Ο Νίκος Παπανδρέου στον Prisma 91,6: Οι προοδευτικοί πολίτες πρέπει να γυρίσουν στις ρίζες τους

Την Τετάρτη 10/4 καλεσμένος του Χρήστου Τσούτση τηλεφωνικά ”στο ίδιο έργο θεατές” και στο prisma radio 91.6 ήταν ο Νίκος Παπανδρέου.

Ο Νίκος Παπανδρέου είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ( Κίνημα Αλλαγής) ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Γεννήθηκε το 1956 και είναι επιχειρηματίας- συγγραφέας, μέλος της πολιτικής οικογένειας Παπανδρέου. Πιο συγκεκριμένα είναι ο δεύτερος γιος του πρώην πρωθυπουργού, ιδρυτή και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Αντρέα Παπανδρέου. Ο Νίκος Παπανδρέου σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο Γέιλ (1979) και λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Βερμόντ (1994). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση στο Γουντρόου Γουϊλσον Σκούλ (Woodrow Wilson School) (1981) και πραγματοποίησε διδακτορικό στα οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον (Princeton) (1986). Εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα, έχει διδάξει επιπλέον οικονομικά και λογοτεχνία. Έχει διατελέσει επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της διαχειρίστριας εταιρίας ξενοδοχείων Λάμψα ΑΕ, άμισθος σύμβουλος του υπουργείου εξωτερικών (1999 – 2001), άμισθος οικονομικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας (1987 – 1988), επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Αιγαίου (2001 – 2004), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της OMEGA BANK και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών – Ανδρέας Παπανδρέου. Το 1995 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Δέκα μύθοι και μια ιστορία», το οποίο μεταφράστηκε στα αγγλικά, τα γερμανικά και τα αραβικά. Από τότε έχει συγγράψει άλλα τέσσερα βιβλία.Τελευταίο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα έχει τίτλο «Ανδρέας Παπανδρέου- Ο οικονομολόγος» από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Από το 2000 αρθρογραφεί στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση».

Συζητήσαμε αρχικά για την επιλογή του κ. Παπανδρέου να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή και να είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

”Ωρίμασαν οι συνθήκες και για εμένα., έχουμε την ηθική υποχρέωση να ασχοληθούμε με τα κοινά και την πολιτική αυτή την χρονική στιγμή..”
” Εκεί που γίνονται οι μεγάλες αποφάσεις , μπορώ να συμβάλω, αν βρεθώ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο , με την εμπειρία και τις γνώσεις μου ειδικά τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα”.

Επιπρόσθετα ακούσαμε τον κ. Παπανδρέου όσο αφορά για το κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς και των λαϊκιστών στην Ευρώπη.

”Οι προοδευτικοί πρέπει να σκύψουν πάνω στο κάθε άνθρωπο στην Ευρώπη που φοβάται και να τον πείσουν ότι η λύση δεν είναι στην ακροδεξιά ”

” Οι βασικοί παράγοντες πολιτικής τα τελευταία 20 χρόνια στην Ευρώπη, είναι στην λαϊκή δεξιά ”

Συζητήσαμε στην συνέχεια για τις ευθύνες της σοσιαλδημοκρατίας και για το γεγονός ότι δεν προέβλεψε τις πτυχές της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και των αποτελεσμάτων της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο κ. Παπανδρέου μας μετέφερε τα μηνύματα που δέχεται από τους πολίτες στην περιοδεία των τελευταίων μηνών.

”Η κυβέρνηση μας έφερε 3.5% στόχο υπερπλεόνασμα, εγώ λέω πρέπει να έχουμε στόχο 3.5% στόχο ανάπτυξη”

”Υπάρχει φτώχεια, απογοήτευση και αγανάκτηση στον κόσμο”

” Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα νόμο και έφερε κάτι χειρότερο”

” Οι προοδευτικοί πολίτες πρέπει να γυρίσουν στις ρίζες τους.”

Τέλος κουβεντιάσαμε με τον κ. Παπανδρέου σχετικά με τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής , και τις προτάσεις της πράσινης ανάπτυξης αλλά και για το στόχο του ΚΙΝΑΛ ενόψει ευρωεκλογών.

”Στόχος οι 3 ευρωβουλευτές για εμάς, ρεαλιστικό να εκλέξουμε δύο”.Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3406 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.