Ο Μιλτιάδης Κλάπας στον Prisma 91,6 για το θέμα των παρατάφριων

Ένα ζήτημα το οποίο μοιάζει να μην απασχολεί ιδιαίτερα την Δημοτική Αρχή αλλά δυστυχώς θα πρέπει να λυθεί άμεσα, είναι ιδιοκτησίες των «παρατάφριων» Πρέβεζας.
Οι όροι πολεοδόμησης για κατοικία των παρατάφριων, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν αντισυνταγματικοί και το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από μια ιδιωτική διαφορά που είχαν δύο αδέρφια σχετικά με μια κατοικία. Η συγκεκριμένη υπόθεση κατέληξε στο ΣτΕ και το οδήγησε αυτεπάγγελτα να το παραπέμψει στην ολομέλεια καθώς προκύπτει θέμα συνταγματικότητας.
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και για όλους όσους διαθέτουν ιδιοκτησία στα παρατάφρια Πρέβεζας και πρόκειται για περισσότερες από 220 κατοικίες. Στην ουσία, οι σημερινοί ιδιοκτήτες βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι, καθώς οι τίτλοι ιδιοκτησίας πιθανόν να μην ισχύουν και τα σπίτια να είναι αυθαίρετα.
Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν τίτλους ιδιοκτησίας εδώ και 80 χρόνια περίπου, από την περίοδο της προσφυγιάς του 1922. Το 2004 εκδόθηκε ο νόμος 3220/2004 (Παρατάφρια Πρέβεζας) σύμφωνα με τον οποίο «παραχωρήθηκε στο Δήμο Πρέβεζας έκταση 29.000 τ.μ., την οποία ο Δήμος παραχώρησε με τη σειρά του, κατά κυριότητα σε δημότες του τμήματα της έκτασης αυτής, τα οποία κατέχουν αυθαίρετα και έχουν επί αυτών ανεγείρει πριν από την 31.12.1981 οικοδομή πρώτης κατοικίας και με την προϋπόθεση ότι κατοικούν μόνιμα σε αυτά».
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι «με την υπ’ αριθμ. 197/2016 απόφασή του ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής «Παρατάφρια» της Πρέβεζας, η απευθείας εκποίηση δημοτικών εκτάσεων της πολεοδομούμενης αυτής περιοχής στους αυθαίρετους κατόχους τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συμβάλει στον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής, εφόσον η εν λόγω ρύθμιση δεν υπαγορεύεται από πολεοδομικά κριτήρια συναπτόμενα προς την υγιεινή, ασφάλεια, αισθητική και λειτουργικότητα του οικισμού, που θα ήσαν πρόσφορα και τα μόνα συνταγματικώς ανεκτά για την εξυπηρέτηση του επιδιωκόμενου σκοπού του ορθολογικού σχεδιασμού, αλλά αποβλέπει, στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, περιοριζόμενη στην αποδοχή, επ’ ευκαιρία του πολεοδομικού σχεδιασμού, πραγματικών καταστάσεων που δημιουργήθηκαν παρανόμως από ιδιώτες (αυθαίρετη δόμηση)».
Έτσι, οι επίμαχες διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 3 220/2004 είναι «αντίθετες με το άρθρου 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, που επιτάσσουν τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό προς εξασφάλιση της λειτουργικότητας των οικισμών, όσο και με τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου (άρθρο 25 παρ. 1) και της ισότητας των πολιτών ενώπιον του νόμου (άρθρο 4). Κατά συνέπεια, ως αντισυνταγματικές, οι διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 3220/2004 είναι ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες» κατέληξαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Εδώ, δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση. Πρόκειται για περισσότερες από 220 κατοικίες οι οποίες κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς τίτλους κυριότητας. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν δοθεί οικοδομικές άδειες, έχουν γίνει αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις και όλα αυτά κινδυνεύουν να ακυρωθούν εν μία νυκτί. 

Ο τέως Δήμαρχος Πρέβεζας ο οποίος είχε ασχοληθεί με το θέμα καθώς έπι δημαρχίας του είχαν δοθεί οι τίτλοι Μιλτιάδης Κλάπας σημείωσε ότι η  συγκεκριμένη εξέλιξη που έλαβε το θέμα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη και κινδυνεύει ο κόσμος της περιοχής να μπλέξει ξανά σε περιπέτειες.” Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και θα το θέσουμε προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο” ανέφερε μιλώντας στον Prisma 91,6

Ακούστε το απόσπασμα:

 

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23895 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.