Κορονοϊός lockdown: Άρση των περιορισμών σε δόσεις – Τι θα γίνει με λιανεμπόριο, εστίαση, σχολεία και μετακινήσεις [vids]

25 Νοεμβρίου | 0:00 πμ | 2020

Loading

Μοιραστείτε το:

Δύσκολος γρίφος για την κυβέρνηση αποδεικνύεται το σχέδιο άρσης του lockdown στη χώρα κι αυτό γιατί καλείται να διαχειριστεί μια σύνθετη και δύσκολη εξίσωση με αστάθμητους παράγοντες: Από τη μία οφείλει να λάβει υπόψιν της την επιδημιολογική κατάσταση η οποία όπως δείχνει ναι μεν σταθεροποιείται κοντά στα 2.000 κρούσματα ημερησίως αλλά δεν δείχνει να υποχωρεί στο επιθυμητό όριο των 500-600 κρουσμάτων που θα ήταν το ιδανικό για την λήψη των όποιων αποφάσεων.

Από την άλλη καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οικονομίας, της αγοράς που «καίγεται» για το άνοιγμα όλων των κλάδων αλλά με μία σημαντική προϋπόθεση: να μην οδηγηθούμε σύντομα και σε τρίτο κλείσιμο που θα επέφερε τη χαριστική βολή στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αποφάσεις δεν θα ανακοινωθούν τελικά αυτήν την εβδομάδα και το διάγγελμα του πρωθυπουργού μεταφέρεται στις αρχές της επομένης αφού προηγηθούν οι εισηγήσεις των λοιμωξιωλόγων βάσει των οποίων η κυβέρνηση δρομολογεί τα σχέδια της.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας» φέρεται να δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε πως δεν πρόκειται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο με αναλυτικές ημερομηνίες που θα περιλαμβάνει όλο τον Δεκέμβριο, αλλά θα πηγαίνει εβδομάδα με εβδομάδα και ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η μόνη απόφαση που θεωρείται σίγουρη είναι πως θα ξεκινήσουμε από τα σχολεία –μάλλον μόνο με δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς– στις 7 Δεκεμβρίου. Ακολούθως, και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Δεκεμβρίου.

 

«Αγκάθι» η εστίαση

Ουσιαστικά το μεγάλο αγκάθι, το οποίο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πώς θα αντιμετωπιστεί, είναι η εστίαση. Οι αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από τις 10 Δεκεμβρίου, καθώς πρέπει πρώτα να φανεί πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις να μην ανοίξει η εστίαση κατά την περίοδο των εορτών, ενώ εναλλακτικά συζητείται το άνοιγμα με μάξιμουμ 4 άτομα ανά τραπέζι.

Πως θα γίνονται οι μετακινήσεις

Τη σπαστή άρση των μέτρων «φωτογράφισε» χθες και ο κ. Πέτσας, ο οποίος εξήγησε ( ΑΝΤ1) πως η αναίρεση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα, δηλαδή οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και SMS, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή.

Ως εκ τούτου όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν τα εξής:

  • Δεν θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
  • Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
  • Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα
  • Το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.

Οδικός χάρτης εξόδου και εμβολιασμός

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα προβεί σε ανακοινώσεις, θα παρουσιάσει έναν ευρύτερο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στο θέμα του εμβολιασμού που θα μας κάνει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση του κορονοϊού. Για παράδειγμα, στο πόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί, κάτι που κατά πληροφορίες πρέπει να αγγίξει το 70%.

Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης είπε χθες, αναφερόμενος στη στρατηγική εμβολιασμού σε 1.018 κέντρα ανά τη χώρα, πως ο στόχος είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πολύ καλά οργανωμένο και επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού», που θα έχει ορίζοντα έξι μηνών.

Πηγή: Flash.gr

Ετικέτες:

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Μιχάλης Μίχος
Παναγιώτης Κουνιάκης
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης