Οργανωμένος ξεσηκωμός παντού – Να επιβάλλουμε άλλο δρόμο χωρίς μνημόνια –Ε.Ε-Ευρώ-ΔΝΤ

Στην τελική ευθεία της διαδικασίας ψήφισης του αντι-ασφαλιστικού νόμου έχει μπει η αντιδραστική κυβέρνηση  φάρσα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε πλήρη συμπόρευση με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Πρόκειται για πρωτοφανή αντεργατική αναδιάρθρωση. Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό δεν θα εξαντληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα αναπαράγονται συνεχώς μέσω ειδικών ρητρών που θα μεταβάλουν το ύψος των συντάξεων αυτόματα, δικτατορικά, χωρίς να απαιτούνται κάθε φορά νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και το πολιτικό κόστος που θα τις συνοδεύει, υπακούοντας στο δημοσιονομικό κόφτη και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που υπακούει στη μείωση μισθών και συντάξεων.

Με το νόμο αυτό γενικεύεται και κλιμακώνεται η εκμετάλλευση του συνόλου των εργαζομένων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης. Επιβάλλεται μια απίστευτη καταδίκη απέναντι στη νέα γενιά που την «αξιολογούν» για μια σύνταξη των 170 ευρώ, ένα μισθό των 300 ευρώ και  μια δουλειά 5μηνης ανάσας (όταν τη βρίσκει) μέσα στην ασφυξία της ανεργίας  και της μετανάστευσης. Ετοιμάζουν σε όλο το λαό «μαύρα γηρατειά» με επιδόματα πείνας και περίθαλψη «ράντζου» σε νοσοκομεία- αποθήκες ανθρώπων.

Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει συνοπτικά 10 μέτρα που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2016:

1). Μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο στις νέες για τις οποίες θα εφαρμοστεί νέος τρόπος υπολογισμού που οδηγεί σε μικρότερες αποδοχές, όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες, οι οποίες θα ξαναϋπολογιστούν με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης

2)  Κατάργηση όλων των ως τώρα ορίων των κατώτατων συντάξεων για όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και μετά. Τα νέα ποσά για τις κατώτερες κύριες συντάξεις θα ξεκινούν από τα 170 ευρώ.

3). Δραστικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που θα ξεκινούν από 8% και θα φτάνει το 15% ή και το 30%.

4). Δραματική αύξηση εισφορών για ασφάλιση και υγεία, που οδηγεί και σε μεγάλη μείωση μισθών

5). Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα πάνε από το 7% στο 20% του ποσού της ασφαλιστικής τους κατηγορίας.

6). Μείωση κατά 10% ως 15% στο νέο εφάπαξ

7). Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι

8). Ανατροπή στις πρόωρες συντάξεις με κρυφές αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μείωση σύνταξης πάνω και από 40% για το Δημόσιο.

9). Κατάργηση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το Δημόσιο

10). Κατάργηση ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους με την ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο φορέα με κορμό το ΙΚΑ. Η ενοποίηση θα φέρει και την εξίσωση όλων των παροχών τους σε χαμηλότερα επίπεδα.

Καλούμε σε γενικό απεργιακό και λαϊκό ξεσηκωμό ΑΜΕΣΑ. Δεν περιμένουμε τα αποτελέσματα της “διαπραγμάτευσης” – κοροϊδία. Καλούμε σε πολιτικό απεργιακό αγώνα διαρκείας.

Απέναντι στον αντιασφαλιστικό τερατούργημα διεκδικούμε:

Μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε παραπέρα περικοπή ή επιβάρυνση, ούτε να σκέφτονται να φέρουν ανάλογο νομοσχέδιο στη βουλή. Το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση (υγεία, πρόνοια, σύνταξη) είναι καθολικό, πρέπει να παρέχεται σε όλους χωρίς προϋποθέσεις από ένα αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.

Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας ή στα 60 έτη (58 για τις γυναίκες). Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας, της μαθητείας και κατάρτισης, του βάουτσερ και της «κοινωφελούς». Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Συντάξεις αξιοπρέπειας και όχι πείνας, καμιά σύνταξη κάτω από τον βασικό μισθό. Διασφάλιση όλων των συντάξεων που υπερβαίνουν αυτό το ύψος και των εφάπαξ.

Για να κατοχυρωθεί ένα τέτοιο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας απαιτείται:

* Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.) και οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.

* Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία  τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010 (το κράτος δάνειζε τα λεφτά των ταμείων με αρνητικά επιτόκια από το 1950 μέχρι το 1990) , τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και τα δις που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ.

Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να «σωθεί» το ασφαλιστικό! Αλλά για να ενισχυθούν τα κέρδη της αστικής τάξης, τα «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα αρπακτικά, η εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους, η υποταγή στο δημοσιονομικό σφαγείο της ευρωζώνης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι πολιτικοί της σύμμαχοι και οι «δανειστές» έχουν αποφασίσει να μας τελειώσουν.

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε όσους ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα του Αυγούστου. Τα ίδια μέτρα ψήφιζε και η λεγόμενη σημερινή «αντιπολίτευση» όταν ήταν κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς «οικουμενικά» κυβερνούν. Τα ίδια ψέματα έλεγαν στο λαό, με τα ίδια ακριβώς λόγια. Ότι θα βγούμε από τα μνημόνια εφαρμόζοντάς τα! Ότι κόβουμε συντάξεις για να τις σώσουμε! Ότι απολύουμε για να έρθουν δουλειές! Ότι εφαρμόζουμε «παράλληλο» πρόγραμμα για το μοίρασμα της φτώχειας. Και ότι αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία των «θυσιών». Και έχουν περάσει 7 «μαύρα» χρόνια λεηλασίας.

Παλεύουν με νύχια και με δόντια για να «ξαναμοιραστεί η πίτα» στην εποχή της κρίσης σε βάρος των εργατικών και λαϊκών αναγκών, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι η κρίση είναι «ευκαιρία», κάτι που βαρεθήκαμε να ακούμε από το 2008 και μετά. Είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε με το δικό μας ταξικό συμφέρον την ευκαιρία για αλλαγή μέσα στην κρίση. Είναι ευκαιρία αλλά για ξεσηκωμό και πάλη απέναντι στην εκμετάλλευση, την φτώχεια, την πείνα, τον πόλεμο, τον φασισμό, τον καπιταλισμό ενάντια στις αυταπάτες των μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν τους φοβόμαστε, ούτε τους πιστεύουμε άλλο πια. Δεν ζητάμε «δικαιοσύνη στην εξαθλίωση». Απαιτούμε να πάρουμε πίσω όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Τον κλεμμένο πλούτο που παράγουμε!

 Οργανωμένοι με τα δικά μας όργανα επιβολής της θέλησής μας μπορούμε και πρέπει να απαλλαγούμε από τα τρία μνημόνια, την Ευρωπαική Ένωση με το ευρώ της, το ΔΝΤ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  που τα υλοποιεί.

Για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια πρέπει να επιβάλλουμε να επιστραφούν τα κλεμμένα, να διαγραφεί το χιλιοπληρωμένο χρέος, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις να εθνικοποιηθούν-κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και  οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, με μια συκρότηση της παραγωγής με κριτήριο την αναδιανομή του πλούτου και τη σύγκρουση με το κεφάλαιο.

 

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22707 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.