Παρουσιάστηκε η λειτουργία του ΣΥΔ από την ΕΛΕΠΑΠ Ηπείρου στην Πρέβεζα – Άλμα ζωής για την Ήπειρο.

Πραγματοποιήθηκε  σήμερα Τρίτη 30 Μαΐου 2017 και ώρα 12:00 στην Αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Πρέβεζας η ευρεία ενημερωτική και επιστημονική συνάντηση αρχών και φορέων παροχής κοινωνικής φροντίδας στην γνωριμία και τη λειτουργία του ΣΥΔ της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην ενημέρωση – γνωριμία παρευρέθηκαν αρκετοί φορείς από την πόλη της Πρέβεζας όπου πέρα από την παρουσίαση τους στην εκδήλωση έκαναν και ερωτήσεις και τοποθετήσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Την ενημέρωση άνοιξε η Περιφερειακή Σύμβουλος Μητροκώστα Παναγιώτα, η οποία αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους είπε τα εξής: «Είμαστε εδώ με την Προέδρο της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων κα.  Νατάσα Μπέγκα ως Περιφέρεια Ηπείρου, η κα. Καμπούρη είναι προϊσταμένη της Διεύθυνσης κοινωνικής μέριμνας και κάνουμε μια παρουσίαση στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου για το έργο της ΕΛΕΠΑΠ. Ως ΕΛΕΠΑΠ  Ιωαννίνων είναι γνωστή στους περισσότερους και είναι ο χώρος που υπάρχουν παιδιά από την βρεφική ηλικία έως 16ετών τα οποία βοηθιούνται πάρα πολύ στην θεραπεία, στην ένταξη, στην αποκατάσταση και στην βελτίωση της καθημερινότητα τους. Η ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1981 και αποτελεί ένα από τα έξι παραρτήματα σε ΕΛΕΠΑΠ Ελλάδος και είναι ένα έργο ζωής της κα. Μπέγκα και των συνεργατών της και όλων των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό το χώρο. Έχουνε κάνει θαύματα και τώρα μιλάμε για τα βήματα ζωής που συνεχίζουν να κάνουν για το παιδί με αναπηρία με ένα όραμα που είχε κα. Μπέγκα και είναι πρότυπο για όλη την χώρα, την στέγαση της Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Ο σκοπός λοιπόν αυτών των επισκέψεων είναι η ενημέρωση, γνωριμία με τον καινούργιο αυτόν θεσμό που έχει φτιάξει η ΕΛΕΠΑΠ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου. Είχαμε την ευτυχή συγκυρία πέρυσι τον Ιούλιου ως Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρουμε μια ομόφωνη απόφαση για να σταθούμε αρωγοί και να φτιαχτεί μια αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων έτσι ώστε να προχώρηση η διαδικασία να λειτουργήσουνε η ΣΥΔ. Οι στέγες έχουν φτάσει στην τελική τους μορφή όπου τα εγκαίνια θα γίνουν στις 11 Ιουνίου 2017 και ώρα 11:00π.μ. στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων».

Στη συνέχεια τον λόγο είχε ο Αντιπερειφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου όπου είπε τα εξής: «Σας ευχαριστώ που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ αλλά θέλω να ευχαριστήσω και την κα. Μπέγκα που είναι η ψυχή της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων. Το έργο της ΕΛΕΠΑΠ αλλά και της ιδίας και των συνεργατών της είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και έχω ακούσει στην Αθήνα ότι η καλύτερη ΕΛΕΠΑΠ είναι των Ιωαννίνων, τώρα βέβαια θα λέμε της Ηπείρου και είναι σημαντικό το έργο αυτό που κάνει και θέλω όλοι να συνεργαστείτε όλοι να βοηθήσετε αυτήν την προσπάθεια που γίνεται γιατί είναι για το καλό των παιδιών μας, για το καλό αυτών τον ανθρώπων που έχουν αυτές τις συνθήκες και θα σας εξηγήσει η κα. Μπέγκα».

Το λόγο πήρε η Προέδρος της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων κα.  Νατάσα Μπέγκα όπου είπε τα παρακάτω: «Για εμένα είναι χαρά που βασικά βλέπω νέους ανθρώπους γύρω μου. Θα αναγκαστώ να σας γυρίσω και να φανταστείτε την κατάσταση που υπήρχε πριν 40χρονια που ξεκίνησε η Ιατρική Σχολή στα Γιάννενα. Τότε στα Γιάννενα και βεβαίως  σχεδόν παντού δεν υπήρχε κανένας Φυσικοθεραπευτής και δεν υπήρχε καν σχολή Φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα αλλά και κανένας Λογοθεραπευτής στα Γιάννενα. Αυτοί που έκαναν τον Λογοθεραπευτή ήταν  παιδιά από την Βόρεια Ελλάδα που πήγαιναν και σπούδαζαν δάσκαλοι στην Βουλγαρία, και εκεί έπαιρναν κάποια μαθήματα Λογοθεραπείας και όταν έρχονταν στην Ελλάδα έδιναν κάποιες εξετάσεις και έτσι γίνονταν Λογοθεραπευτές και ύστερα έγιναν τα ΤΕΙ στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι άνθρωποι να δούνε την ανάγκη ίδρυσης της ΕΛΕΠΑΠ στα Γιάννενα το οποίο ήταν ένα Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών με εγκεφαλική παράλυση».

