Καμία μάχη μας δεν θα είναι αποτελεσματική αν δεν ηττηθεί αυτός ο «συνδικαλισμός» της ταξικής συνεργασίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΕ –ΔΝΤ –ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΤΟΜΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

Μέσα στους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα προωθήσει αλλαγές –αντίστοιχες με τον εργασιακό νόμο κόλαφο της Γαλλίας- που θα αφορούν καθολικής έκτασης και βάθους αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον πυρήνα της αγοράς εργασίας.

Οι αντιδραστικές αλλαγές στα νέα εργασιακά έχουν σαν βασικό στόχο  την ανάταξη των κερδών του κεφαλαίου. Στόχος τους είναι να καταργήσουν τα ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα και την επέκτασή τους στην συνέχεια στον δημόσιο. Είναι φανερό πως δεν πρόκειται για μια απλή ρύθμιση ή νομοθετική παρέμβαση, αλλά για μια βαθειά και συνολική αντιδραστική αντεργατική τομή.

Η κυβέρνηση στο πρόσφατο eurogroup  στις 12 Ιουλίου 2016 συμφώνησε επί λέξη τα παρακάτω: «Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης, καθοδηγούμενη από μια ομάδα ανεξαρτήτων ειδικών για να αναθεωρήσουν μια σειρά από τα ήδη υπάρχοντα πλαίσια στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης, της συλλογικής διαπραγμάτευσης λαμβάνοντας υπόψη τους τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στην ΕΕ σχετικά με την αγορά εργασίας».

Μάλιστα η «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων» έπιασε ήδη… δουλειά, σε έναν δήθεν διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, σήριαλ που έχουμε δει τόσες και τόσες φορές πριν από κάθε βάρβαρη αντιλαϊκή μεταρρύθμιση.

Συζητούν και σχεδιάζουν μέτρα για τον Ιδιωτικό τομέα, όπως:

 • κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα 2.θέσπιση και προώθηση της γενικευμένης ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις δηλαδή παραπέρα νομική κατοχύρωση-θεσμοθέτηση όλων των «νέων» μορφών φτηνής και απροστάτευτης εργασίας. 3. Μειώσεις στον κατώτατο μισθό, αποδοχές χαμηλότερες από τις Συμβάσεις Εργασίας (Γενική, κλαδική, οποιαδήποτε!) μέσα από τις ατομικές συμβάσεις εργασίες (ΑΣΕ), δικαίωμα του εργοδότη για παράκαμψη των ΣΣΕΚατάργηση της μετενέργειας όλων των ΣΣΕ. 4. Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Απολύσεις χωρίς κανένα ποσοτικό και ποσοστιαίο όριο. Με κατάργηση του όποιου «διοικητικό βέτο», δηλαδή  λόγο στο εκάστοτε Υπουργείο Εργασίας να εγκρίνει ή όχι μια ομαδική απόλυση. 5. Νομοθετική κατάργηση όλων των προσαυξήσεων – επιδομάτων – προϋπηρεσιών. 6. Προωθούν θεσμικό πλαίσιο ίδιο και παράλληλο με αυτό που θα νομοθετήσουν και θα εφαρμόζουν στον ιδιωτικό τομέα και σε δημόσιο και ΔΕΚΟ. 7. Αλλαγή ακόμα και του συνδικαλιστικού νόμου Ν. 1264/82 για τον τρόπο και το χρόνο κήρυξης απεργίας. Μείωση και κατάργηση προστατευτικών διατάξεων για τη συνδικαλιστική δράση, κ.α. Επαναφορά της εργοδοτικής ανταπεργίας (Λοκ Άουτ).
 • Τα παραπάνω αποτελούν βασικές κατευθύνσεις και στόχους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου αλλά και των πιο δυναμικών τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου (ΣΕΒ, εφοπλιστές, Ξενοδόχοι, κ.α.), βασικές πολιτικές της ΕΕ, του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, με ή χωρίς μνημόνια. Πολλά από αυτά θα επιδιώξουν να τα περάσουν αρχές Φθινοπώρου.

  Να πάμε αυτή τη φορά αλλιώς!

  Η Κυβέρνηση δεν δυσκολεύτηκε να βρει συνομιλητή-συνεργό στα σχέδια της. Όπως φαίνεται οι ηγεσίες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που ενστερνίζονται την λογική των «κοινωνικών διαλόγων» και του κοινωνικού εταιρισμού  έσπευσαν ήδη να νομιμοποιήσουν σαν συνομιλητές την «Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Εργασιακά» και την αντιλαϊκή κυβέρνηση, αντί να αρνηθούν ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ κάθε συνάντηση με την λαομίσητη τρόικα. . Καμία μάχη μας δεν θα είναι αποτελεσματική αν δεν ηττηθεί αυτός ο «συνδικαλισμός» της ταξικής συνεργασίας.

