Κώστας Μπάρκας: Το σχέδιο ορισμένων κύκλων στη χώρα που θέλουν να κατασπαράξουν το ΣΥΡΙΖΑ, για μια ακόμα φορά απέτυχε…

  Αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων για τη σύναψη συμφωνίας με τους θεσμούς. Δεκαεπτά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος δήλωσαν την παραίτησή τους. Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας μίλησε στο πρωινό μαγκαζίνο του Prisma, απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσαν ο Μιχάλης Μίχος και ο Χάρης Τσάντης.

  Αρχικά ο κ. Μπάρκας κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με τη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή και με το ποια ακριβώς στάση θέλουν να κρατήσουν στην κυβέρνηση; – Εάν δηλαδή θα πάμε σε εκλογές ή η διάθεση του  κ. Τσίπρα  για ένα ενωτικό κλίμα μπορεί να επιτύχει μια κοινή πορεία;

 Ο κ. Μπάρκας απάντησε τα εξής:

  «Το σχέδιο ορισμένων κύκλων στη χώρα που θέλουν να κατασπαράξουν το ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν να διασπάσουν το κόμμα  στο εσωτερικό του,  για μια ακόμα φορά απέτυχε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πηρέ τις αποφάσεις στην Κεντρική επιτροπή και αποφάσισε ότι θα πάμε σε έκτακτο συνέδριο μέσα στο Σεπτέμβριο για να συζητήσουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει.

   Αυτό, όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το κόμμα θα αφήσει τη διαδικασία των  διαπραγματεύσεων στην άκρη. Η κυβέρνηση θα λειτουργήσει κανονικά σκεπτόμενη και άλλες μορφές πάλης και δυνατοτήτων που τις δίνει το ίδιο το Σύνταγμα.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εθνικές εκλογές δεν είναι ανάγκη να προκηρυχτούν από την κυβέρνηση, αλλά μπορεί  να προκύψουν από  διαδικασίες. Υπό αυτήν τη έννοια δεν είναι ανάγκη να τοποθετούμε την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής με τις εθνικές εκλογές».

  Στη συνέχεια έκανε λόγο για τις αποχωρήσεις και παράθεσε τα εξής:  

   « Οι σύντροφοι αποχώρησαν από μέλη της κεντρικής επιτροπής,  αλλά δεν αποχώρησαν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Πήραν μια απόφαση που δεν ήταν αρεστή, ωστόσο ήταν η δική τους πολιτική  απόφαση. Όμως θα υπάρξει η δυνατότητα ανανέωσης της κεντρικής επιτροπής στο έκτακτο συνέδριο και όλα θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την συντροφικότητα και την συνοχή με όλους τους τρόπους.»

Στο ερώτημα αν είχε ο κ. Βαρούφάκης  σχέδιο Β και εάν ήταν βιώσιμο ή όχι ; Ο Βουλευτής υποστήριξε ότι:

   « Η προϋπόθεση  ύπαρξης σχεδίου Α,  προϋποθέτει και την ύπαρξη ενός σχεδίου β – γ – δ… κτλ. Η ψηφοφορία που έγινε την προηγουμένη εβδομάδα δεν είχε να κάνει με την ύπαρξη σχεδίου Β, αλλά  με το εάν θα πάρουμε ανάσα με το σχέδιο που δημιούργησαν οι ευρωπαίοι , στο οποίο έχουμε βασικές διαφωνίες.

  Όμως μη ξεχνάμε ότι απέναντι μας είχαμε μας το σχέδιο άτακτης χρεοκοπίας και μια συμφωνία με αυστηρούς όρους. Συνεπώς αν δείτε τις δηλώσεις του Σόιμπλε θα καταλάβατε ότι το σχέδιο χρεοκοπίας ήταν ένα να σχέδιο που προέκυπτε από τον κ . Σόιμπλε και όχι από τον   κ. Βαρουφάκη. Ο υπουργός διαπραγματεύτηκε και έκανε τα αδύνατα δυνατά. Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι πρέπει να απαλλαγούμε από το χρέος, αυτό υποστήριζε και ο κ. Βαρουφάκης.»

 Κλείνοντας έκανε λόγο για το ποσό εύκολο ήταν να πει το ναι, σε μια συμφωνία που ήταν αντίθετος εξαρχής.

 «Το δίλλημα ήταν  τρομερά απειλητικό.  Μίλησα με πολλούς ανθρώπους  για να καταλήξω σε αυτή τη ψήφο, η οποία δεν ήταν μια εύκολη ψήφος. Καθώς δεν είναι ότι έγινα ξαφνικά μνημονιακός, αλλά ήρθε η ώρα να αποδώσουμε κοινωνική δικαιοσύνη και να προστατεύουμε  τους παραγωγικούς τομείς της χώρας.»Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.