Με έργα υποδομών, κοινωνική πολιτική και αναπτυξιακές δράσεις, η Δημοτική Αρχή «επιστρέφει» στους πολίτες τα χρήματα από το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών

Τη «σιγουριά» του Δήμου Ιωαννιτών στο πιο δυσμενές και ασταθές οικονομικό περιβάλλον, αποπνέει ο προϋπολογισμός που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή για το 2017 και υπερψηφίστηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  «Είμαστε ένας από τους ελάχιστους Δήμους που πατάμε γερά στα πόδια μας και έχουμε παλέψει σκληρά για να εξασφαλίσουμε την οικονομική μας βιωσιμότητα. Εκεί που άλλοι Δήμοι καταρρέουν, εμείς επιστρέφουμε μεθοδικά και προγραμματισμένα στους πολίτες τους καρπούς αυτής της προσπάθειας στην οποία μπροστάρηδες είναι αυτοί οι ίδιοι», ήταν η χαρακτηριστική φράση με την οποία έκλεισε την εισήγηση του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ύψους  120.874.000 ευρώ που πιστοποιεί για μια ακόμη χρονιά πως αποδίδει καρπούς η σκληρή δουλειά –η οποία συνεχίζεται καθημερινά –  για το οικονομικό νοικοκύρεμα του Δήμου και δίνει τη δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή:

-να υλοποιήσει έργα υποδομών που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών,

-να συνεχίσει και να εντείνει την κοινωνική της πολιτική για τη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών και

-να προχωρήσει σε αναπτυξιακές δράσεις που τονώνουν την τοπική οικονομία.

Όπως τόνισε στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας: «ζούμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Όλοι μας διαπιστώσαμε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ την κραυγή αγωνία που εξέπεμψαν οι αυτοδιοικητικοί  όλων των παρατάξεων, για την τραγική οικονομική κατάσταση που οδήγησαν την αυτοδιοίκηση οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Εμείς σε αυτή τη συγκυρία μπορούμε να βαδίζουμε μπροστά και να επιστρέφουμε με έργα τους πόρους στους συνδημότες μας. Είμαστε ήσυχοι με τη συνείδηση μας, γιατί δουλεύουμε σκληρά για να κάνουμε ότι καλύτερο και πιστεύω ότι αυτό το αντιλαμβάνονται οι πολίτες».

Μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρα, ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, ο Δήμος Ιωαννιτών θα υποστεί το 2017 μια τεράστια επιπλέον περικοπή. Ένα ποσό  περίπου 2 εκατ. ευρώ από τα «παρακρατηθέντα» παύει να εισρέει στα ταμεία του από το κράτος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθεί αυτό το ποσό από την αύξηση των ίδιων εσόδων και την περαιτέρω περιστολή των δαπανών.

Επίσης ο Δήμος Ιωαννιτών εξακολουθεί να κουβαλάει κάθε χρόνο το «φορτίο»  από την κακοδιαχείριση της εποχής που η σημερινή μείζονα αντιπολίτευση ήτανε στο «τιμόνι» του Δήμου. «Πληρώνουμε κάθε χρόνο παλιές οφειλές που αφορούν δάνεια, ρυμοτομίες, τόκους, κατάλοιπα ενός παρελθόντος και μιας οικονομικής διαχείρισης που υποθήκευσε το μέλλον του Δήμου και συνεχίζει να απομυζά πολύτιμους πόρους από τους Γιαννιώτες. Χρήματα, που αν είχαμε στη διάθεση μας θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ριζικά προς το καλύτερο τη ζωή των συμπολιτών μας», όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, δίνοντας τα οικονομικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα στο τέλος του 2016 ο Δήμος θα έχει πληρώσει ένα τεράστιο ποσό ύψους 5.295.000 ευρώ για παλιά δάνεια, τόκους, και ρυμοτομίες (315.000 για το ΙΚΑ της ΑΔΕΙ–2.400.000 για δάνεια –480.000 για δάνεια της ΔΕΥΑΙ — 500.000 για τόκους υπερημερίας –1.600.000 για παλιές ρυμοτομίες) κι επιπλέον 500.000 για φόρο εισοδήματος, μιας και πλέον οι δήμοι φορολογούνται από το κράτος με τη λογική του … επιχειρηματία.

Παρ’ όλη τη μεγάλη οικονομική αφαίμαξη που υφίσταται κάθε χρόνο εξαιτίας των περικοπών, της υπερφορολόγησης και των βαρών του παρελθόντος, ο Δήμος Ιωαννιτών μπορεί και εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τα Νομικά του Πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο, εξοφλεί τους προμηθευτές του έγκαιρα,  καλύπτει τις λειτουργικές του δαπάνες και χρηματοδοτεί έργα και δράσεις από ίδιους πόρους. Ταυτόχρονα μπορεί να ενισχύει την κοινωνική του πολιτική με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι στο 2017 ο Δήμος θα επιδοτήσει με 0,50 ευρώ το εισιτήριο όλων των δημοτών που μετακινούνται στα χωριά του Δήμου με το Αστικό ΚΤΕΛ. Η σύμβαση που θα έρθει για ψήφιση στο ΔΣ τον Ιανουάριο, θα προβλέπει και πρόσθετα ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο που θα περιλαμβάνουν νέα δρομολόγια, πύκνωση των υφιστάμενων δρομολογίων όπου υπάρχει ανάγκη, μεταφορά μαθητών χωριών που δεν εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή. Ήδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ανατολής και των μαθητών της Γορίτσας στα σχολεία τους με μισθωμένα από το Δήμο λεωφορεία.

Την ίδια ώρα – όπως είπε ο κ. Γιωτίτσας – «για να περιορίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο την επίπτωση εξωγενών αρνητικών γεγονότων, αργά αλλά σταθερά, έχουμε «χτίσει» ένα σημαντικό αποθεματικό που μας επιτρέπει αφενός να απορροφούμε περικοπές κρατικών πόρων και υπερφορολόγηση, αφετέρου να χρηματοδοτούμε άμεσα και γρήγορα απρόβλεπτες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν». Ένα αποθεματικό της τάξης των  19 εκατ ευρώ.

