ΝΑΡ: Αντιπεριβαλλοντικά νομοθετήματα για το περιβάλλον εν μέσω περιοριστικών μέτρων για το λαό


ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

Ο Κ. Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, φέρνει τη βδομάδα μετά το Πάσχα στη βουλή που λειτουργεί “δημοκρατικά” δια κομματικών αντιπροσώπων, ένα ακόμη περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» με στόχο τα δάση και τις προστατευόμενες περιοχές, ολοκληρώνοντας μια διαβούλευση 2 εβδομάδων (4 – 18/3). Ο χαρακτήρας του είναι φανερός από το πρώτο κεφάλαιο «Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης», όπου τα χατήρια των «επενδυτών» για fast track εγκρίσεις των έργων τους διευκολύνονται.
Η κυβέρνηση δεν διστάζει, ενώ η κοινωνία είχε μπει στην πρωτόγνωρη περιπέτεια του κορωνοϊού και οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δράσεις επιδιώκει να μπουν στο γύψο, η ίδια να επιταχύνει την υλοποίηση όσων έχει στο πρόγραμμά της που, στο όνομα της «ανάπτυξης» και των επενδύσεων, λεηλατούν φύση και δημόσιο χώρο.
Στο 3ο διάγγελμά του για την πανδημία (13/4), ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μια κλωστή χωρίζει τη νίκη απ’ την καταστροφή», υπερηφανευόμενος για τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης που κατόρθωσαν να “σώσουν όλους τους Έλληνες”. Ο ίδιος, απεργάζεται την οικονομική καταστροφή του λαού και την καταστροφή του περιβάλλοντος, εκμεταλλευόμενος την πανδημία, για να δώσει πάλι χρήμα και περιουσία στο κεφάλαιο και προαναγγέλλοντας νέα μέτρα λιτότητας για τη λαϊκή πλειοψηφία.
Όπως, την απευθείας ανάθεση έργων , την χωρίς σταματημό εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών σε δάση, τις εξορύξεις κ.α. όλα εν μέσω πανδημίας, περιορισμού και ελέγχων της κυκλοφορίας. Δεν είναι απλά υποκριτές, είναι κυνικοί. Το αποδεικνύουν με τη “συνέχιση του κράτους” τους, ακόμη και μέσα σε αυτήν την τραγική περίοδο.
Ο Χατζηδάκης και η κυβέρνησή του ούτε άκουσαν ούτε έμαθαν κάτι από τους ειδικούς επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο, που κατά τα άλλα “θαυμάζουν”. Έρευνες, ήδη από το 2008, αποδεικνύουν ότι όλο και περισσότερο ασθένειες, όπως ο covid–19, συνδέονται με τις περιβαλλοντικές αλλαγές και την οικονομική εκμετάλλευση της φύσης από τις πολυεθνικές εταιρείες.
H καπιταλιστική ανάπτυξη και o αδηφάγος χαρακτήρας της περιορίζει ή και καταστρέφει δραματικά τα οικοσυστήματα και τα είδη τους για να επιβιώσουν, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν σε νέες εστίες μεταφέροντας νέους ιούς. Ενώ, παράλληλα η βιομηχανοποιημένη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, η αστικοποίηση και η ρυπογόνα πολιτική της εκμετάλλευσης της φύσης για τα κέρδη, δημιουργούν τις συνθήκες για τις καταστροφικές συνέπειες και την εξάπλωση των λοιμωδών ασθενειών.
Για την κυβέρνηση της ΝΔ, προέχει να ολοκληρώνουν την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα την τελευταία 10ετή περίοδο των ευρωμνημονίων και με αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές. Αυτή είναι η κλωστή που χωρίζει το λαό από την καταστροφή. Αυτήν την κλωστή κόβει η κυβέρνηση της Ν.Δ..
Με το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, χρησιμοποιώντας ανενδοίαστα όρους, όπως “προστασία των δασών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”, εντείνει την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης, διευκολύνει την ανεξέλεγκτη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, ξένων και ντόπιων, ιδιαίτερα στα λεγόμενα “πράσινα πεδία”, όπως η ενέργεια ( Βιομηχανικά Πάρκα Αιολικής Ενέργειας, εξορύξεις, κλπ).
Συγκεκριμένα προβλέπει:
• Επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με περιορισμό του χρόνου έκδοσης των αδειών στις 120 μέρες.
• Είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών αξιολόγησης στις σχετικές ελεγκτικές διαδικασίες, μέσω του θεσμού των «πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών».
• Διευκολύνσεις στην αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, με αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από μια Βεβαίωση Παραγωγού, χωρίς να απαιτείται έκδοση απόφασης της Ολομέλειας της ΡΑΕ, και τελικό στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε λιγότερο από έξι μήνες.
• Αναγνώριση των «οικιστικών πυκνώσεων» και δυνατότητα «τακτοποίησης» έναντι τιμήματος, για χρονικό διάστημα 30 ετών, των κατοικιών που έχουν χτιστεί εντός δασών και δασικών εκτάσεων, διαιωνίζοντας πρακτικά το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.
• Κατάργηση, στην ουσία, της προστασίας των περιοχών Natura, ορίζοντας χρήσεις γης που τις καθιστούν επέκταση του αστικού χώρου και καθορίζοντας 4 κλιμακούμενες ζώνες προστασίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα βαριών επενδυτικών δραστηριοτήτων (πχ εξορύξεις), τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτιρίων, κλπ). Κατάργηση των υφιστάμενων τοπικών φορέων διαχείρισης και αντικατάσταση από έναν ακόμη πιο γραφειοκρατικό, κεντρικό «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής».
• Νομοθέτηση της «κατ’ εξαίρεση» και για «έκτακτες περιπτώσεις», λήψης απόφασης για τη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων από τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κατά παρέκκλιση ακόμη και αυτών των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, που η πράξη απέδειξε ότι μόνον τις λαϊκές ανάγκες και το περιβάλλον δεν εξυπηρετούν (ιδιωτικοποίηση με ΣΔΙΤ, ΧΥΤΥ κατ΄όνομα, εργοστάσια καύσης σκουπιδιών, κά).
Απαιτούμε και θα αγωνιστούμε:
• Να αποσυρθεί άμεσα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο και σε καμιά περίπτωση να μην εισαχθεί στη βουλή για ψήφιση εν μέσω περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
• Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.
Ο λαός θα σώσει το λαό και το περιβάλλον

γραφείο περιοχής Ηπείρου -Κέρκυρας –Λευκάδας
του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

συμμετέχει στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.ΑΜιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3070 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.