Όχι στην ανθρωποφαγία και στον εφησυχασμό – Του Χρήστου Τσούτση


Γράφει ο Χρήστος Τσούτσης

Πριν λίγες ώρες εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Πρέβεζα. Ο ασθενής που τυχαίνει να είναι γιατρός, είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και δεν έθεσε εαυτόν σε καραντίνα κατά την επιστροφή του, αλλά επέστρεψε στα ιατρικά του καθήκοντα άμεσα ,όπως του ζητήθηκε άλλωστε να κάνει.
Σήμερα δεκατρείς εργαζόμενοι του Γενικού νοσοκομείου Πρέβεζας, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό είναι σε καραντίνα χωρίς να έχουν κάποιο σύμπτωμα του ιού, επειδή ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Μετά την ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος άρχισε ακριβώς αυτό που φοβόμουνα στην μικρή μας πόλη…
Ξεκίνησαν τα λαϊκά δικαστήρια, οι εύκολες και επιπόλαιες αναλύσεις και τα σενάρια συνομωσίας από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το ιατρικό αντικείμενο και λειτούργημα ή την επιστήμη γενικότερα, δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο περιστατικό , ούτε ακριβώς το ιστορικό του πάσχοντα και φυσικά δεν τήρησαν το νόμο σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα , καθώς παραβιάζοντας οδηγίες κυκλοφόρησαν το όνομα του…

Η οδηγία για καραντίνα σε όσους έρχονται από το εξωτερικό δεν υπήρχε πριν μια εβδομάδα (ημερομηνία επιστροφής του πάσχοντα), αλλά μόνο για όσους έρχονταν από ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία. Η χώρα όμως που ήρθε ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας δεν ήταν μέσα σε αυτές. Κάτι που τον καθιστούσε υποχρεωμένο να επιστρέψει στην εργασία του βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Η χώρα από όπου ήρθε την ημερομηνία επιστροφής του, είχε 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ η Ελλάδα 117 αντίστοιχα.

Αλλά ας παραθέσουμε τα γεγονότα όπως συνέβησαν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ασθενής μόλις αντιλήφθηκε τα συμπτώματα ήρθε σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, επέμενε να υποβληθεί στο τεστ και με δική του πρωτοβουλία, διότι ο ΕΟΔΥ του έλεγε να περιμένει μέχρι την Δευτέρα, ορθώς μετέβη στα Ιωάννινα όπου και τελικά υποβλήθηκε σε αυτό , ενημερώνοντας μετέπειτα και το νοσοκομείο και τους πολίτες που είχε έρθει σε επαφή. Τα ίδιο έπραξε και ο ΕΟΔΥ σύμφωνα με τις κείμενες διαδικασίες σχετικά με την ιχνηλάτιση.
Σύμφωνα με τα παραπάνω φαίνεται ότι ο ασθενής κινήθηκε γρήγορα και κατάφερε να υποβληθεί στο τεστ προς όφελος τόσο του ίδιου όσο και των όλων όσων είχε έρθει σε επαφή. Εδώ, ίσως θα πρέπει να μας προβληματίσει η λειτουργία των ελέγχων και η αναμονή εξέτασης των πιθανών κρουσμάτων.

Προφανώς στο σημείο αυτό υπάρχει συλλογική και ατομική ευθύνη σ’ αυτή ή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις πανελλαδικά με ασθενείς που ήρθαν από το εξωτερικό και επέστρεψαν άμεσα στις οικογένειες τους ή σε χώρους δουλειάς.

Αλλά ποιο το νόημα αυτής της συζήτησης τώρα; Σε τι βοηθά; Και ποιος μας όρισε αρμόδιους να την επιδικάσουμε;

Δεν μπορούμε να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα που συνδέονται με την επαγγελματική πορεία ανθρώπων ή που εκθέτουν προσωπικά δεδομένα ασθενών … έτσι αβίαστα. Οικοδομούμε μια κοινωνία κανιβαλισμού και φασισμού, μια κοινωνία ανθρωποφαγίας, σήμερα που όλοι βαλλόμαστε από την επικίνδυνη αυτή πανδημία αλλά αυτό που πρέπει να ευχηθούμε είναι ταχεία ανάρρωση και περαστικά στον άνθρωπο που νοσεί και στην οικογένεια του και επίσης να μην υπάρξουν άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα σε συναδέλφους του γιατρούς, νοσηλευτές ή και άλλους συμπολίτες μας .

Εδώ ,επίσης ανακύπτει επιτακτικά η αναγκαιότητα , αγαπητοί φίλοι, ότι το Νοσοκομείο Πρέβεζας πρέπει να στηριχθεί άμεσα (όπως και τα λοιπά Περιφερειακά και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας) με γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό, όπως και με υλικά. Ακόμη ας τηρήσουμε όλοι τις ρητές οδηγίες ελέγχου και μέριμνας ακούγοντας γιατρούς και επιστήμονες μένοντας όσο το δυνατό περισσότερο στο σπίτι. Δεν θέλουμε εκατόμβες νεκρών όπως στην Ιταλία, πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε με αγάπη και κατανόηση τον διπλανό άρρωστο ή μη , ένοχο ή αθώο….

Ας είμαστε αισιόδοξοι λοιπόν.., ας δείξουμε την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά μας. Ήρεμα και προσεκτικά θα βγούμε νικητές και θα ανταπεξέλθουμε.Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3057 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.