«Δεν υιοθετούμε σε καμία περίπτωση τη λογική του Δήμου – αποταμιευτή, ούτε όμως θα απολογηθούμε γιατί έχουμε τόσα διαθέσιμα. Θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν αρνητικές εξελίξεις, δημιουργώντας αυτό το «μαξιλάρι». Θεωρούμε, επίσης, ότι πρέπει να επιστρέψουμε στους Γιαννιώτες ένα σημαντικό κεφάλαιο από αυτά τα χρήματα μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιωτίτσας .

 

Πόροι που γίνονται έργα και κοινωνική πολιτική

 

Η Δημοτική Αρχή στη προχωράει με συντονισμένες πολιτικές στην κατεύθυνση αύξησης των ιδίων εσόδων .  Χρήματα που επιστρέφουν στον πολίτη και «γίνονται» έργα και κοινωνική πολιτική.

Έτσι , όπως υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, «συνεχίζουμε την πλήρη μηχανοργάνωση του Δήμου για να έχουμε μια ολοκληρωμένη καταγραφή της φορολογητέας ύλης (άδειες καταστημάτων, κοινόχρηστοι χώροι, νεκροταφεία κλπ.), εγγράφουμε σημαντικά κονδύλια για μελέτες νέων προς ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων για αναπτυξιακές δράσεις που θα αποφέρουν έσοδα, προχωράμε στη λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης, εκσυγχρονίζουμε τη λειτουργία του Δημοτικού parking στα Λιθαρίτσια,  και προχωράμε στην ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιοποίηση της τεράστιας και λιμνάζουσας ακίνητης περιουσίας μας».

Η προσπάθεια περιστολής κάθε σπατάλης είναι μεγάλη και στην κατεύθυνση αυτή το 2017 προχωράει: η εισαγωγή συστήματος εισροών – εκροών για τα καύσιμα, η καταγραφή και ο έλεγχος των ρολογιών της ΔΕΗ αλλά και των υδρομέτρων της ΔΕΥΑΙ ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις όπου ο Δήμος δεν θα έπρεπε να πληρώνει, καθώς και η συνέχιση της πολιτικής διακανονισμών των οφειλών για ρυμοτομίες ώστε  η δαπάνη αυτή  να είναι μικρότερη κάθε έτος.

Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα και ευκαιρία χρηματοδότησης και εξοικονόμησης ιδίων πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή πέτυχε, παρά το μεγάλο ύψος των ταμιακών διαθεσίμων του Δήμου,  τη χρηματοδότηση με πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε τρίτους,  που αφορούσαν ρυμοτομίες.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι βεβαιώθηκε για πρώτη φορά και εισπράχθηκε εντός του 2016, ποσό 2.7 εκατομμυρίων ευρώ από έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (στοιχεία έως 30/11). Φαίνεται, επίσης, ότι από τα βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που είχανε προϋπολογιστεί, θα εισπραχθούν περίπου 100.000 ευρώ περισσότερα, και συνολικά,  1.1 εκ. για το 2016. Αυτό αποδεικνύει ότι συνεχίζεται μια πολύ σοβαρή και συστηματική προσπάθεια στην είσπραξη παλαιών οφειλών από τη μεγάλη δεξαμενή των 40 εκ. ευρώ των ανείσπρακτων.

«Σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει ο συμπολίτης μας και του ‘επιστρέφουμε’ τα χρήματα σε έργα και κοινωνικές δράσεις», είπε σε άλλο σημείο της εισήγησης του ο κ. Γιωτίτσας, σημειώνοντας πως   πέραν της απλής εξυπηρέτηση των πάγιων αναγκών του Δήμου, «οφείλουμε να αναδείξουμε και ένα όραμα για την πόλη, να προσπαθήσουμε να εμπνεύσουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να τις πείσουμε να συμπορευτούν μαζί μας στη δύσκολή προσπάθεια μας να αφήσουμε την πόλη σε καλύτερη μοίρα από αυτή που την παραλάβαμε. Ο λαός δεν μας εξέλεξε για να είμαστε απλοί διαχειριστές της σημερινής μιζέριας, αλλά για να υλοποιήσουμε το κοινό μας όραμα για μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη, πιο εξωστρεφή. Οφείλουμε, επίσης, να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο και την ευαισθησία μας για εκείνες τις  ομάδες συνδημοτών μας που υποφέρουν καθημερινά και πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στις όλο και μεγαλύτερες ανάγκες που έχουν προκύψει από την οικονομική λαίλαπα και την φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού».

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι .. «παλιές αμαρτίες» από τα δάνεια και τα χρέη του παρελθόντος, μαζί με την υπερφορολόγηση, θα βαρύνουν και τα οικονομικά του Δήμου για το 2017 αφού , όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος –  «εγγράφουμε στον προϋπολογισμό του νέου έτους:

 • 4000 για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
 • 000 για Φόρο εισοδήματος από μισθώματα και τόκους που εισπράττουμε (συμπεριλαμβανομένων και των κληροδοτημάτων)
 • 7 εκ. για δάνεια που κληρονομήσαμε και αποπληρώνουμε κανονικά
 • 000 για το δάνειο της ΔΕΥΑΙ στο οποίο είναι εγγυητής ο Δήμος
 • 000 για τόκους υπερημερίας που έχουν να κάνουν σχεδόν αποκλειστικά με παλιές υποθέσεις ρυμοτομιών όπου ο Δήμος καθυστέρησε να αποπληρώσει το κεφάλαιο στους οφειλέτες.
 • 000 για μισθώματα ακινήτων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης των μελετών για την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του ΚΕΠΑΒΙ, ώστε να στεγαστούν εκεί όλες οι σκορπισμένες σήμερα υπηρεσίες του Δήμου.
 • 2,4 εκ. για ρυμοτομίες που αποτελούν τη μαύρη τρύπα για τα οικονομικά του Δήμου. Την τριετία 2015 – 2017 θα έχουμε διαθέσει πάνω από 6,5 εκ ευρώ για την πληρωμή ρυμοτομιών, μια υπόθεση που φαίνεται να μην έχει τέλος, επιφυλάσσοντας μας δυσάρεστες εκπλήξεις κάθε μέρα. Σε συνεργασία και με την Πολεοδομία και τη Νομική υπηρεσία, προσπαθούμε να έχουμε μια όσο πιο ρεαλιστική τάξη μεγέθους για τα επόμενα χρόνια, ώστε να γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η εξόφληση των δικαιούχων της οδού Ρώμα (670.000 ευρώ), ώστε μέσα στο 2017 να ξεκινήσουμε την ολοκλήρωση της διάνοιξης αυτού του δρόμου, ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, που θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και θα κλείσει μια εκκρεμότητα πολλών ετών.
 • 000 για το ΙΚΑ της παλιά ΑΔΕΙ

