Ο Πρεβεζάνος Δρ. Κωνσταντίνος Τριάντης νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ

Του Χρήστου Τσούτση

Η Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής συνεδρίασε και ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον διορισμό του Πρεβεζάνου καθηγητή Δρ. Τριάντη στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του νέου “Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής” (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, καθ. Κωνσταντίνος Τριάντης, ανέφερε πως “το περιβάλλον της Ελλάδας είναι εθνικός πλούτος και η διαχείρισή του αποτελεί πρόκληση και εθνικό μας πλεονέκτημα. Σημείωσε πως τις προστατευόμενες περιοχές, δεν θα πρέπει να τις θεωρούμε ως κλειστά οικοσυστήματα: Κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει εάν δεν έχει την συμμετοχή της κοινωνίας, και γι αυτό δεν μπορεί να έχουμε στείρες απαγορεύσεις, αλλά πολιτικές με αναπτυξιακό πρόσημο, έτσι ώστε οι τοπικές κοινωνίες να τις αγκαλιάζουν. Τόνισε επίσης, πως βασική του αρχή είναι η διαρκής διαβούλευση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, αλλά και με όλους τους φορείς, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι στιβαρές. Έδωσε δε, έμφαση, στο να υπάρχουν μνημόνια και προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων…”

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Τριάντης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοποικιλότητας Οικοσυστημάτων. Με προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης , πραγματοποίησε στην συνέχεια Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στο ίδιο τμήμα. Έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2012-2015). Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του Oxford University Centre for the Environment (OUSE) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2007-2009).

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, που συνεδρίασε για να εγκρίνει τον διορισμό της προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του νέου «Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής» (ΟΦΥΠΕΚΑ) ανέφερε «Προσωπικό στοίχημα για εμένα, είναι να συμβάλω στην προστασία του περιβάλλοντος με έργα».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην δημιουργία του νέου αυτού Οργανισμού, που δημιουργείται μετά την πρόσφατη ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου και έχει ως αποστολή να είναι σύμβουλος του υπουργείου σε θέματα πολιτικής για την κλιματική αλλαγή, αλλά και ο κεντρικός φορέας στον οποίο θα ενταχθούν όλοι οι μέχρι σήμερα φορείς διαχείρισης προστατευόμενων φορέων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και Δημήτρης Βίτσας, διαφώνησαν, όχι με την ικανότητα των δύο προτεινομένων για την ηγεσία του ΟΦΥΠΕΚΑ, αλλά με την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, που μέρος της είναι και η δημιουργία ενός τέτοιου επιτελικού Οργανισμού διοίκησης.
Ενστάσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ΟΦΥΠΕΚΑ εξέφρασε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Θέμα κεντρικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης σε σχέση με το περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Η βουλευτής του ΜέΡΑ Σοφία Σακοράφα, μεταξύ άλλων αναρωτήθηκε κατά πόσο η διοίκηση του Οργανισμού έχει την αυτοτέλεια να μπορεί να εναντιωθεί σε πολιτικές επιλογές του υπουργείου.
Οι δύο προτεινόμενοι, μετά την ακρόασή τους στην Επιτροπή, έλαβαν την θετική ψήφο των βουλευτών της ΝΔ. Αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25, ενώ «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Έτσι με 11 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 3 παρών, εγκριθήκαν κατά πλειοψηφία οι διορισμοί της προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΦΥΠΕΚΑ.

 

 Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2887 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.