Μοναδική εμπειρία για τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου! Δημιούργησαν ηλεκτρονική εφημερίδα σε συνεργασία με έφηβους από τη Γαλλία και τη Γροιλανδία- Η Β. Ζαντραβέλη στον Prisma 91,6

To 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας συμμετείχε και ολοκλήρωσε τη δημιουργία ηλεκτρονικής εφημερίδας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + School Exchange 2018-2019, με τον τίτλο N.A.T.A. – News across the Atlantic- με τη συνεργασία  τριών διακρατικών εφηβικών ομάδων από Ελλάδα, Γαλλία και Γροιλανδία.
Η διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου κα Βαρβάρα Ζαντραβέλη μίλησε στον Prisma 91,6 και τους Μιχάλη Μίχο και Χάρη Τσάντη και αναφέρθηκε στη δημιουργία της εφημερίδας.

Το σχέδιο διεξήχθη κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2018-2019 σε συνεργασία με το κολλέγιο SaintJoseph στο Sarlat (Γαλλία), το κολέγιο KangillinnguitAtuarfiat στο Nuuk (Γροιλανδία) και το σχολείο μας. Η κύρια ιδέα ήταν να δημιουργηθούν 3 ηλεκτρονικά έντυπα που σχετίζονται με τη Γροιλανδία-Γαλλία-Ελλάδα με τη χρήση των  ΤΠΕ, της Τέχνης, της  Ιστορίας –της Γεωγραφίας  και των ξένων  γλωσσών  με στόχο την επανεξέταση των εκπαιδευτικών πρακτικών, δίνοντας έμφαση στην απόκτηση δεξιοτήτων του 21ου αιώνα και στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων των εφήβων για τους αντίστοιχους  πολιτισμούς. Παρείχε επίσης  εκπαίδευση των συμμετεχόντων σχετικά με τα  μέσα μαζικής ενημέρωσης έτσι ώστε τα ζητήματα που τέθηκαν να προστεθούν σε άρθρα και  να παρουσιαστούν στις τοπικές κοινότητες. Τα άρθρα τους σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο εστίασαν  σε θέματα σχετικά με τα καθημερινή τους ζωή , τη φύση , την κουλτούρα ή τα  /σχολικά προβλήματα. Αυτή η ευρωπαϊκή εταιρική σχέση τους έκανε να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να είναι ψηφιακά ενεργοί πολίτες και  να εκπαιδεύονται πώς να μαθαίνουν. Δημιούργησε επίσης ευκαιρίες διασκέδασης για αυτούς μέσω της συνεργατικής ψηφιακής παραγωγής της εφημερίδας  ενώ γνώρισαν τις διαφορετικές κουλτούρες με τα πραγματικά εργαστήρια ανταλλαγής κινητικότητας που πραγματοποιήθηκαν.

Οι εργασίες για τα άρθρα των εφημερίδων αποτελούνταν από τρία κύρια στάδια. Πρώτον, οι μαθητές  που συμμετείχαν στις κινητικές δραστηριότητες εξέτασαν τις διαφορετικές προτεραιότητες που έχουν στις χώρες εταίρους και τις συγκέντρωσαν στα κοινά έγγραφα. Κατά τη διάρκεια των κινητικοτήτων , ενώ υιοθέτησαν τους ρόλους των δημοσιογράφων, οι μαθητές παρακολούθησαν και διερεύνησαν τις διαφορετικές πτυχές της ζωής των συνεργατών τους, πραγματοποίησαν τις συνεντεύξεις, πήραν τις φωτογραφίες για να δουν αν οι προκαταλήψεις τους ήταν σωστές ή όχι. Σε κάθε χώρα παρακολούθησαν εργαστήρια που έδωσαν τοπικοί δημοσιογράφοι σχετικά με τις αρχές της σύνταξης άρθρων. Ακόμη , οι μαθητές καθόρισαν τις διακρατικές ομάδες εργασίας για κάθε θέμα της εφημερίδας σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους και άρχισαν να γράφουν τα άρθρα στο κοινόχρηστο “googledocs” και στο googlesite της εφημερίδας. Αφού επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, οι μαθητές συνέχισαν το συνεργατικό τους έργο για τα ίδια έγγραφα για ένα μήνα για να ολοκληρώσουν την έκδοση της εφημερίδας στα αγγλικά και να την μεταφράσουν στις μητρικές τους γλώσσες.

Βραβεία

Ήδη το έργο  αξιολογήθηκε από τη Γαλλική και Δανέζικη Εθνική  Υπηρεσία Υποστήριξης και την Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής δράσης του eTwinningκαι   απονεμήθηκε  στους   εκπαιδευτικούς των παιδαγωγικών ομάδων και στους μαθητές βραβείο-  ετικέτα ποιότητας των εργασιών – QualityLabelσε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύνδεσμοι με τα αποτελέσματα του έργου

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κας Βαρβάρας Ζαντραβέλη:Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23990 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.