Κλείνοντας την εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κάλεσε τους Δημοτικούς Συμβούλους να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό λέγοντας πως: «Για τη Δημοτική Αρχή η συνέπεια λόγων και έργων είναι αδιαπραγμάτευτη. Ζούμε σε μια εποχή όπου είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοζόμαστε κάθε μέρα σε νέα δεδομένα, τα οποία πολλές φορές δεν μπορούμε ούτε να επηρεάσουμε ούτε να προβλέψουμε. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να απαντήσουμε στις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. .. Αγωνιούμε το ίδιο με όλους τους συνδημότες μας για τον τόπο και δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο ούτε της κοινωνικής ευαισθησίας αλλά ούτε της απόλυτης γνώσης».

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ :

«ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, ΕΤΟΥΣ 2017»

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε το σχέδιο του ΠΥ του Δήμου για το 2017 τον οδικό χάρτη δηλαδή βάσει του οποίου θα διοχετευτούν οι διαθέσιμοι πόροι. Η συζήτηση αυτή δεν είναι απλά μια θεσμική υποχρέωση. Είναι, και πρέπει να είναι, μια βαθύτατα πολιτική, συμμετοχική διαδικασία, κατά την οποία όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να εκθέσουν τις απόψεις τους και να κάνουν καλοπροαίρετη, θέλω να πιστεύω, κριτική σε τυχόν λάθη και παραλείψεις. Εξάλλου, ο ΠΥ είναι ένα δυναμικό εργαλείο το οποίο υπόκειται σε αλλαγές στη διάρκεια μιας χρονιάς, ώστε να ενσωματώνει νέες ιδέες και προτάσεις.

 

Η διαδικασία σύνταξης του ΠΥ του 2017 έπρεπε να λάβει υπόψη 2 σημαντικές παραμέτρους :

Η 1η είναι η πορεία εκτέλεσης του ΠΥ 2016. Οι δράσεις και οι πολιτικές έχουν  συνέχεια και εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό από το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται. Για το λόγο αυτό πρέπει να παρακολουθούμε καθημερινά την πορεία εκτέλεσης του ΠΥ, να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και σε αλλαγές που μπορούν να αλλάξουν προτεραιότητες και στόχους και, κυρίως, να προετοιμαζόμαστε και να έχουμε εναλλακτικό σχέδιο για τυχόν απρόβλεπτες μεταβολές εξαιτίας εξωγενών παραγόντων. Αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμη περισσότερο επιτακτική στο σημερινό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας. Η βάση, επομένως, για τον ΠΥ 2017 είναι η πορεία εκτέλεσης του ΠΥ 2016 έως τη χρονική στιγμή που συντάσσεται αλλά και οι εκτιμήσεις για το κλείσιμο του Π/Υ 2016, ενσωματώνοντας φυσικά, στο μέτρο του δυνατού, τις όποιες προβλέψεις για επισφάλειες και αποκλίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας μέχρι σήμερα, τόσο στο σκέλος των εσόδων , όσο και σε αυτό των δαπανών, βρισκόμαστε εντός των στόχων που είχαν τεθεί, παρά τα τεράστια προβλήματα που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε από τις μειωμένες και επισφαλείς κρατικές επιχορηγήσεις, την κόπωση των πολιτών από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, τις σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένο αλλά και ανειδίκευτο προσωπικό, τη φορολόγηση για 2η συνεχόμενη χρονιά του Δήμου για τα μισθώματα και τους τόκους κεφαλαίου που εισπράττει.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι βεβαιώθηκαν για πρώτη φορά και εισπράχθηκαν εντός του 2016, 2.7 εκατομμύρια από έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (στοιχεία έως 30/11). Φαίνεται, επίσης, ότι από τα βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που είχαμε προϋπολογίσει, θα εισπράξουμε περίπου 100.000 ευρώ περισσότερα, και συνολικά,  1.1 εκ. για το 2016. Αυτό αποδεικνύει ότι συνεχίζεται μια πολύ σοβαρή και συστηματική προσπάθεια στην είσπραξη παλαιών οφειλών από τη μεγάλη δεξαμενή των 40 εκ. ευρώ των ανείσπρακτων. Τη διετία 2015-2016, μέσα σε ένα τραγικό οικονομικό περιβάλλον, με συνεχείς αρνητικές εξελίξεις για την οικονομία της χώρας, και με ανύπαρκτο ουσιαστικά κατασταλτικό μηχανισμό, καταφέραμε να εισπράξουμε 2.3 εκατομμύρια παλαιών βεβαιωμένων οφειλών. Ταυτόχρονα, αποτρέψαμε τη δημιουργία νέων οφειλών με αυστηρές προειδοποιήσεις και νομικές διαδικασίες εκεί που οφείλαμε, δείχνοντας παράλληλα ευαισθησία σε ακραίες περιπτώσεις πραγματικά άπορων και ανήμπορων συμπολιτών μας  Για το 2017, προβλέπουμε την είσπραξη  1 εκ. από αυτή την πηγή εσόδων και θα εντείνουμε την προσπάθεια είσπραξης περισσότερων χρημάτων, κυρίως από τους μεγαλοοφειλέτες. Τα ίδια έσοδα του Δήμου (από ακίνητη και κινητή περιουσία, ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, λοιπά τέλη και παροχή υπηρεσιών, φόρους και εισφορές, εκποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, προσαυξήσεις – πρόστιμα – παράβολα και έσοδα ΠΟΕ που βεβαιώνονται για πρώτη φορά), εκείνη δηλαδή η ομάδα εσόδων την οποία ο Δήμος μπορεί να επηρεάσει άμεσα με τις πολιτικές του,  εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 17.6 εκ. ευρώ στο τέλος του 2016.

