Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον Απολογισμό Περιφέρειας Ηπείρου για το 2015

Η οικονομική διαχείριση της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία  για το έτος 2015,  συνεχίζει να κινείται πλήρως στη λογική των μνημονίων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ισχύει απόλυτα η εκτίμησή μας ότι στνη Περιφέρεια Ηπείρου οι αστικές δυνάμεις παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις εκφράζονται με ενιαία στρατηγική. Εκφράστηκε στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για την Στρατηγική Ανάπτυξης και την «Έξυπνη Εξειδίκευση», για το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015-2020, για την εξειδίκευση με την ανθρωπιστική κρίση και το πρόγραμμα για τους ΡΟΜΑ,  για τις πλημμύρες, για τα αγροτικά και αλλού.

Σε αυτές τις συζητήσεις οι παρεμβάσεις ήταν απόλυτα ταυτόσημες και  αγωνία όλων των αστικών δυνάμεων ήταν ποιος είναι ο καλύτερος στη διαχείριση αυτής της ανάπτυξης που έχει ως πυρήνα την επιχειρηματικότητα την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Αυτή η απόλυτη σύμπνοια εκφράζεται πιο ανοιχτά από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ από όταν έγιναν κυβερνητική πλειοψηφία, αν και τελευταία λόγω της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής είναι ανύπαρκτοι στο ΠΣ και στις διάφορες επιτροπές.

 • Οι βασικές άξονες της στρατηγικής των αναδιαρθρώσεων έχουν προχωρήσει στη Περιφέρεια και σε όλους τους Δήμους της περιοχής. Το πολιτικό προσωπικό πχ κκ Καχριμάνης, Αργύρης (παλιότερα), Γεροβασίλη, Ζάψας κλπ που είναι ή ήταν εκλεγμένοι είναι μεγαλοστελέχη των κομμάτων τους, έμπειροι και έχουν σοβαρή συνεισφορά.
 • Στηρίζεται η λογική της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων. Με την λογική ότι είναι ανίκανο το κεντρικό κράτος πχ όπως λέει ο Καχριμάνης για το Υπουργείο Γεωργίας, για τους βοσκοτόπους και τα αρδευτικά έργα, (βγάζοντας λάδι την κυβερνητική πολιτική και την ΚΑΠ) περπατάει και πιάνει, η λογική της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων, και πόρων.
 • Στηρίζεται η στρατηγική της επιχειρηματικότητας, είτε με άμεση ένταξη έργων υποδομής που εξυπηρετεί τους επιχειρηματίες, είτε επιχορηγώντας τους μέσω διαφόρων αναπτυξιακών προγραμμάτων, η και ακόμη μέσω των ιδιωτικοποιήσεων τομέων, υπηρεσιών η φιλέτων γης.
 • Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πελατολόγιο με απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών λόγο καιρικών συνθηκών, με την μεταφορά των μαθητών,  με την συντήρηση του μηχανικού εξοπλισμού.

 

 • Φέρατε για ψήφιση το νέο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020. Αιρεσιμότητες. (Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη  και τους ΡΟΜΑ.)

 

Από κοινού όλες οι παρατάξεις του ευρωμονόδρομου (Πλειοψηφία–ΝΔ, Αξιωματική αντιπολίτευση-ΣΥΡΙΖΑ, και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στηρίξατε την στρατηγική που έχει καθορίσει η περιφερειακή αρχή από το 2011 και συμπληρώνεται από την επιδίωξη όπως γράφουν, για υλοποίηση μιας στρατηγικής «Έξυπνης Εξειδίκευσης» εστιασμένης σε επιλεγμένους κλάδους στους οποίους η περιφέρεια διαθέτει τα πιο ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Οι τομείς αυτοί είναι

 • Πρωτογενής τομέας- μεταποίηση –αγροδιατροφή-γαστρονομία.
 • Βιομηχανία της εμπειρίας: Τουρισμός , Πολιτισμός και Δημιουργική Οικονομία.
 • ΤΠΕ και νεανική Επιχειρηματικότητα.
 • Υγεία και Ευεξία.(Τουρισμός στην υγεία)
  • Υλοποιείτε πλειάδα προγραμμάτων της ΕΕ Διασυνοριακής συνεργασίας , προγράμματα άυλων ενεργειών, που χρηματοδοτούν συνειδητά προπαγανδιστές της πολιτικής της ΕΕ και δημιουργείται μία ελίτ εργατικής αριστοκρατίας (ταξίδια, τραπεζώματα κα). Σε όλα αυτά τα προγράμματα έχουμε αντιταχτεί.
  • Δεν απαιτείτε την θεσμοθετημένη σταθερή κρατική χρηματοδότηση με το επιχείρημα ότι η πατρίδα κινδυνεύει και πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Το ΠΔΕ στη πράξη έχει καταργηθεί, για το 2014 και για το 2015 μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία εκταμίευση.
  • Προωθείτε και στηρίζετε την ανταποδοτικότητα και την επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων με κάθε λογής φόρους και τέλη.
  • Διεκδικείτε ενισχυμένο ρόλο των περιφερειών στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, όπως για παράδειγμα το 40% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες, την διαχείριση των προγραμμάτων από τις Περιφέρειες και τους Δήμους για την ανθρωπιστική κρίση, ειδικά κίνητρα για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας κα.
  • Στηρίζετε το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη και με διάφορες προτάσεις προσπαθείτε να το βελτιώσετε.
  • Πρωτοστατείτε στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Στην Περιφέρεια πλέον συναντώνται όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, ακόμη και κοινωφελής εργασία. Η απλήρωτη εργασία είναι μόνιμο καθεστώς στην ΕΤΑΝΑΜ και στην Ήπειρος ΑΕ.
  • Στη κοινωνική πολιτική στηρίζετε την συγχρηματοδότηση των κοινωνικών δομών που σημαίνει ανταποδοτικότητα στις κοινωνικές δομές, παραπέρα απαλλαγή του κράτους από την χρηματοδότηση και την σύμπραξη με τους ιδιώτες .
  • Παρεμβαίνετε στα ζητήματα υγείας με απαίτηση την θεσμοποίηση και την πιστοποίηση της πλήρης ιδιωτικοποίησης. Στα προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση μιλάτε για δομές ιατρικής φροντίδας έξω από το δημόσιο σύστημα υγείας.

