Ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης αποκλειστικά στον prisma radio 91.6.

Την Τετάρτη 27 Μαίου στις 12 στον prisma radio 91.6 και ”Στο ίδιο έργο θεατές” καλεσμένος τηλεφωνικά του Χρήστου Τσούτση στην εκπομπή ήταν ο Γιάννης Οικονομίδης.

Ο Γιάννης Οικονομίδης είναι Κύπριος κινηματογραφικός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, που εργάζεται στην Ελλάδα και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί με επιτυχία και με το θέατρο.
Οι ταινίες του ερευνούν το θέμα της βίας, συναισθηματικής και σωματικής, την κατάρρευση της μικροαστικής κοινωνίας και τις παθογένειες της σημερινής οικογένειας.

Συνομιλήσαμε αναλυτικά μαζί με τον κ. Οικονομίδη για την περίεργη εποχή της πανδημίας , το σινεμά, τους Έλληνες δημιουργούς αλλά και τη νέα του ταινία Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς – Ballad for a Pierced Heart.

Ο Δημιουργός της ταινίας Το Μικρό Ψάρι, το Σπιρτόκουτο,Ο Μαχαιροβγάλτης κ.α.., μας ταξίδεψε μέσα από τις αναφορές του στην λαϊκότητα των ηρώων του αλλά και στην εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.

” Πρωτόγνωρα πράγματα αυτά που βιώσαμε.., να είσαι εσώκλειστος σπίτι όλη μέρα..” ” Να μην μπορείς να κοιμηθείς…”

” Δεν είναι εύκολο να σε κλείσουν δυο μήνες μέσα…” ” Αλλά η αποξένωση δεν επέρχεται τόσο εύκολα..”

” Σκέψεις γίνανε για τη ταινία…” ” Ήταν άδικο λίγο αυτό για την Μπαλάντα…” ” Κόπηκε βίαια η πορεία της…” ” Άνθρωποι πάθανε χειρότερη ζημιά όμως…” Χρωστάμε την ταινία όμως σ΄ένα κόσμο που πηγαίνει να δει ταινίες στο σινεμά…” ” Υπάρχει ένας κόσμος που μας ακολουθεί..,ευτυχώς την ζήτησαν θερινοί σινεμάδες και η ταινία θα βγει κανονικά από Δευτέρα..”

” 4-5 χρόνια σκληρής δουλειάς και ανηφόρας χρειάζονται για να βγει ένα αποτέλεσμα..”

” Ο Δημιουργός αν δεν δημιουργήσει ή δεν επικοινωνήσει με τους ανθρώπους θα τρελαθεί…Η επικοινωνία είναι μεγάλη ιστορία..”

” Το ελληνικό σινεμά για πολλά χρόνια δεν ασχολήθηκε με ήρωες που αναδεικνύω μέσα από τις ταινίες μου..”

” Πολλές φορές η τέχνη έχει ένα ρόλο να σου φωτίσει γνώσεις και πτυχές που δεν τις γνωρίζεις…”

” Το ντεκόρ της νέας ταινίας είναι η επαρχία..”

” Η Ελλάδα είναι άλλωστε μια επαρχία είναι…”

” Εγώ ηθογραφία δεν κάνω…Τα πάθη των ανθρώπων είναι τα ίδια..”

” Η κατάσταση που ζήσαμε που ήμασταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια θύμιζε όντως Σπιρτόκουτο…” ” Αλλά η συνθήκη του Σπιρτόκουτο όπου και να σε βρει είναι διαχρονική…”

” Έξω βλέπεις την φτώχεια σου..”

” Βλέπεις έξω πόσο φτωχός είσαι λοιπόν, πόσο μια χώρα δεν είναι έτοιμη να στηρίξει και να πουλήσει το σινεμά της…” ” Βλέπεις την γύμνια σου…όταν πας έξω σε μεγάλα φεστιβάλ…”

” Ο Αγγελόπουλος ήταν μια περίεργη μορφή ανθρώπου που τα κατάφερε. ” ” Είχε το στομάχι και την αντοχή…” ” Ήταν ο μόνος σ’ αυτό το πλαίσιο που βγήκε εκτός χώρας…”

 Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3409 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.