«Koινωνική» πολιτική με ισοδύναμα και πρωτογενή πλεονάσματα; – Του Σωτήρη Νούσια

Το νέο αφήγημα της κυβερνώσας πλειοψηφίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πανηγυρίζει για την νέα συμφωνία βάσει της οποίας όπως μας είπε το Σάββατο στον  Prisma 91,6 o οικονομολόγος-δημοσιογράφος Νίκος Ιγγλέσης είναι αδύνατη η ανάκαμψη της οικονομίας, διότι μέχρι το 2022 το πρωτογενές  πλεόνασμα που χρειάζεται η κυβέρνηση για να μπορέσει να ισοσκελίσει με τα όποια αντίμετρα τα ήδη επώδυνα μέτρα λιτότητας αγγίζει το 3,6% ως προς το ΑΕΠ ενώ την ίδια στιγμή το χρέος προσεγγίζει το 180% ως προς το ακαθάριστο εθνικό προϊόν.

Του Σωτήρη Νούσια

Βέβαια η λιτότητα και η εντεινόμενη φτωχοποίηση φαίνεται ότι θα αργήσει να κουνήσει μαντήλι από την πολύπαθη Ελλάδα, αφού ως το 2060 η χώρα είναι υποχρεωμένη να καταφέρνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%

Αν πάμε λίγο πίσω ώστε να διδαχθούμε από αυτό που έλεγε ο γάλλος οικονομολόγος Λορντόν περί της διάσωσης τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ομίλων από τα κράτη αποκαλώντας την διαδικασία «σοσιαλισμός του κεφαλαίου», θα διαπιστώσουμε ότι η διάσωση της  L.Brothers  κόστισε 14,5 τρίς ευρώ στον αμερικάνο φορολογούμενο κάτι που ισοδυναμεί με το ετήσιο ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με ότι επικράτησε έπειτα από την αχαλιναγώγητη επίθεση του νεοφιλελεύθερου χρηματιστικού κεφαλαίου τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι δουλειά των φτωχών και των μικρομεσαίων, το ξεκοκάλισμα της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου κάθε χώρας είναι καθήκον της ολοκληρωτικής Ευρωζώνης και της Γερμανοκρατούμενης Ε.Ε και σε ότι αφορά τον πλούτο, καλό είναι να μην πειράζουμε τους επενδυτές.

Επενδυτές που στην πραγματικότητα δεν εχουν σκοπό την επένδυση αυτή καθαυτή αλλά την φθηνή εξαγορά περιουσιακών στοιχείων χωρών δίχως εργασιακά δικαιώματα, ασφάλιση και μισθούς που τουλάχιστον θα βοηθούσαν τους νότιους να καταναλώνουν το προίόν μιας επένδυσης.

Διότι διαφορετικά όπως είχε πει κι ο Φορντ το κεφάλαιο θα συνεχίσει να εχει το ίδιο πρόβλημα. Τα αυτοκίνητα δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν αυτοκίνητα. Το μόνο που μοιάζει να αποτελεί διαχρονική λύση του νεοφιλελευθερισμού –σαν ασπιρίνη στον καρκίνο- είναι η πίστωση στους φτωχούς ώστε να κερδίζουν επιτόκια οι τράπεζες, να φορτώνεται τόκους και χρεολύσια η χώρα και η παγκοσμιοποίηση να ανθίσταται ανάμεσα σε εθνικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που οδηγούν ίσως σε σύρραξη.

Μακάρι να μη τη δούμε.Σωτήρης Νούσιας
About Σωτήρης Νούσιας 13 Articles
Ο Σωτήρης Νούσιας είναι δημοσιογράφος, παρουσιάζει την εκπομπή "Ο Ήχος της Εποχής" στον Prisma 91,6 ενώ αρθρογραφεί τακτικά στο Prevezatoday.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.