Και αν οδηγούμαστε σε εκλογές μέσα στο χειμώνα…; -Του Χρήστου ΤσούτσηΓράφει ο Χρήστος Τσούτσης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, και ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ώρες στο δημόσιο διάλογο κυριαρχούσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης το κρίσιμο ζήτημα για την συνταγματική αναθεώρηση. Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία εικοσιτετράωρα  ακούγεται όλο και πιο έντονα σε πολλά πολιτικά πηγαδάκια (ειδικά κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων- Μαξίμου-Κουμουνδούρου) το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Και ενώ λοιπόν στη Bουλή και μετά την συνεδρίαση της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος την προηγούμενη βδομάδα και την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού άνοιγε και τυπικά σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο ξεκάθαρα το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να το ιεραρχεί ψηλά και να ρίχνει το γάντι και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις καλώντας τες να τοποθετηθούν επί συγκεκριμένων θέσεων, τις τελευταίες ώρες παράλληλα επανέρχεται το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Είναι προφανές ότι οι συνταγματικές αλλαγές ενόψει και της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στην γειτονική χώρα προωθούνται και προχωράνε με γοργούς ρυθμούς με  αποτέλεσμα να απομένουν δυο ψηφοφορίες για ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών της FYROM και έτσι συμπαρασύρουν και εδώ εξελίξεις (μάλιστα η μια από τις δυο απαιτεί απλή πλειοψηφία).

Επομένως εάν οι διαδικασίες ολοκληρωθούν μέσα στο Δεκέμβριο και το «μπαλάκι» της επικύρωσης της συμφωνίας έρθει στην Εθνική Αντιπροσωπεία τότε τα σενάρια, του τί θα κάνει ο κυβερνητικός εταίρος (ΑΝΕΛ) και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα πάψουν να είναι σενάρια και άλλες εξελίξεις θα φανούν στο προσκήνιο. Οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία, πέρα από κάποιους μεμονωμένους βουλευτές ( βλ. Παπαχρηστόπουλος, ο οποίος είπε βέβαια πως θα παραδώσει και την έδρα του μετά την κίνηση του αυτή-διαφαίνεται  άλλωστε ότι ο κ. Παπαχρηστόπουλος στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-). Παρ’ όλα αυτά είναι προφανές ότι ο απαιτούμενος αριθμός των 151 θα βρεθεί. Και αυτό γιατί  πλην των Ψαριανού και Αμυρά (πηγαίνουν προς τη Ν.Δ) η Κ.Ο. του Ποταμιού θα ψηφίσει τη συμφωνία, αν προσθέσουμε τον κ. Θεοχάρη (ανεξάρτητοςβουλευτής, έχει γνωστοποιήσει και αυτός ότι θα την υπερψηφίσει) και την κ. Παπακώστα που είναι ήδη μέλος της κυβέρνησης , ο απαιτούμενος αριθμός βρίσκεται.

Το κρίσιμο ερώτημα, όμως , για τις πολιτικές εξελίξεις  είναι το τι θα συμβεί  «μετά»τη συμφωνία… Η Ν.Δ τυπικά στη συνέχεια ξανα-έχει το δικαίωμα βάσει συντάγματος να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση (έχει παρέλθει ο χρόνος που απαιτείται από την προηγούμενη).

Εδώ λοιπόν, καθώς θα περιπλέκονται τα πράγματα το επόμενο χρονικό διάστημα,προκύπτει το ερώτημα: Η κυβέρνηση θα έχει την πλειοψηφία μετά την επικύρωση της συμφωνίας;

