Κώστας Γιαννακίδης στον Prisma 91,6:” Με την υπερφορολόγιση η κυβέρνηση ασκεί κοινωνική πολιτική. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι δεν παράγεται φρέσκο χρήμα.”


Τις πολιτικές εξελίξεις σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο ο δημοσιογράφος του protagon.gr Κώστας Γιαννακίδης.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, είπε ότι το αφήγημα του πρωθυπουργού είναι απόλυτα ρεαλιστικό, τα χρήματα που θέλει να δώσουν υπάρχουν από το υπερπλεόνασμα που δημιουργήθηκε από την υπερ-φορολόγηση .

Ουσιαστικά αυτή η πολιτική που επαγγέλλεται ο Πρωθυπουργός από την στιγμή που έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των μικρομεσαίων,  καθώς δεν υπάρχει άνθρωπος που στο τέλος του μήνα μπορεί να πληρώσει και φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, αρχίζει να γίνεται σταδιακά και αφαίμαξη των επιχειρήσεων προκειμένου  να εξυπηρετείται η πολιτική των επιδομάτων, της διανομής κτλ, καθώς αυτό κάποια στιγμή θα σκάσει γιατί δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική.

Στο ερώτημα αν υπάρχει άλλος δρόμος, ήταν να μην δημιουργηθεί το υπερ πλεόνασμα, αλλά να υπάρχει μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ώσυα να επιτρέψουν χαμηλότερα πλεονάσματα για να υπάρχουν πόροι στην παραγωγική οικονομία και να μην υπάρχει τόσο μεγάλη φορολογία.

Από την στιγμή όμως που όλες οι κυβερνήσεις και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκαναν ιδιοκτησία τους τα μνημόνια, δεν εφάρμοσαν με συνέπεια ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να πείσουν τους δανειστές οι οποίοι θέλουν τα χρήματα τους πίσω.

Αυτή την στιγμή έχουμε μια υπερφορολόγηση που για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί να κάνει μια αναδιανομή εισοδήματος, παίρνει από αυτούς που έχουν πολύ υψηλή εφορία και τα μοιράζει σε αυτούς που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, αυτό όσο και αν ακούγεται και είναι δίκαιο, έχει ένα πρόβλημα, καθώς δεν δημιουργείται καινούριο χρήμα προκειμένου  να χρησιμοποιηθεί για κοινωνική πολιτική, αλλά χρησιμοποιείται το χρήμα από την υπερβολική φορολόγηση και αυτό δεν έχει αναπτυξιακά καλή διάσταση.

 

 

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22892 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.