ΚΚΕ: Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας με θέμα τα Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ΤΕΙ Ηπείρου από την έλλειψη διδακτικού προσωπικού.

Οι ασφυκτικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας έχουν δυσχεράνει ιδιαίτερα τη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Πέρα από τα τραγικά προβλήματα στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα κ.λπ.), η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού, διδακτικού και διοικητικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΤΕΙ Ηπείρου με βάση το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του είναι κατά 23% μειωμένος σε σχέση με τον προϋπολογισμό πριν την κρίση κατάφερε να αντικαταστήσει 16 μόνο υπολογιστές με αποτέλεσμα στα εργαστήρια να υπάρχουν απαρχαιω­μένοι υπολογιστές που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες διδασκαλίας.

Η παραπάνω κατάσταση έχει άμεση επίπτωση στα ίδια τα προγράμματα των σπουδών των Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου. Μαθήματα θεωρίας περικόπτονται, συγχωνεύονται, αντικαθίστανται με σεμινάρια επί πληρωμή όπου στην οργάνωση τους συμμετέχουν και επιχειρηματικοί όμιλοι. Επιπλέον εργαστήρια μετατρέπονται σε θεωρίες καθώς επίσης υπάρχουν εργαστήρια που δεν έχουν τον εξοπλισμό που απαιτείται ή έχουν ξεπερασμένο εξοπλισμό.

Οι εξελίξεις αυτές είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της δραστικής περικοπής δαπανών με στόχο να αλλάξει ο χαρακτήρας των ΤΕΙ, πολλά από τα Τμήματα να εξελιχθούν σε πάροχους φτηνών καταρτίσεων. Έτσι, στο έδαφος της τραγικής υποχρηματοδότησης, προωθείται η πιο στενή σύνδεση των Τμημάτων ΤΕΙ με τα κελεύσματα των μεγάλων επιχειρήσεων, με άμεσο κόστος στην τσέπη αλλά και στη μόρφωση των σπουδαστών.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

  • Να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων διδασκόντων.
  • Μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην εμποδίζονται για κανένα λόγο οι σπουδαστές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
  • Να συντηρηθούν και να εξοπλιστούν επαρκώς με σύγχρονο εξοπλισμό τα εργαστήρια και οι αίθουσες διδασκαλίας, να εξασφαλιστεί δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές.

 

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης

 

Νίκος Καραθανασόπουλος

 

Σταύρος Τάσσος

 

 Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24060 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.