Ο Πάνος  Καμένος έχει τονίσει ότι η κυβερνητική συμμαχία θα «χαλάσει»  και θα «σπάσει» όταν έρθει η εν λόγω συμφωνία. Το Ποτάμι από την πλευρά του τονίζει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρότι θα ψηφίσει την συμφωνία, προφανώς ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα δώσουν ούτε το ΚΙΝΑΛ ούτε και η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ένας «ευφυής» πολιτικός κατά κοινή ομολογία, δεν θα καθίσει να ταπεινωθεί  χάνοντας την δεδηλωμένη με τέτοιο τρόπο ή ρισκάροντας να την χάσει, αυτό λέει άλλωστε η λογική. Ούτε φυσικά θα θέλει να ζήσει μια παρόμοια κατάσταση και εμπειρία που έζησε ο προκάτοχος του Αντώνης Σαμαράς , που λόγω μιας κρίσιμης ψηφοφορίας (βλ. εκλογή προέδρου Δημοκρατίας-διαφορετικές συνθήκες τότε βέβαια), έχασε την δεδηλωμένη και πήγαμε σε εκλογές.

Επομένως έχει μια επιλογή… να αιφνιδιάσει πηγαίνοντας την χώρα λίγο πριν τελειώσει η «τετραετία» σε εθνικές εκλογές. Θα έχει καταφέρει και την συμφωνία των Πρεσπών να περάσει και να μην φύγει ταπεινωμένος μέσα από μια ψηφοφορία παρωδία για τον ίδιο που θα είναι η ψήφος εμπιστοσύνης. Επιπρόσθετα, θα προσπαθήσει να περάσει στην κοινωνία το «αφήγημα», ότι ό ίδιος μαζί με τους συντρόφους του  στον ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα, όπως το «Μακεδονικό», πάνω στη βάση της εθνικής γραμμής όπως διαμορφώθηκε η τελευταία και από άλλες ελληνικές κυβερνήσεις που δεν είχαν προφανώς αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως θα φιλοτεχνήσει το προοδευτικό του προφίλ αλλά και το προφίλ του πρωθυπουργού που λύνει χρόνια ζητήματα και θα στραφεί επιθετικά προς τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού (το κέντρο και την κεντροαριστερά δηλαδή) για την επόμενη μέρα στην προεκλογική περίοδο.

Σε αυτό το σημείο προκύπτει ένα εύλογο και λογικό ερώτημα, αν αυτό το σενάριο των εκλογών μέσα στο χειμώνα επαληθευθεί.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποί υπουργοί της κυβέρνησης δεν στήριξαν από την αρχή και μέχρι τέλους στο φλέγον υπουργικό συμβούλιο τον Κοτζιά (επεισόδιο με Καμμένο) και τον άφησε να θυσιαστεί (δεν είναι ο πρώτος από το στενό πυρήνα της συγκεκριμένης κυβέρνησης αυτά τα χρόνια).  Να το πω πιο απλά, γιατί δεν πήγε πιο γρήγορα σε σύγκρουση ο πρωθυπουργός με τον Καμμένο, αφού έτσι και αλλιώς θα συμβεί αργά ή γρήγορα κάτι τέτοιο και θα μπορούσε να έχει  κρατήσει και τον Κοτζιά;;;

Αρχικά, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι δεν θα ερχόταν η συμφωνία για το «Μακεδονικό».  Έτσι όλη η δουλειά της κυβέρνησης θα πήγαινε στις καλένδες και θα χανόταν μια μεγάλη ευκαιρία στην κατεύθυνση της λύσης του χρόνιου ζητήματος…

Δεύτερο στοιχείο  είναι ότι για τις Αυτό-διοικητικές εκλογές (που παραμένουν ένα ανοικτό  ζήτημα  ακόμα και τώρα) ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη πιέζεται να συγκροτήσει ψηφοδέλτια. Και αν οδηγηθούμε σε  εκλογές μέσα στο χειμώνα η δυσκολία μεγαλώνει. Φανταστείτε να πήγαινε όμως ακόμα πιο νωρίς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθαινε πανωλεθρία στις Αυτοδιοικητικές που θα ακολουθούσαν, μιας και δεν θα έριχνε κανείς το βάρος εκεί, πόσο μάλλον αν κέρδιζε και η Ν.Δ εκλογές τον Δεκέμβριο… Η εσωστρέφεια που είναι συχνό φαινόμενο στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο θα ηγεμόνευε και δύσκολα θα ανέκαμπτε ο ΣΥΡΙΖΑ…

