Ο Κλεισθένης της “συναίνεσης”- Του Κωνσταντίνου Δερλερέ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Δερλερές

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πέρασαν και ξεχνιούνται γρήγορα, καθώς η επερχόμενη ‘μάχη’ των εθνικών εκλογών αναγκάζει κομματικά επιτελεία και ψηφοφόρους να στρέψουν το βλέμμα και την προσοχή τους αλλού. Οι πανηγυρισμοί όσων κατάφεραν να εκλεγούν σιγά σιγά κοπάζουν και η ‘επόμενη μέρα’ για την αυτοδιοίκηση αργεί, καθώς τα νέα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια αναλαμβάνουν από Σεπτέμβρη. Όσο όμως κάθεται η σκόνη της εκλογικής διαδικασίας, αναδεικνύονται οι πραγματικές προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νέες διοικήσεις των Ο.Τ.Α.

Οι περισσότεροι αρχικά απόρησαν βλέποντας πως, στην ‘δεύτερη Κυριακή’ εξελέγησαν Δήμαρχοι, των οποίων οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα αποτελούν θλιβερή μειοψηφία στα καινούρια Δημοτικά Συμβούλια. Ο «Κλεισθένης» (νέος Νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση) έφερε αλλαγές, οι οποίες δεν είχαν επικοινωνηθεί επαρκώς στο ευρύ κοινό, εν μέρει δικαίως, καθώς ο Νόμος είναι πολύ καινούριος. Παρ όλα αυτά, άπαντες συνειδητοποίησαν τα πρώιμα αποτελέσματα αυτού του Νόμου, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στην οθόνη του τηλεοπτικού τους δέκτη.

Ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης λοιπόν, πανηγύρισε την εκλογή του την προηγούμενη Κυριακή, μαζί με το επιτελείο του και τους επτά Δημοτικούς Συμβούλους που κατάφερε να εκλέξει, σε σύνολο σαράντα εννιά. Στα δικά μας, ο κύριος Καλός, νέος Δήμαρχος Λευκάδας, θα έχει στο πλευρό του τους έξι δημοτικούς Συμβούλους που εξελέγησαν από την παράταξή του (σε σύνολο τριάντα τριών), ενώ ο κύριος Γεωργάκος, νέος Δήμαρχος Πρέβεζας, οκτώ σε σύνολο τριάντα τριών. Όποιος έχει παρακολουθήσει από κοντά έστω και ένα Δημοτικό Συμβούλιο, αντιλαμβάνεται το μπάχαλο που θα επακολουθήσει.

Η συνθήκη που έχει διαμορφωθεί ευνοεί ξεκάθαρα τις συνεργασίες, όχι σε προγραμματική βάση, αλλά σε μια μορφή άτυπου ανατολίτικου παζαριού του χειρίστου είδους (ήδη στην ‘πιάτσα’ συζητούν για το πώς θα μοιραστούν οι αντιδημαρχίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο).

Προσωπικά αναρωτιέμαι, ποια η ανάγκη της ‘Δεύτερης Κυριακής’, εφόσον αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την απλή αναλογική στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση?

Θα μου πείτε, αυτοί που σχεδίασαν τον Νόμο, δεν προέβλεψαν το πρόβλημα που θα προκύψει? Κάποιοι λένε ότι το γνώριζαν και ίσως να το προκάλεσαν σκόπιμα, διατηρώ όμως τις αποστάσεις μου από την συγκεκριμένη θέση.

Το βέβαιο είναι ότι, ο αρμόδιος Υπουργός καταφέρνει να περάσει το όνομά του στην αιωνιότητα, καθώς ο Νόμος αυτός θα καθιερωθεί ως «Νόμος Σκουρλέτη» (όπως λέμε Νόμος Πεπονή ή Νόμος Κατσέλη) και θα αναφέρεται συχνά ως τέτοιος την επόμενη τετραετία (αρκεί μια αναζήτηση στο google με τους όρους «Νόμος Σκουρλέτη» για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές). Πιθανολογώ όμως ότι, το πρόσημο της συγκεκριμένης αναφοράς θα είναι μάλλον αρνητικό…

 
Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2031 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.