Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης της Πρέβεζας (Φωτογραφίες)

Ρεπορτάζ: Χρήστος Τσούτσης
Φωτογραφίες: Χρήστος Τσούτσης, Μιχάλης Μίχος

Οι εκδηλώσεις για την 107η Επέτειο από την Απελευθέρωση της Πρέβεζας τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος Πρέβεζας, ξεκίνησαν την Παρασκευή 18/10 με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Σπύρου Βαγγελάκη η οποία φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης.

Η έκθεση έχει ως τίτλο «Τεχνογραφίες.Η Πρέβεζα του Πολιτισμού» και σύμφωνα με το δημιουργό επιχειρεί να αναδείξει το πλούσιο πολιτιστικό προφίλ της πόλης και του Δήμου μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 15 ετών μέσα από τα πορτραίτα μερικών εκ των σημαντικότερων καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στην πόλη και το Δήμο μας.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Δήμου και φορέων από την ευρύτερη περιοχή, ενώ η λιτή περιελάμβανε και μουσική παρουσία από Πρεβεζάνους καλλιτέχνες.Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 22 Οκτωβρίου.

Το απόγευμα του Σαββάτου 19 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Πρέβεζας (πρώην ΟΑΣΗ), η επιτυχημένη εκδήλωση-αφιέρωμα του Δήμου Πρέβεζας για την Απελευθέρωση της πόλης.

Η Πρέβεζα η οποία γιορτάζει 107 χρόνια ελευθερίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της ανάλυσης του κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης του Σαββάτου, προϊσταμένου των ΓΑΚ Πρέβεζας κ. Σπύρο Σκλαβενίτη, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονικό της απελευθέρωσης που έλαβε χώρα στις 21 Οκτωβρίου του 1912, καθώς και στα ποιοτικά στοιχεία γύρω και από την σύνθεση του πληθυσμού της πόλης εκείνη την περίοδο.

Πέρα όμως από την αναλυτική εισήγηση του κ. Σκλαβενίτη και την παράθεση όλων των ιστορικών στοιχείων της περιόδου, όπως αυτά υπάρχουν και προκύπτουν από τα αρχεία του κράτους, στην εκδήλωση προβλήθηκε επίσης το ντοκιμαντέρ «Μνήμες Χαράς» – Η απελευθέρωση της Πρέβεζας.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι παραγωγή της ΕΡΤ και βρίσκεται στο αρχείο της Δημόσιας τηλεόρασης, είναι ένα μικρό αφιερωμένο στην ιστορία της Απελευθέρωσης.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν προσθέτοντας περαιτέρω ιστορικά και ποιοτικά στοιχεία της περιόδου έγκριτοι συμπολίτες μας, όπως ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις» κ. Καράμπελας , ο κ. Λάζαρος Συνέσιος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αυδίκος, ο καθηγητής και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Πρέβεζας κ. Ρέντζος καθώς και ο κ. Στέφανος Τσακαλώτος κ.α.

Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωρκάκος, ο πρώην Δήμαρχος κ. Μπαίλης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ο πρόεδρος του Δ.Σ κ. Καραμανίδης οι τέσσερις Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Μπούρης, ο κ Κουμπής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πρέβεζας κ. Κορωναίος καθώς και η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος και υπεύθυνη για θέματα πολιτισμού κα. Κωνσταντάκη.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου με τη συναυλία των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας και του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου με την Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους (ώρα 10.30 μ.μ), την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24011 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.