Η Πρέβεζα τιμά στις 5 Αυγούστου τον δικό της Αγιο Χρήστο

Με λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης τιμά και φέτος τη μνήμη του τοπικού της Αγίου Χρήστου .
Αυριο Τρίτη παραμονή της γιορτής στις 7.30 στο Ναό του Αγίου Χρήστου θα ψαλεί ο πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χρυσοστόμου ο οποίος θα πραγματοποιήσει και τη Θεία Λειτουργία το πρωί της Τετάρτης 5 Αυγούστου.
Ο Αγιος Χρήστος με καταγωγή από την Πρέβεζα μαρτύρησε στην Κω στις 5 Αυγούστου του 1668.Εως το 1971 παρέμενε “άγνωστος” ωστόσο η αποκάλυψη στον Λαυριωτικό Κώδικα περιγραφής ιερομόναχου της Μονής Μεγίστης Λαύρας που το 1668 βρισκόταν στο νησί της Κω κατέταξε τον Αγιο Χρήστο σε περίοπτη θέση της τοπικής αγιολογίας.
Σύμφωνα με την περιγραφή του ιερομόναχου ο Αγιος Χρήστος υπέστη βασανιστήρια από γενίτσαρους κατακτητές για την πίστη του ο οποίοι και έκαψαν το σώμα του το οποίο παρέμεινε άταφο για πολλές μέρες και αλώβητο από επιθέσεις άγριων ζώων που υπήρχαν στο νησί. Μάλιστα στην περιγραφή του ο ιερομόναχος επιβεβαιώνει ότι για τρεις μέρες μετά το θάνατό του υπήρχε ένα φως πάνω απ΄ το σκήνωμά του.
Η μνήμη του Αγίου Χρήστου γιορτάζεται από το 1972 στις 5 Αυγούστου κάθε έτους.Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2868 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.