Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το προσφυγικό – Παρουσία Γιαννάκη και Ιωάννου η συζήτηση (video)


Γράφει ο Χρήστος Τσούτσης

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου η συζήτηση για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό που διεξήχθη  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε ειδική συνεδρίαση του οργάνου.

Στην συζήτηση πέρα των Δημοτικών Συμβούλων και των επικεφαλής των παρατάξεων, συμμετείχαν φορείς και λοιπές αρχές του τόπου όπως  εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας , εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της πόλης όπως ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρέβεζας κ. Λογοθέτης, ο κυβερνητικός Βουλευτής της Ν.Δ κ. Γιαννάκης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Ιωάννου αλλά και απλοί πολίτες.

Η Συζήτηση η οποία ξεκίνησε με τις ερωτήσεις του κ. Νίτσα επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης «Ανάπτυξη Τώρα» προς τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Γεωργάκο, εξελίχθηκε από νωρίς σε μια κουβέντα με ξεκάθαρο χαρακτήρα εναντίωσης στην δημιουργία κλειστού κέντρου προσφύγων στην Πρέβεζα.

Ο κ. Γεωργάκος αφού τόνισε ότι δεν έχει λάβει μέρος σε καμιά επίσημη συνάντηση με αρμόδιους φορείς των εμπλεκόμενων υπουργείων για δημιουργία hot spot στην Πρέβεζα και πιο συγκεκριμένα στο στρατόπεδο  «Κονκουρή», ενημέρωσε τον κ. Νίτσα και το σώμα ότι ήρθε σε επικοινωνία και με τον ίδιο τον κ. Θεοδωρικάκο (Υπουργό Εσωτερικών) και του μεταφέρθηκε από τον ίδιο η θέση ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο στην πόλη. Άλλωστε καταλήγοντας ο Δήμαρχος είπε ότι ο νομός Πρέβεζας με την δομή φιλοξενίας που υπάρχει ήδη στο Δήμο Ζηρού αλλά και με τα παραλιακά ξενοδοχεία που φιλοξενούν οικογένειες προσφύγων σε Λυγιά και Καστροσυκιά έχει καλύψει το ποσοστό που του αναλογεί.

Τον λόγο στην συνέχεια έλαβε ο βουλευτής ν. Πρέβεζας κ. Γιαννάκης ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόσκειται να αναγερθεί κλειστό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Πρέβεζα, σύμφωνα και με τις πληροφορίες που έχει λάβει τόσο από τον κ. Θεοδωρικάκο όσο και από άλλους εμπλεκόμενους φορείς κεντρικά. « Στον Κονκουρί συζητάμε την είσοδο της πόλης και όχι για ένα κλειστό τέτοιο κέντρο σας διαβεβαιώνω…»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Αντιπεριφειριάρχη Πρέβεζα κ. Ιωάννου ο οποίος καυτηρίασε τις διαχρονικές ευθύνες της ελληνικής πολιτείας γύρω από το μείζων θέμα του προσφυγικού και της διαχείρισης του.  Ο κ. Ιωάννου τόνισε με την σειρά του ότι ούτε αυτός έχει καμιά πληροφορία και ενημέρωση για ανέγερση κλειστού κέντρου φιλοξενίας εντός του ιστού της πόλης… «Άλλωστε στο Κονκουρή γίνονται ήδη εργασίες για την είσοδο της πόλης, …έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο..». Παίρνοντας αποστάσεις όμως στην συνέχεια της τοποθέτησης του από τους υπόλοιπους ομιλητές στο ζήτημα της ανέγερσης παρόμοιων κέντρων, τόνισε ότι δεν είναι αρνητικός στην ανέγερση ενός  κέντρου (κλειστού ή ανοιχτού) γενικά και ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ως τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο μέλλον(Άλλωστε το κεντρικό κράτος λειτουργεί χωρίς να μας ρωτά), δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας έτσι και σε αυτόν τον κόσμο που την έχει ανάγκη.

Από τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των κ.κ Γεωργούλη και Κορωναίου.

Ο κ. Γεωργούλης εκ μέρους της «Ανυπότακτης κίνησης» ανέπτυξε με λεπτομερειακό τρόπο  τα αίτια που γεννούν την προσφυγιά, την φτώχεια , την μετανάστευση και τέλος την εξαθλίωση των ανθρώπων που έρχονται για μια καλύτερη ζωή στην χώρα μας.

Ο δε κ. Κορωναίος εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης και της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία» έθεσε το ζήτημα ότι ο κ. Θεοδωρικάκος δεν είναι ο αρμόδιος υπουργός για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και ότι δεν νομίζει ότι είναι επομένως η κατάλληλη πηγή ενημέρωσης για το θέμα. Κλείνοντας έκανε ιδιαίτερη κριτική στην περιφερειακή αρχή και στο γεγονός του πως διαχειρίζεται το εν λόγω κρίσιμο θέμα… “Η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία οφείλει να επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στη λήψη των σωστών αποφάσεων για την περιοχή, χωρίς να λειτουργεί τόσο με το «θυμικό» και την «κοινωνική ευαισθησία» και ούτε φυσικά «με δύο ταχύτητες».”

Η Διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά την σύγκλιση των αρχηγών των παρατάξεων (αφού διακόπηκε το συμβούλιο για δεκαπέντε λεπτά) όπου συνηγόρησαν και συνέταξαν ομόφωνα ένα κοινό ψήφισμα για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, τα αίτια που γεννούν τις προσφυγικές ροές και για την θέση του Δήμου απέναντι στα κλειστά κέντρα .

Ακούστε το ψήφισμα να το διαβάζει ο δήμαρχος στο σώμα:

Στα αρνητικά της συγκεκριμένης συζήτησης μπορούμε να πούμε ήταν οι γενικόλογες αναφορές τόσο των κ.κ. Γιαννάκη και Ιωάννου όσο και του Δημάρχου κ. Γεωργάκου απέναντι στα Μέσα Ενημέρωσης της πόλης, ότι ευθύνονται δηλαδή αυτά για την δημιουργία εντυπώσεων γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες.

Ας κοιτάξουν καλύτερα λοιπόν οι αρμόδιοι δηλώσεις, κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εξώστρεφες παρεμβάσεις ανθρώπων της Δημοτικής Αρχής για το στρατόπεδο «Κονκουρή» το τελευταίο διάστημα πριν αποδώσουν εύκολες κατηγορίες…

 


Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3058 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.