Όσον αφορά τις δαπάνες, ο Δήμος συνεχίζει να αποδεικνύεται συνεπέστατος στις υποχρεώσεις του. Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι δεν θα παρουσιαστούν σημαντικές υπερβάσεις λειτουργικών δαπανών, και, σε κάθε περίπτωση, έχουμε διασφαλίσει την απρόσκοπτη αποπληρωμή τους. Σημαντική επιβάρυνση παρουσιάστηκε  από παλιές οφειλές που αφορούν δάνεια, ρυμοτομίες, τόκους, κατάλοιπα ενός παρελθόντος και μιας οικονομικής διαχείρισης που υποθήκευσε το μέλλον του Δήμου και συνεχίζει να απομυζά πολύτιμους πόρους από τους Γιαννιώτες. Πιο συγκεκριμένα στο τέλος του 2016 ο Δήμος θα έχει πληρώσει :

 • 000 για το ΙΚΑ της ΑΔΕΙ
 • 000 για φόρο εισοδήματος
 • 400.000 για δάνεια
 • 000 για δάνεια της ΔΕΥΑΙ
 • 000 για τόκους υπερημερίας
 • 600.000 για ρυμοτομίες

Παρά την οικονομική δυσπραγία και την αβεβαιότητα, που γίνεται τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, αλλά και τις παλιές οφειλές που μόλις αναφέρθηκαν, ο Δήμος μπορεί και εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τα Νομικά του Πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο, εξοφλεί τους προμηθευτές του έγκαιρα,  καλύπτει τις λειτουργικές του δαπάνες και χρηματοδοτεί τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από ίδιους πόρους. Όλα αυτά αποτυπώνονται στα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα που συντάσσονται ανά τρίμηνο και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν καλοπροαίρετο παρατηρητή. Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν τον καρπό της σημαντικής δουλειάς που έγινε τα τελευταία  χρόνια για τον εξορθολογισμό και τον νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και η οποία συνεχίζεται με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς ώστε να διασφαλίσουμε τόσο την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου, όσο και εκείνες τις αναπτυξιακές πολιτικές που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και θα αποφέρουν έσοδα. Όπως είχαμε δεσμευθεί, και ο ΠΥ 2016 αποδεικνύεται απόλυτα ρεαλιστικός και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου αυτονόητο μέσα στο αβέβαιο και νεφελώδες οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που ζούμε.

Η 2η παράμετρος που έπρεπε να λάβουμε υπόψη έχει να κάνει με αυτό ακριβώς που μόλις ανέφερα, τη γενικότερη δηλαδή οικονομική και πολιτική κατάσταση κατά τη διάρκεια σύνταξης του ΠΥ 2016. Ας μην ξεχνάμε ότι κληθήκαμε να καταρτίσουμε έναν ακόμη ΠΥ μέσα σε ένα περιβάλλον τρομακτικής οικονομικής ανωμαλίας , περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, αβεβαιότητας για το ίδιο το μέλλον της χώρας. Αυτό μας επέβαλε να ουσιαστικά να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και φειδωλοί κυρίως όσον αφορά τις εκτιμήσεις μας για την είσπραξη των ιδίων εσόδων του Δήμου, συντάσσοντας έναν ΠΥ ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, σύμφωνο με την γενικότερη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής που έχει ως βασικό άξονα την αλήθεια προς τους συνδημότες μας αλλά και τη συνέπεια λόγων και έργων.

Για το λόγο αυτό, φροντίσαμε να δημιουργήσουμε στον ΠΥ τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να περιορίσουμε όσο μπορούσαμε περισσότερο την επίπτωση εξωγενών αρνητικών γεγονότων (πχ ικανό αποθεματικό κλπ.), ελπίζοντας ότι θα ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας και η κεντρική εξουσία δεν θα πάρει αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν τους Δήμους και τινάζουν στον αέρα ΠΥ και τον προγραμματισμό τους. Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που στέκεται ακόμη όρθιος, που αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του έγκαιρα και που συντάσσει έναν ΠΥ για το 2016 ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο στα οικονομικά δεδομένα της εποχής μας.

Μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο, ασφυκτικό περιβάλλον, έπρεπε να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των κοινωνικών και πολιτιστικών δομών του Δήμου καθώς και των σχολικών μονάδων, να προγραμματίσουμε νέες δράσεις και έργα, να ιεραρχήσουμε και να  ικανοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερα αιτήματα συνδημοτών μας αλλά και των τοπικών κοινοτήτων για τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Έπρεπε, επιπλέον, να διασφαλίσουμε τις πιστώσεις για τη λειτουργική βιωσιμότητα του Δήμου και για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων μας ώστε να μη δημιουργούμε καινούργια χρέη που θα μετακυλίοταν σε επόμενες γενιές υποθηκεύοντας το μέλλον της πόλης. Για τους λόγους αυτούς, φροντίζουμε ώστε κάθε δαπάνη να είναι απόλυτα διασφαλισμένη και χρηματοδοτούμενη μέχρι το τελευταίο ευρώ. Αργά αλλά σταθερά, έχουμε «χτίσει» ένα σημαντικό αποθεματικό που μας επιτρέπει αφενός να απορροφούμε περικοπές κρατικών πόρων και υπερφορολόγηση, αφετέρου να χρηματοδοτούμε άμεσα και γρήγορα απρόβλεπτες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν. Ενδεικτικά αναφέρω τη χρηματοδότηση του φακέλου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα με 150.000, την επισκευή και ανακαίνιση των κτιρίων του Πνευματικού Κέντρου με 150.000, τη επισκευή του 7ου βρεφονηπιακού σταθμού με 80.000, τη μισθοδοσία των συμβασιούχων εργατών καθαριότητας των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν μονομερώς από την κυβέρνηση χωρίς ποτέ να ερωτηθούν οι Δήμοι για το αν μπορούν να τους πληρώσουν.

Γίνεται, επομένως, κατανοητό ότι η διαδικασία κατάρτισης του ΠΥ 2017 αποδείχθηκε μια εξαιρετικά επίπονη και δύσκολη άσκηση καθώς έπρεπε να ξεπεραστούν όλες αυτές οι δυσκολίες και να απαντηθούν οι προκλήσεις που θέτει η γενικότερη οικονομική κατάσταση, αλλά και οι δεσμεύσεις μας για βελτίωση της ζωής των συνδημοτών μας.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ Π/Υ 2016

Στον προϋπολογισμό εγγράφονται όλες οι δαπάνες και τα έσοδα του Δήμου που αφορούν το συγκεκριμένο οικονομικό έτος και καταρτίζεται και υποβάλλεται ισοσκελισμένος.

