O Ιατρός Παθολόγος – Κοινωνικής Ιατρικής, Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής – Κοινωνικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος στον Ρrisma 91.6

Την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 12 στον prisma radio 91.6 και ”Στο ίδιο έργο θεατές” καλεσμένος τηλεφωνικά στην εκπομπή μας ήταν ο κ. Αλέξης Μπένος.

Ο κ. Μπένος είναι εξαίρετος επιστήμονας, καθηγητής στο τμήμα της Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ( ΑΠΘ) .
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μπένος είναι Ιατρός Παθολόγος – Κοινωνικής Ιατρικής ,Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής – Κοινωνικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Συζήτησε αναλυτικά με τον Χρήστο Τσούτση για την εξάπλωση και αντιμετώπιση του κορωνοϊού , τα μέτρα πρόληψης και τις πρώτες αντιδράσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και των αρχών.

” Ο κορωνοϊός αυτός είναι ένας καινούριος ιός από την ομάδα των κορωνοϊών που ξέραμε..”

” Η επιστημονική κοινότητα ορθώς είναι επιφυλακτική, παρακολουθούμε να δούμε που το πάει..”

” Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι ότι ο κορωνοιός είναι ένας γριππώδης ιός, με πυρετό ή βήχα στις περισσότερες περιπτώσεις …”

” Τέτοια συμπτώματα θα είναι σ’ ένα 85% του πληθυσμού που θα το πάθει, ένα 10% μπορεί να είναι πιο βαριά και να χρειαστεί νοσηλεία και ένα 5% θα χρειαστεί μονάδα εντατικής θεραπείας, στο τελευταίο ποσοστό ενδεχομένως να έχουμε και θανάτους όπως συμβαίνει και με την απλή Γρίπη..” ” Η διαφορά είναι επειδή δεν τον ξέρουμε ως ιό μεταδίδεται πολύ γρήγορα, δεν έχουμε ανοσία δηλαδή..”

” Είναι απλή γρίπη ουσιαστικά, απλά είναι καινούριος ιός έρχεται με κύματα και θα αρρωστήσει πολύ κόσμος…”

” Υπάρχει μια επιστημονική μελέτη στις τελευταίες μέρες που δείχνει ότι ο 50% του κρουσμάτων δεν το ξέρουν τα ίδια ούτε οι γύρω τους…”

” Αυτό δεν καταγράφεται, και ενδεχομένως να το μεταδίδουν άθελα τους και σε άλλους..”

” Σκοπός μας είναι με μέτρα απέναντι στο συγχρωτισμό να εμποδίσουμε αρχικά την εύκολη μετάδοση του..”

” Γιατί αλλιώς το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει…”

” Ότι θα αρρωστήσει κόσμος λοιπόν θα αρρωστήσει αυτό είναι δεδομένο..”

” Στην Ιταλία, επειδή και εκεί το σύστημα υγείας είχε προβλήματα τις τελευταίες δεκαετίες ακριβώς , με ένα περιφερειακό μοντέλο νοσοκομείων, με περικοπές στα χρόνια της κρίσης, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο και αυτό στους πολλούς θανάτους και όχι βέβαια στο πολ/σμό των κρουσμάτων….”

” Σε μια τέτοια επιδερμική έκρηξη κανένα σύστημα παγκοσμίως δεν μπορεί να 100% προετοιμασμένο , πρέπει όμως να υπάρχει μια ελαστικότητα…”

” Στην χώρα μας έχουμε κλειστά κρεβάτια στην ΜΕΘ , χωρίς ακόμα να σκάσει το πρόβλημα έντονα..”

” Πάσχουμε στο σύστημα υγείας σήμερα από βασικές υποδομές..” ” Λείπει προσωπικό..”

” Σ’ αυτές τις συνθήκες αποδεικνύεται πόσο καλό δημόσιο σύστημα υγείας χρειάζεσαι..”

” Υπάρχει αναγκαιότητα να δούμε ξανά ένα δημόσιο σύστημα υγείας σοβαρό και παγκόσμια και στην χώρας με αφορμή αυτή την πανδημία..”

” Ο Σκοπός είναι να επεκταθεί ο ιός όσο πιο αργά γίνεται.., να μην πέσουν όλα τα κρούσματα μαζί..”

” Τα μέτρα για τα σχολεία τα πανεπιστήμια και τις συναθροίσεις είναι σωστά.., αν και δημιουργούν προβλήματα, πρέπει να εφαρμοστούν, οφείλουμε να προφυλασσόμαστε.”

” Πρέπει να ακούμε την επιστημονική κοινότητα..”

” Η συγκεκριμένη πανδημία δημιουργεί και αρνητικά αντανακλαστικά..για το κακό γείτονα, ή τους κακούς μετανάστες και πρόσφυγες..” ” Δεν φταίνε οι κακοί ξένοι για τον ιό..”

” Επίσης ο υπερκαταναλωτισμός και τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ δεν ωφελούν…”

” Δεν χρειάζεται πανικός..”

” Αυτός που χρειάζεται να φοράει μάσκα είναι ο νοσηλευτής και ο γιατρός..”

” Ο Γιατρός και ο άρρωστος πρέπει να φοράει μάσκα, οι υπόλοιποι πολίτες δεν προστατεύονται από ην μάσκα σε τίποτε..”

” Είναι τραγικό να ψάχνουμε να βρούμε μάσκες για να καλύψουμε τους επαγγελματίες υγείας..”Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3096 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.