  Χειροκροτήσατε την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να προσλαμβάνει η Περιφέρεια και οι Δήμοι ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων.

   

  Μεγαλώνει το δίκτυο των διαφόρων ΚΟΙΝΣΕΠ.

  Στα έργα ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων εμπλέκεται ενεργά Το ΔΙΑΖΩΜΑ του Μπένου , πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

  Σε επίπεδο  περιφέρειας προετοιμάζετε το έδαφος ιδεολογικά και πολιτικά να περπατήσουν διάφορες αναδιαρθρώσεις που δυσκολεύονται σε κεντρικό επίπεδο. Προχωράτε τις ιδιωτικοποιήσεις με γοργούς ρυθμούς κυρίως τομέων διαχείρισης απορριμμάτων με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού.

  Όλο το κύκλωμα διαχείρισης απορριμμάτων περνά στους ιδιώτες. Έχουν ιδιωτικοποιηθεί όλοι οι ΦΟΣΔΑ, έχει δοθεί με ΣΔΙΤ το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, έχει προσληφθεί τεχνικός σύμβουλος για την κατασκευή του, και είναι ιδιωτικοποιημένοι όλοι οι ΣΜΑ, κα.

   

  Ζητήματα που ιεραρχεί η Λαϊκή Συσπείρωση

 • Προγράμματα Ανεργίας και φτώχειας τα οποία αποτελούν βασικά εργαλεία χειραγώγησης και ενσωμάτωσης. Αυτή την περίοδο έχουν συσταθεί οι συμπράξεις διαχείρισης αυτών των προγραμμάτων και σύντομα θα αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος.
 • Τομέας «κοινωνική οικονομίας»  Η κατεύθυνση είναι για πιο γενικευμένη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού. Ήδη στη κοινοπραξία διαχείρισης της φτώχειας εμπλέκονται μαζί με τους Δήμους , ΚΟΙΝΣΕΠ και ΜΚΟ (πχ Κιβωτός του Κόσμου στο Δήμο Πωγωνίου).
 • Παρακολούθηση ΣΕΣ-ΠΕΠ. Έχει ήδη αρχίσει η ένταξη έργων από τον περιφερειάρχη χωρίς να ρωτάται καθόλου το Π.Σ. Ήδη έχει προενταχθεί η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων–θεάτρων με φορέα διαχείρισης το ΔΙΑΖΩΜΑ του Μπένου, και αρκετά έργα αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών.
 • Παρέμβαση στους εργαζόμενους της Περιφέρειας .
 • Αυτό το διάστημα παίρνουμε πρωτοβουλίες με άξονα :
  • Την ενίσχυση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, την πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ανταποδοτικότητα. Παρακολουθούμε την κατάσταση με τις κοινωνικές δομές. Όπως από κοντά παρακολουθούμε με προτεραιότητα  τα προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση και τους ΡΟΜΑ.
  • Την Πυροπροστασία, και την αντιπλημμυρική προστασία. Συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τα ζητήματα αυτά με εισηγήσεις, ερωτήσεις, επερωτήσεις στο Περιφερειακό αλλά και στα Δημοτικά Συμβούλια.
  • Προβλήματα με την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια, την διεκδίκηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους για όλους, την χρηματοδότηση τους από το κράτος.
  • Πρωτοβουλίες γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων και του υδάτινου δυναμικού.
  • Τους μήνες του καλοκαιριού αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες με επίκεντρο τη θέση μας για το τουρισμό ως κοινωνικό δικαίωμα των εργαζομένων.
  • Τον αγώνα για φοιτητική στέγη και σίτιση για όλους τους φοιτητές .(ΑΕΝ Πρέβεζας κα)
  • Το προσφυγικό και τα προβλήματα που ανακύπτουν στα λεγόμενα κέντρα φιλοξενίας αλλά και στους κατοίκους των περιοχών.

   

   

     Ομάδα Σύνταξης
  About Ομάδα Σύνταξης 23961 Articles
  To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

  Be the first to comment

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.