Ο ΠΥ του Δήμου για το 2017 ανέρχεται στο ποσό των 120.874.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 2016 για 2 κυρίως λόγους : Ο 1ος είναι ότι εγγράφουμε νέες  πιστώσεις ύψους 2 εκ. για έργα ΕΣΠΑ (ΤΕΒΑΑ, ΣΒΑΚ, ΣΒΔΕ). Ο 2ος είναι ότι για πρώτη φορά εγγράφουμε στον ΠΥ του Δήμου και το σύνολο των ΠΥ όλων των κληροδοτημάτων, ύψους 2.8 εκατομμυρίων ευρώ. Οι 2 αυτές μεταβολές σε σχέση με το 2016, δεν επηρεάζουν την καθαρή δημοσιονομική θέση του Δήμου αφού ό,τι εγγράφεται ως έσοδο εγγράφεται και ως δαπάνη.

 

Έσοδα – Έξοδα που αφορούν επιχορηγήσεις

Στο άρθρο 3 της ΚΥΑ για τις οδηγίες κατάρτισης του ΠΥ προβλέπεται στο τμήμα Προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων που αφορά επιχορηγήσεις.  Η πιο ουσιαστική μεταβολή η οποία αλλάζει ριζικά τον προγραμματισμό του Δήμου και δημιουργεί τεράστια προβλήματα είναι η ολοκλήρωση από το κράτος της αποπληρωμής των παρακρατηθέντων οφειλών  το 2016, ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό παύει να εισρέει στα ταμία του Δήμου από το 2017 και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια κάλυψης του μέσω αύξησης των ιδίων εσόδων και περιστολής δαπανών.  Όσον αφορά τις λοιπές επιχορηγήσεις : 

 • Η πίστωση που εγγράφεται στον Π/Υ για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α. Εσόδου 0611) φτάνει στο ύψος των 12.764.012,40 € (καμία μεταβολή).
 • Οι πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων καθώς και του σχολικού τροχονόμου, φτάνει στο ύψος των 1.326.040 €. (καμία μεταβολή)
 • Οι πιστώσεις που εγγράφονται για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων φτάνει στο ύψος των 10.104.578,90 € (καμία μεταβολή).
 • Η πίστωση που εγγράφεται στον Π/Υ, για την κάλυψη δαπανών που αφορούν σε μισθώματα ακινήτων φτάνει στο ύψος των 173.553,72 € (καμία μεταβολή)
 • Η ΣΑΤΑ φτάνει στο ύψος των 1.761.870,00 € (καμία μεταβολή).
 • Οι πιστώσεις που εγγράφονται στον Π/Υ, για την κάλυψη δαπανών επισκευών και συντηρήσεων σχολικών κτιρίων φτάνουν στο ύψος των 234.100 € (καμία μεταβολή).
 • Οι πιστώσεις που εγγράφονται στον Π/Υ, για την κάλυψη δαπανών που αφορούν τη πυροπροστασία, υπολογίζονται στο ύψος των ποσών που αποδόθηκαν κατά το έτος 2016 και άρα φτάνει στο ύψος των 68.500 €.
 •  

  Ίδια έσοδα

  Όσον αφορά τον Π/Υ εσόδων και εξόδων που αφορά τα ίδια έσοδα, τα ποσά που εγγράφονται στον Π/Υ του 2017 για τα ίδια έσοδα υπολογίζονται διακριτά, με βάση τα αποτελέσματα εκτέλεσης των Π/Υ των δύο προηγούμενων οικονομικών ετών και ειδικότερα με βάση τα ποσά που εισπράχθηκαν κατά το έτος 2015 σε συνδυασμό με την απόδοση των εισπράξεων από τον Ιανουάριο 2016 και μέχρι το κλείσιμο του μηνός που προηγείται από το μήνα κατάρτισης του σχεδίου του Π/Υ 2017 από την οικονομική επιτροπή.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας, το ανώτατο ποσό που μπορεί να εγγραφεί στα ίδια έσοδα είναι 18.457.955,69 € και στα εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών είναι 1.144.900,30 €.

  Στα ίδια έσοδα περιλαμβάνονται τα έσοδα από κινητή και ακίνητη περιουσία, τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, έσοδα από λοιπά τέλη, δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών, φόροι και εισφορές, λοιπά τακτικά έσοδα, έσοδα από εκποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας , προσαυξήσεις-πρόστιμα-παράβολα και έσοδα που βεβαιώνονται για πρώτη φορά.

  Κρίσιμο μέγεθος για τον σωστό και ρεαλιστικό υπολογισμό των εκτιμώμενων ιδίων εσόδων για το 2017 αποτελεί η πορεία είσπραξης τους για φέτος. Πρέπει, επίσης να συνυπολογιστεί και η γενικότερη οικονομική κατάσταση που επηρεάζει τη δυνατότητα πληρωμής των φόρων και των τελών των φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δήμο. Υπολογίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε αυτή την κατηγορία εσόδων σε σχέση με το 2016 και τα οποία θα φτάσουν περίπου στο ύψος των 18,6 εκ. ευρώ.

  Όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι ανείσπρακτες οφειλές προβλέπεται να μειωθούν περεταίρω, και έτσι κάνουμε ένα ακόμη βήμα στην αύξηση της ρευστότητας αλλά και την  απεικόνιση στον ισολογισμό του Δήμου των πραγματικών απαιτήσεων. Προσπαθούμε και σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνουμε , να μην συσσωρεύουμε καινούργιες απαιτήσεις προς το Δήμο. Το κυνήγι των οφειλετών του Δήμου και, κυρίως αυτών που οφείλουν πολύ μεγάλα ποσά, θα ενταθεί το 2017, όχι μόνο για να αυξήσουμε τη ρευστότητα μας αλλά και για λόγους δικαιοσύνης και ισονομίας σε όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν.

