο βαθμό τον προηγούμενο Κανονισμό Πυρασφαλείας Κτιρίων  εκτός των σοβαρών νομικών επιπτώσεων για τους εμπλεκόμενους, επιφέρει και σοβαρό  θέμα ουσίας όσον αφορά την ασφάλεια των χρηστών των κτιρίων, αλλά και των ίδιων των κτιρίων αυτών καθ’ αυτών ως οικοδομήματα.

 

Λίγα λόγια για τον ΕΛΙΠΥΚΑ :

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που υποστηρίζει τη διαμόρφωση/υποστήριξη προδιαγραφών και προτύπων πυροπροστασίας ώστε να αποτρέπονται/μειώνονται οι απώλειες ζωής και περιουσίας από τη φωτιά στις κατασκευές και συμμετέχει σε διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάρτιση νόμων, αποφάσεων και κανονισμών προδιαγραφών πυροπροστασίας και μηχανισμού τήρησής τους. Στο ΕΛΙΠΥΚΑ συμμετέχουν ελληνικές και διεθνείς βιομηχανίες δομικών υλικών, συστημάτων, κατασκευαστικών εταιριών, εργαστήρια ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων και αξιωματικοί με επιστημονική επάρκεια του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22646 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.