  Η «συνέλευση συντονισμού εργαζομένων-ανέργων και σωματείων Πρέβεζας» καλεί τους εργαζόμενους τους άνεργους, όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις, κάθε σωματείο σε αγώνα σύγκρουσης, σε συσπείρωση για μάχη, προβάλλοντας τα ζωτικά και απαραίτητα για να ζήσουμε αιτήματα-στόχους για :

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Δουλειά με δικαιώματα. Να μη γίνουμε δούλοι του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα.
  • Μείωση του χρόνου εργασίας τώρα.Για να δουλέψουν οι άνεργοι, για να πάρουμε πίσω από τον κλεμμένο πλούτο που παράγουμε.
  • Αυξήσεις μισθών-αποδοχών τώρα. Για να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Με συλλογικές συμβάσεις, κατοχύρωση και άμεση επαναφορά όλων όσων μας έκλεψαν.
  • Ελευθερία-δημοκρατία για τους εργαζόμενους και το Λαό.Με συνδικάτα ελεύθερα από κράτος-κυβερνήσεις και εργοδότες. Με πλήρη και διευρυμένα δικαιώματα στη συνδικαλιστική δράση, την απεργία, τον συλλογικό και μαζικό αγώνα. Με εργατικό έλεγχο, βέτο στις απολύσεις, βαριά τιμωρία της εργοδοσίας για την αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

  Γνωρίζουμε καλά και απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους μιλώντας καθαρά:

  Η καλυτέρευση της ζωής μας, η ικανοποίηση των αναγκών και των δικαιωμάτων μας περνάει μέσα: Από τη παύση πληρωμών και διαγραφή του ληστρικού χρέους που έχουμε πληρώσει δυο και τρεις φορές. Από τη σύγκρουση με τις δυνάμεις της εργοδοσίας, του κεφαλαίου, που απαιτούν τα μέτρα αυτά για να ανατάξουν την κερδοφορία τους, απαντώντας στην κρίση του σάπιου συστήματός τους. Από τη ρήξη με την ευρωζώνη και την ΕΕ, αυτό το αντιδραστικό επιτελείο της αντιλαϊκής επίθεσης, το στρατηγείο των ευρωπαϊκών πολυεθνικών.

  Γνωρίζουμε επίσης καλά και λέμε ανοιχτά στους εργαζόμενους: Η μάχη που πρέπει να δώσουμε, συνολικά οι αγώνες μας δεν μπορούν να νικήσουν, ούτε να δημιουργήσουν σοβαρές ρωγμές στην αντιλαϊκή πολιτική, όσο ηγεμονεύουν οι λογικές του υποταγμένου συνδικαλισμού των «κοινωνικών διαλόγων», η λογική της «ανάπτυξης» για να πάρουν δήθεν κάποια ψίχουλά της και οι εργαζόμενοι, η λογική των «μικρών» και δήθεν ρεαλιστικών στόχων για να μας δώσουν έστω… κάτι, η λογική της «εξαίρεσης» του κλάδου «μου» από τα μέτρα, κ.α. Οι λογικές και πρακτικές αυτές έχουν οδηγήσει στην ήττα. Δεν κατάφεραν ούτε να σταματήσουν την αντεργατική επιδρομή, ούτε να πάρουν τίποτα για κανέναν. Αντίθετα, μας οδήγησαν βήμα-βήμα πίσω.

  Γι΄ αυτό απαιτούνται άμεσα βήματα για την αναγκαία ανασυγκρότηση του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος, με συνδικάτα και αγώνες στα χέρια των εργαζομένων. Για αγώνες σύγκρουσης και ρήξης, και όχι «διαμαρτυρίας» και διαπραγμάτευσης της χειροτέρευσης της θέσης των εργαζομένων.

  Η « συνέλευση συντονισμού εργαζομένων-ανέργων και σωματείων Πρέβεζας» θα πάρει πρωτοβουλίες και συμβάλλει στην οργάνωση των εργαζομένων και τη συσπείρωση τους, με κάθε μορφή που θα συμβάλλει στο ξεπέρασμα της σημερινής κατάστασης του συνδικαλιστικού κινήματος. Με τον μαζικό και μάχιμο συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Με δημιουργία Επιτροπών Αγώνα σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Μορφές μαχητικής δράσης σε όλα τα μέτωπα, στη δουλειά, τον κλάδο, τη γειτονιά. Με συνελεύσεις αγώνα ανέργων. Με κοινή δράση και συντονισμό όλων των μαχόμενων δυνάμεων για να ανατρέψουμε την νέα επίθεση.

  η γραμματεία της

  συνέλευσης συντονισμού εργαζομένων-ανέργων και σωματείων Πρέβεζας

  Ομάδα Σύνταξης
  About Ομάδα Σύνταξης 23897 Articles
  To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

  Be the first to comment

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.