  Προχωράμε με συντονισμένες πολιτικές σε ενέργειες για την αύξηση των ιδίων εσόδων του Δήμου. Αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή μας καθώς με τον τρόπο αυτό, μειώνουμε την εξάρτηση μας από τις κρατικές επιχορηγήσεις που φέτος αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επισφαλείς. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε την πλήρη μηχανοργάνωση του Δήμου για να έχουμε μια ολοκληρωμένη καταγραφή της φορολογητέας ύλης (άδειες καταστημάτων, κοινόχρηστοι χώροι, νεκροταφεία κλπ.), εγγράφουμε σημαντικά κονδύλια για μελέτες νέων προς ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων για αναπτυξιακές δράσεις που θα αποφέρουν έσοδα, προχωράμε στη λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης, εκσυγχρονίζουμε τη λειτουργία του Δημοτικού parking στα Λιθαρίτσια,  και προχωράμε στην ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιοποίηση της τεράστιας και λιμνάζουσας ακίνητης περιουσίας μας.

   

  Δαπάνες

  Αυτονόητη υποχρέωση μας είναι να εξασφαλίσουμε όλες τις απαραίτητες πιστώσεις για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών αφορούν ανελαστικές δαπάνες που έχουν να κάνουν με μισθοδοσίες, τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων, ρυμοτομίες, παλαιότερες οφειλές και λειτουργικά έξοδα. Προσπαθούμε να περιστείλουμε τη σπατάλη και σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια καταρχήν να εντοπίσουμε τις πηγές της. Η πολιτική βούληση υπάρχει για να καταπολεμήσουμε παθογένειες δεκαετιών και να απελευθερώσουμε πόρους για παραγωγικές δράσεις, που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα στον πολίτη. Είναι μια στρατηγική που οφείλουμε να υπερασπίσουμε πάση θυσία, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπου οι διαθέσιμοι πόροι είναι όλο και περισσότερο περιορισμένοι. Προχωράμε το 2017 στην εισαγωγή συστήματος εισροών – εκροών για τα καύσιμα, την καταγραφή και τον έλεγχο των ρολογιών της ΔΕΗ αλλά και των υδρομέτρων της ΔΕΥΑΙ ώστε να εντοπίσουμε περιπτώσεις όπου ο Δήμος δεν θα έπρεπε να πληρώνει, τη συνέχιση της πολιτικής διακανονισμών των οφειλών μας για ρυμοτομίες ώστε  η δαπάνη αυτή  να είναι μικρότερη κάθε έτος.

  Μεγάλη επιβάρυνση για το Δήμο αποτελούν και οι οφειλές από το παρελθόν, τεράστια ποσά που χρωστάμε από λανθασμένες πολιτικές, κακοδιαχείριση, υποχρεώσεις που απομυζούν πολύτιμους πόρους σε μια τέτοια εποχή. Χρήματα, που αν είχαμε στη διάθεση μας θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ριζικά προς το καλύτερο τη ζωή των συμπολιτών μας. Δυστυχώς, αυτές οι αμαρτίες του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις από το κράτος  αποτελούν τροχοπέδη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση παραγωγικών δράσεων. Πολλοί Δήμοι έχουν καταρρεύσει. Εμείς στεκόμαστε ακόμη στα πόδια μας αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω αυτή την παράμετρο που δυσκολεύει καθημερινά το έργο μας και τη ζωή των συμπολιτών μας.

  Πιο συγκεκριμένα, εγγράφουμε στον ΠΥ του 2017:

  • 4000 για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
  • 000 για Φόρο εισοδήματος από μισθώματα και τόκους που εισπράττουμε (συμπεριλαμβανομένων και των κληροδοτημάτων)
  • 7 εκ. για δάνεια που κληρονομήσαμε και αποπληρώνουμε κανονικά
  • 000 για το δάνειο της ΔΕΥΑΙ στο οποίο είναι εγγυητής ο Δήμος
  • 000 για τόκους υπερημερίας που έχουν να κάνουν σχεδόν αποκλειστικά με παλιές υποθέσεις ρυμοτομιών όπου ο Δήμος καθυστέρησε να αποπληρώσει το κεφάλαιο στους οφειλέτες.
  • 000 για μισθώματα ακινήτων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης των μελετών για την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του ΚΕΠΑΒΙ, ώστε να στεγαστούν εκεί όλες οι σκορπισμένες σήμερα υπηρεσίες του Δήμου.
  • 2,4 εκ. για ρυμοτομίες που αποτελούν τη μαύρη τρύπα για τα οικονομικά του Δήμου. Την τριετία 2015 – 2017 θα έχουμε διαθέσει πάνω από 6,5 εκ ευρώ για την πληρωμή ρυμοτομιών, μια υπόθεση που φαίνεται να μην έχει τέλος, επιφυλάσσοντας μας δυσάρεστες εκπλήξεις κάθε μέρα. Σε συνεργασία και με την Πολεοδομία και τη Νομική υπηρεσία, προσπαθούμε να έχουμε μια όσο πιο ρεαλιστική τάξη μεγέθους για τα επόμενα χρόνια, ώστε να γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η εξόφληση των δικαιούχων της οδού Ρώμα (670.000 ευρώ), ώστε μέσα στο 2017 να ξεκινήσουμε την ολοκλήρωση της διάνοιξης αυτού του δρόμου, ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, που θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και θα κλείσει μια εκκρεμότητα πολλών ετών.
  • 000 για το ΙΚΑ της ΑΔΕΙ

  Ταυτόχρονα, και σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου, προϋπολογίζουμε μικρότερα ποσά σε σχέση με το 2016 όσον αφορά αμοιβές τρίτων, δαπάνες ύδρευσης, ασφάλιστρα, εργασίες συντήρησης παγίων του Δήμου, αλλά και για προμήθειες αναλωσίμων (υλικά συντήρησης έργων, καύσιμα, γραφική ύλη, λοιπά αναλώσιμα).

  Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα και ευκαιρία χρηματοδότησης και εξοικονόμησης ιδίων πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή πετύχαμε, παρά το μεγάλο ύψος των ταμιακών μας διαθεσίμων,  τη χρηματοδότηση του Δήμου με πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του σε τρίτους που αφορούσαν ρυμοτομίες. Ήδη έχουμε απορροφήσει με ταχύτατες διαδικασίες το 50% αυτών των χρημάτων και μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2017 θα απορροφήσουμε το ποσό αυτό στο σύνολο του. Στόχος μας είναι να δείξουμε γρήγορη απορρόφηση ώστε να αιτηθούμε και επιπλέον ποσό σε περίπτωση που υπάρχει αδιάθετο υπόλοιπο από τον κουμπαρά των 320 εκατομμυρίων ευρώ.

