Κώστας Μελάς στον Prisma 91,6: “Πρόκληση η παράκαμψη της γραφειοκρατίας για την απορρόφιση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.”

Μία πρώτη εκτίμηση της συμφωνίας των Βρυξελλών  και το πόσο ωφελημένη  είναι η Ελλάδα από την οικονομική ενίσχυση   έκανε στον Prisma 91,6  ο οικονομολόγος  Κώστας Μελάς.

“Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 70% των χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης  από τα 390 δισεκατομμύρια  των επιχορηγήσεων,  στοχεύει να δοθούν την περίοδο 2021-2022.

Η επιτροπή λέει ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2021  μέχρι και το 2022 θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί  από τις χώρες του 70%.  Το υπόλοιπο 30% θα μπορεί να δοθεί μέχρι το 2023.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει μία εμπροσθοβαρή προσπάθεια  και όσες χώρες θέλουν να χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να καταθέσουν  ολοκληρωμένο σχεδιασμό με προγράμματα πολύ συγκεκριμένα.

Δηλαδή δεν θα δοθούν αόριστα χρήματα σε κάθε κράτος,  για συγκεκριμένους τομείς αλλά πολύ συγκεκριμένα  για έργα με την λογική του ΕΣΠΑ.

Θα υπάρχει μία πολύ συγκεκριμένη μελέτη που θα δείχνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα αποτελέσματα  που θα έχει  η απορρόφηση των χρημάτων.

Τα προγράμματα αυτά θα τα εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  στην συνέχεια θα ζητήσει την άποψη  της δημοσιονομικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία είναι μία επιτροπή τεχνοκρατών  και στη συνέχεια πρέπει να εγκριθούν από το συμβούλιο της Ευρώπης.

 Τα χρήματα θα δίνονται με την πρόοδο των εργασιών,  άρα λοιπόν θα πρέπει τα έργα να είναι πολύ συγκεκριμένα,  να υπάρχει δημόσια  υποστήριξη  από την δημόσια διοίκηση,  ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να είναι έτοιμος  για να υπάρχει μία εκταμίευση με βάση την πρόοδο.

Εδώ είναι και το μεγάλο πρόβλημα  για όλες τις χώρες και ιδιαίτερα  για χώρες που έχουν μεγαλύτερη γραφειοκρατία,  όπως Ιταλία,  Ελλάδα  και κάποιες άλλες χώρες καθώς η όλη διαδικασία έχει να κάνει με την απορροφητικότητα.Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3058 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.