Στη συνέχεια η κα. Μπέγκα μίλησε για την καινούργια εγκατάσταση που έχει γίνει όπου αποτελείται από εφτά σπίτια όπου μπορούν να διαμένουν πέντε παιδιά το καθένα στο δικό του δωμάτιο και ένα κεντρικό κτήριο. Η διαμονή θα γίνεται με την επίβλεψη προσωπικού ενώ η δομή των σπιτιών είναι με τις καλύτερες προδιαγραφές και το πιο σημαντικό είναι ότι έχει γίνει συνεργασία με ένα Περιβαλλοντολόγο όπου όνειρο έχει μαζί με την ΕΛΕΠΑΠ να δημιουργήσουν το πρώτο Κέντρο θεραπευτικής καλλιέργειας αλλά και άλλους στόχους που έχει θέση η ΕΛΕΠΑΠ να πέτυχει. Η κα. Μπέγκα μίλησε για την Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που έχει στηθεί όπου 50% είναι από την Περιφέρεια Ηπείρου, 50% από την ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων και τρία άτομα τα οποία είναι στο προσωρινό Συμβούλιο τα οποία είναι διορισμένα από αυτούς.

Τοποθέτηση έκανε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ζάκας όπου είπε τα εξής: «Σε αυτό που εσείς ξεκινάτε υπήρχε ένας αξιόλογος άνθρωπος εδώ στην Πρέβεζα ο οποίος έχει βγει σε σύνταξη είναι κ. Μπόχτης ο οποίος είχε κάνει μια καλή δουλειά πάνω σε αυτό το θέμα στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και πραγματικά από όλα αυτά που αναφέρατε ήταν λύτρωση για τις οικογένειες των παιδιών που πήγαιναν σε αυτές τις δομές και τώρα πια δεν υπάρχουν . Δεν ξέρω που βρίσκονται αυτά τα παιδιά ή πως περνάνε την μέρα τους. Μπορώ να πω η Περιφέρεια Ηπείρου όπως γνωρίζουμε έδωσε κάποια κτήρια για την στέγαση αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει γίνει τίποτα παρά μόνο προσπάθειες και μακάρι αυτήν η δική σας προσπάθεια να μεταφερθεί και αυτές οι δομές να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που πολλά χρόνια πριν ξεκίνησε».

Στη συνέχεια μίλησε η κα. Καμπούρη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης κοινωνικής μέριμνας της Περιφέρεια Ηπείρου: «Βεβαίως τα θέματα κοινωνικού χαρακτήρα και αυτές οι δομές που στήνονται για άτομα με αναπηρία μας αφορούν όλους μας, ανεξάρτητα ποιο χώρο υπηρετούμε γιατί τα άτομα αυτά μπορεί να είναι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας ή άνθρωποι μέσα από το σπίτι. Δεν έχει να κάνει με τον χώρο που υπηρετούμε ή συμβάλλουμε ή απασχολούμαστε,  έχει να κάνει με αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αυτήν την ιδιαιτερότητα. Και είναι χαρά μας και ευχή που έχουμε αυτό το έμψυχο υλικό στην ΕΛΕΠΑΠ που πραγματικά όπως τονίστηκε  είναι πρωτοπόροι στην Ελλάδα και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό και δυστυχώς στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες η ΕΛΕΠΑΠ και με την Περιφέρεια Ηπείρου έχει προβεί σε ένα άλμα ζωής».

Η κα. Ελευθερία Αγγέλη Παπαιωαννίδου,  εκπρόσωπος του Δήμου Πρέβεζας με τη σειρά της  είπε τα εξής: «Θέλω να πω κα. Μπέγκα ότι υποκλινόμαστε σε αυτό που κάνετε και ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική αλλά και να πλαισιώνεται και από όλους τους φορείς που μπορούν να βοηθήσουν. Εγώ θέλω να πω ότι με τον κ. Μπόχτη ήμουν προσωπική φίλη και πράγματι είχε ξεκινήσει το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Ξέρω ότι το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πρέβεζας εντάθηκε στο Νοσοκομείο και θέλω να πω ότι στον Δήμο μας υπάρχουν δυο ειδικά σχολεία αυτήν την στιγμή. Το ένα είναι Δημοτικό Σχολείο και το άλλο είναι στην Νέα Σαμψούντα και έχει παιδιά από 12 έως 25 χρονών. Θέλω να πω ότι εμείς είχαμε μια συνάντηση πέρυσι με τους γονείς και αποφασίσαμε ως Δήμος να κάνουμε μια καινούργια δομή που υπάρχει σε άλλους Δήμους και πραγματικά θα το τρέξουμε γιατί πρέπει να το κάνουμε. ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και αιτηθήκαμε το κτήριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ για να μπορέσουμε να στεγάσουμε την καινούργια δομή και ευελπιστούμε ότι η δομή θα λειτουργήσει στην χρονιά που έρχεται».

Φωτορεπορτάζ: Βασίλης Κούρκουλας

Βασίλης Κούρκουλας
About Βασίλης Κούρκουλας 2034 Articles
Ο Βασίλης Κούρκουλας καλύπτει την επικαιρότητα για τo PrevezaToday.gr και καθημερινά με τα ρεπορτάζ του παρουσιάζει όλες τις τοπικές εξελίξεις.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.