   

  Πέραν, όμως, από την απλή εξυπηρέτηση των πάγιων αναγκών του Δήμου, οφείλουμε να αναδείξουμε και ένα όραμα για την πόλη, να προσπαθήσουμε να εμπνεύσουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να τις πείσουμε να συμπορευτούν μαζί μας στη δύσκολή προσπάθεια μας να αφήσουμε την πόλη σε καλύτερη μοίρα από αυτή που την παραλάβαμε. Ο λαός δεν μας εξέλεξε για να είμαστε απλοί διαχειριστές της σημερινής μιζέριας, αλλά για να υλοποιήσουμε το κοινό μας όραμα για μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη, πιο εξωστρεφή. Οφείλουμε, επίσης, να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο και την ευαισθησία μας για εκείνες τις  ομάδες συνδημοτών μας που υποφέρουν καθημερινά και πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στις όλο και μεγαλύτερες ανάγκες που έχουν προκύψει από την οικονομική λαίλαπα και την φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

  Με γνώμονα αυτές τις 2 αδιαπραγμάτευτες αρχές της Δημοτικής Αρχής,  καταρτίσαμε ένα ολοκληρωμένο τεχνικό πρόγραμμα ύψους από εξασφαλισμένες πιστώσεις μέχρι το τελευταίο ευρώ (ΣΑΤΑ, Εισφορά, Ανταποδοτικά, ΣΑΕ) τόσο με συνεχιζόμενα και μεταφερόμενα έργα, όσο και με νέα έργα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα στο σύνολο του Δήμου και βελτιώνουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς μεγάλα λόγια και φαντασμαγορικά έργα άνευ ουσίας. Ρίχνουμε το βάρος στα χωριά και κατανέμουμε δίκαια τις πιστώσεις σε όλες τις Δημοτικές ενότητες ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και όχι στη λογική των πολιτικών – τοπικιστικών ισορροπιών. Τα τοπικά συμβούλια είναι ο πιο αξιόπιστος κοινωνός των προβλημάτων των κατοίκων των χωριών μας και ως Δημοτική αρχή έχουμε δώσει από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη βαρύτητα στην τακτική επικοινωνία μαζί τους και στην ενεργή συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος.

  Μέσα από την ορθή οικονομική διαχείριση πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα σημαντικό πραγματικό χρηματικό αποθεματικό 19 εκ. ευρώ. Δεν υιοθετούμε σε καμία περίπτωση τη λογική του Δήμου – αποταμιευτή, ούτε όμως θα απολογηθούμε γιατί έχουμε τόσα διαθέσιμα. Θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν αρνητικές εξελίξεις, δημιουργώντας αυτό το «μαξιλάρι». Θεωρούμε, επίσης, ότι πρέπει να επιστρέψουμε στους Γιαννιώτες ένα σημαντικό κεφάλαιο από αυτά τα χρήματα μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όσο περισσότερα αιτήματα μας επιτρέπουν οι διαθέσιμες πιστώσεις σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Θα ήμασταν επικίνδυνοι λαϊκιστές αν υποσχόμασταν στους πάντες τα πάντα. Κάτι τέτοιο δεν συνάδει ούτε με το ήθος μας ούτε με τη φιλοσοφία μας για το πού θέλουμε να πάει αυτός ο Δήμος.

  Πιστεύουμε στην ιεράρχηση των προβλημάτων και θα κριθούμε για το σύνολο του έργου μας στο τέλος της θητείας μας. Πιστεύουμε επίσης βαθύτατα και στο αίσθημα δικαιοσύνης που πρέπει να αισθάνονται οι συνδημότες μας εκ μέρους της Δημ. Αρχής.

  Σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ που πασχίζει να πληρώσει ο συμπολίτης από το υστέρημα του για εισφορά σε χρήμα. Για αυτό και τα έσοδα αυτά πηγαίνουν πλέον εξολοκλήρου για έργα στις περιοχές αυτές. Σύντομα δημοπρατούμε με 1,4 εκ. το μεγάλο έργο της βελτίωσης υποδομών σε περιοχές της πόλης όπου υπήρχαν πράξεις εφαρμογής. 

  Σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει ο συμπολίτης μας για ανταποδοτικά τέλη. Για το λόγο αυτό, τα έσοδα αυτά διατίθενται εξ’ ολοκλήρου στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και σε επενδύσεις με μετρήσιμα και συγκεκριμένα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Με σοβαρή και συστηματική δουλειά, χωρίς να υπονομεύουμε την επιχειρησιακή ικανότητα της Διεύθυνσης Καθαριότητας, και απολύτως κοστολογημένα, προχωράμε το 2017 σε πολιτικές ελάφρυνσης των Γιαννιωτών αλλά και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Στην κατεύθυνση αυτή,

  • Διασφαλίζουμε την επιχειρησιακή ικανότητα της Διεύθυνσης Καθαριότητας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και συμβασιούχων, πάντα μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών μας δυνατοτήτων.
  • Διατηρούμε τους φετινούς μειωμένους συντελεστές στις επιχειρήσεις των Ιωαννίνων, των Μαρμάρων, του Σταυρακίου και του Νεοχωρόπουλου.
  • Μειώνουμε τα τους συντελεστές για τις οικίες σε Σταυράκι, Μάρμαρα, Νεοχωρόπουλο κατά 10%.
  • Προχωράμε σε περεταίρω ελάφρυνση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με σημαντική αύξηση του ποσοστού απαλλαγής τελών.
  • Προχωράμε άμεσα στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΙΟΒΕ για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης οικονομικής χαρτογράφησης της πόλης που θα μας επιτρέψει να επιβάλλουμε δικαιότερα τέλη.