Και τέλος, η απάντηση ενδεχομένως να είναι συνδεδεμένη με την εικόνα και των κομματικών οργανώσεων – ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν θα ήταν έτοιμος για ανακήρυξη εθνικών εκλογών τότε, γιατί εκεί θα οδηγούμασταν αν έφευγε ο Καμένος από την κυβέρνηση, και αυτό γιατί είναι «κοινό μυστικό» ότι οι οργανώσεις του πρέπει να αναδιοργανωθούν και αυτή τη στιγμή έχουν σοβαρό πρόβλημα, παρουσιάζοντας εικόνα διάλυσης σε πολλές των περιπτώσεων. Για αυτό εξάλλου έγινε και αλλαγή γραμματέα στην Κ.Π.Ε -.

Υπάρχει και άλλο ένα  εύλογο ερώτημα όμως… Γιατί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ανοίξουν το κρίσιμο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος ενώ σκέπτονται για εκλογές  το Φεβρουάριο…;

…και εδώ όμως υπάρχουν απαντήσεις…

Πρώτον, γιατί όπως κάθε φορά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έτσι και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ορισμένα δυνατά χαρτιά (σίγουρα είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση ένα από αυτά)  και επικοινωνιακά ώστε να ξεδιπλώσει τις θέσεις και το «αφήγημα» του για την επόμενη μέρα. Τώρα άλλωστε που το «μνημόνιο» τελειώνει ως πολιτικό επίδικο και εστία αντιπαράθεσης, πέρα από την καθαρή έξοδο στις αγορές και τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα χρειάζονται να στηθούν άλλα νέα δίπολα ώστε ο κόσμος να διαλέξει πλευρά, σε ένα νέο δικομματισμό που στήνεται… Επομένως με αφορμή την κρίσιμη συζήτηση για την Συνταγματική αναθεώρηση (υπάρχει ο κίνδυνος πάντα ένα κρίσιμο ζήτημα συνολικά για το πολιτικό σύστημα μας, να πάει στις καλένδες και αυτό και να καεί χωρίς να γίνουν οι ουσιαστικές μεταβολές ) θα ξεδιπλωθεί η νέα πολιτική κόντρα περί Συντήρησης -Προοδευτισμού..

Δεύτερον, πάντα χρειάζεται μια δικαιολογία και ένας αποπροσανατολισμός όταν θες να αιφνιδιάσεις με εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια μπορεί να την «πατήσει» πολιτικά και να κατηγορηθεί ότι ανοίγει με επιπολαιότητα σημαντικά ζητήματα…

Τρίτον, το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης καλώς ή κακώς ανοίγει  έτσι και αλλιώς στην  κοινοβουλευτική περίοδο και πολλοί θα ψάξουν για ευρύτερες συναινέσεις για να προσπαθήσουν να προχωρήσουν συγκεκριμένες συνταγματικές αλλαγές… επομένως πολλοί θα ισχυριστούν ότι έχει ουσία που ανοίγει μια τέτοια συζήτηση από σήμερα.

Το μεγάλο «αγκάθι» σε αυτόν το σχεδιασμό παραμένουν οι Αυτοδιοικητικές , δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι ο γραμματέας της Κ.Π.Ε του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτης, έχει πατήσει τέρμα «τα γκάζια» σε νομαρχιακές του κόμματος αλλά και περιφερειακές συναντήσεις και οργώνει την χώρα ώστε να κλείσουν άμεσα τα περισσότερα ψηφοδέλτια με χρονικό ορίζοντα τα μέση και τέλη Νοεμβρίου…

Αν επιβεβαιωθεί η αρχική μας εκτίμηση λοιπόν  ο πολιτικός χρόνος δεν φαίνεται να είναι αρκετός και υπέρ του κυβερνώντος κόμματος αυτή τη στιγμή…Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23926 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.