  Πέραν αυτών των σημαντικών παρεμβάσεων στα έργα και τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών, προχωρούμε και σε μια σειρά από άλλες δράσεις:

  • Ενισχύουμε σημαντικά τις πιστώσεις για προμήθειες εργοταξίου (από 550.000 το 2016 στις 800.000 το 2017) με νέες, 2ετείς συμβάσεις για να προχωρήσουμε σε σημαντικές παρεμβάσεις καθημερινότητας με γρήγορο και άμεσο τρόπο, εκμεταλλευόμενοι και το προσωπικό που θα απασχοληθεί στο εργοτάξιο μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.
  • Διατηρούμε τη χρηματοδότηση στον ΟΚΠΑΠΑ σε υψηλά επίπεδα, όπως και στα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό τους έργο. Ενισχύουμε με 50.000 ευρώ το Πνευματικό Κέντρο και με 20.000 ευρώ το ΔΗΠΕΘΙ γιατί πιστεύουμε στον πολιτισμό όχι μόνο ως ψυχαγωγία αλλά και ως επένδυση.
  • Συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση με 80.000 ευρώ για την τουριστική προβολή της πόλης, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του τουρισμού στην οικονομία της περιοχής αλλά και τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στον τομέα αυτόν τον κλάδο αιχμής, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά.
  • Ενισχύουμε με σημαντικά ποσά τη συντήρηση των αθλητικών υποδομών του Δήμου και προχωράμε σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην Καλούτσιανη, Κιάφα και σε άλλες τοπικές κοινότητες με τη δημιουργία μικρών πνευμόνων υπαίθριου αθλητισμού και πρασίνου.
  • Επενδύουμε στην μηχανοργάνωση του Δήμου με την προμήθεια νέων λογισμικών συστημάτων που θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και θα δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις που θα αποφέρουν έσοδα (π.χ. αποτύπωση φορολογητέας ύλης).
  • Επενδύουμε στην εκπαίδευση και κατάρτιση των υπαλλήλων ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα τους και να προσαρμοστούν στα σύγχρονα δεδομένα αλλά και στα εργαλεία που θα τους παράσχουμε.
  • Προχωράμε στην μελέτη για την βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, έναν πραγματικό «κοιμώμενο γίγαντα» που μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη. Ολοκληρώνουμε, σε συνεργασία με την Επιτροπή φυσικής απογραφής ακινήτων που έχει συσταθεί, και με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, τη διευθέτηση χρόνιων προβλημάτων που αφορούν ακίνητα στην πόλη των Ιωαννίνων ώστε να υποβάλλουμε τροποποιητική δήλωση Ε9 το 2017.
  • Διαθέτουμε αυξημένα ποσά για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, ένα πρόβλημα που τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις παρά την εξαιρετική δουλειά που γίνεται σε αυτόν τον τομέα.
  • Εγγράφουμε στον ΠΥ ενισχυμένες πιστώσεις για την πολιτική προστασία και την πυροπροστασία.
  • Ενισχύουμε με άλλες 000 ευρώ  (200.000 συνολικά για το 2017) την πρώτη φάση εκπόνησης της μελέτης για την πράξη εφαρμογής Δροσιάς – Πεντέλης – Τσιφλικόπουλου που σχεδιάζουμε να δημοπρατήσουμε άμεσα, δεσμεύοντας το υπόλοιπο ποσό που θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια.
  • Τέλος, προχωράμε στην επιδότηση εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των πολιτών και των κατοίκων των χωριών. Πρόκειται για μια ουσιαστική παρέμβαση κοινωνικής πολιτικής που θα ελαφρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από μια σημαντική δαπάνη. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχουμε εκπονήσει σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ, οι κάτοικοι όλων των χωριών που εξυπηρετούνται από το Αστικό ΚΤΕΛ θα πληρώνουν 0,50 ευρώ λιγότερο για κάθε διαδρομή για όλο το 2017. Η διαφορά αυτή θα επιβαρύνει το Δήμο ο οποίος θα πληρώσει ένα ποσό της τάξης των 115.000 ευρώ για ένα έτος για να καλύψει το συνολικό αντίτιμο του εισιτηρίου. Η σύμβαση που θα έρθει για ψήφιση στο ΔΣ τον Ιανουάριο, θα προβλέπει και πρόσθετα ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο που θα περιλαμβάνουν νέα δρομολόγια, πύκνωση των υφιστάμενων δρομολογίων όπου υπάρχει ανάγκη, μεταφορά μαθητών χωριών που δεν εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή. Ήδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ανατολής και των μαθητών της Γορίτσας στα σχολεία τους με μισθωμένα από το Δήμο λεωφορεία.

  Το σχέδιο ενός ΠΥ, αποτυπώνει με αριθμούς μια σειρά πολιτικών και στρατηγικών επιλογών. Είναι, δηλαδή, ο καρπός μιας προσπάθειας που ξεκινάει με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, την ρεαλιστική αποτύπωση των διαθέσιμων μέσων και την επιλογή των κατάλληλων πολιτικών για την υλοποίηση των στόχων της Δημοτικής Αρχής.

  Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά λόγια. Αποτυπώνονται στο σχέδιο του Π/Υ που σας καταθέτω και έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αλλά και στρατηγικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθούν. Η συνέπεια λόγων και έργων είναι αδιαπραγμάτευτη. Ζούμε σε μια εποχή όπου είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοζόμαστε κάθε μέρα σε νέα δεδομένα, τα οποία πολλές φορές δεν μπορούμε ούτε να επηρεάσουμε ούτε να προβλέψουμε. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η εκτέλεση ενός Π/Υ είναι μια δυναμική διαδικασία. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να απαντήσουμε στις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε ένας από τους ελάχιστους Δήμους που πατάμε γερά στα πόδια μας και έχουμε παλέψει σκληρά για να εξασφαλίσουμε την οικονομική μας βιωσιμότητα. Εκεί που άλλοι Δήμοι καταρρέουν, εμείς επιστρέφουμε μεθοδικά και προγραμματισμένα στους πολίτες τους καρπούς αυτής της προσπάθειας στην οποία μπροστάρηδες είναι αυτοί οι ίδιοι.  Είμαστε, ακόμη, έτοιμοι να ακούσουμε τις απόψεις όλων όσων τις ζωές επηρεάζει η πολιτική μιας Δημοτικής Αρχής όπως αυτή αποτυπώνεται σε έναν Π/Υ. Αγωνιούμε το ίδιο με όλους τους συνδημότες μας για τον τόπο και δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο ούτε της κοινωνικής ευαισθησίας αλλά ούτε της απόλυτης γνώσης. Για τους λόγους αυτούς, σας καλώ να υπερψηφίστε τον ΠΥ του 2017.  Ομάδα Σύνταξης
  About Ομάδα Σύνταξης 24056 Articles
  To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

  Be the first to comment

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.