Η Μεγάλη επιτυχία του Νίκου Καλαντζή στον ΦΟΣΔΑ και οι νέοι συσχετισμοί – Του Χρήστου Τσούτση

Γράφει ο Χρήστος Τσούτσης

Όπως είναι ήδη γνωστό ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής εκλέχτηκε Πρόεδρος στον ενιαίο νεοσύστατο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στη θέση του αντιπροέδρου αναδείχθηκε ο Θωμάς Μπέγκας πρώην Δήμαρχος Ιωαννιτών και νυν Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης.
Επίσης στο νέο Δ.Σ. και την εκτελεστική επιτροπή αναδείχθηκαν και εκλέχθηκαν τακτικά μέλη οι:
Κώστας Τζαφέας, Παύλος Σαραμπασίνας Γιώργος Μπουκουβάλας, Λάμπρος Σερβετάς και Ανδρέας Καγκιούζης,
με αναπληρωματικά μέλη τους:
Κώστα Ακρίβη, Νίκο Έξαρχο, Βασίλη Βλέτσα, Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου και Βαγγέλη Πήχα.

Το γεγονός της εκλογής Καλαντζή συνιστά μεγάλη επιτυχία συνολικά για το νομό Πρέβεζας, καθώς και για τον ίδιο προσωπικά, μιας και ένας Δήμαρχος του νομού μας (πόσο μάλλον όχι της πρωτεύουσας αυτού) και αιρετός της περιοχής μας αναλαμβάνει ένα τόσο νευραλγικό πόστο για πρώτη φορά. Ειδικά όταν συμβαίνει αυτό και σε μια χρονική στιγμή που το θέμα των απορριμμάτων αλλά και το ζήτημα της λειτουργίας της μονάδας Απορριμμάτων στα Ιωάννινα με τον όγκο των σκουπιδιών που πρέπει και μπορεί να δέχεται είναι στο προσκήνιο της συζήτησης στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο, όπως και το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας μονάδων Μεταφόρτωσης που στο παράδειγμα του Δήμου της Πρέβεζας π.χ δεν υφίστανται .

Η μεγάλη νίκη του Δήμαρχου Ζηρού δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τον τύπο των Ιωαννίνων τις τελευταίες μέρες γεγονός που συνηγορεί στην σπουδαιότητα της (όπως επισημαίνεται ορθώς από πολλούς), καθώς μεταφράζεται ως ξεκάθαρη «ήττα» για τους αντιπάλους. Ένα αποτέλεσμα προφανώς που δεν περίμεναν πολλοί πριν να στηθούν οι κάλπες και σίγουρα δεν άρεσε στους συντηρητικούς κύκλους των Ιωαννίνων…

Ήταν επομένως μια νίκη που μπορούμε να την χαρακτηριστεί και ως «νίκη κόντρα στην Ιωαννινοκεντρική λογική» για την πορεία των πραγμάτων στην Ήπειρο….

Αποστάσεις από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πήρε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης χωρίς να θέλει να εμπλακεί άμεσα με τις συγκεκριμένες αρχαιρεσίες. Ο ίδιος άλλωστε τυχαίνει να έχει και εξαιρετικές προσωπικές σχέσεις αλλά και εποικοδομητική συνεργασία με τον Δήμαρχο Ζηρού εδώ και τέσσερα χρόνια για θέματα που αφορούν τον Δήμο. Παρά ταύτα κάποιοι επισημαίνουν στο παρασκήνιο ότι δεν ήταν υπέρ της λύσης Καλαντζή…

Ο Νίκος Καλαντζής αν και έχει οικοδομήσει «ανεξάρτητο και κεντρώο προφίλ» ως αιρετός, ιστορικά έχει σχέσεις με γαλάζια στελέχη στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχοντας προσωπικές αναφορές στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και έχοντας τον υπηρετήσει. Άριστες σχέσεις άλλωστε διατηρεί και με άτομα που συνδέονται με την κεντρική πολιτική σκηνή και έχουν την στήριξη του γαλάζιου στρατοπέδου… δηλαδή του κόμματος της Ν.Δ. Βέβαια πάντα το στίγμα του ως Δήμαρχος είχε και έχει να κάνει περισσότερο με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών του και της δημιουργίας έργων υποδομής στον Δήμο Ζήρου και όχι με τον πολιτικό φορέα που στήριξε στο παρελθόν ή και στηρίζει σήμερα.

Πλέον όμως η ίδια η συγκυρία διαμόρφωσε συγκεκριμένες συνθήκες καθώς στις κρίσιμες ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν τόσο για τον ΦΟΣΔΑ όσο και για την ΠΕΔ στα Ιωάννινα το προηγούμενο διάστημα δημιουργήθηκε σ’ αυτές και ένας καινούριος «ιδιότυπος» συνασπισμός δυνάμεων από αιρετούς που έχουν αναφορά στον «κέντρο», την κεντροαριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ…

Η νέα αυτή πολιτική συμμαχία δεν είναι τυχαία… όπως επίσης ούτε η προσχώρηση του κ. Μπέγκα σ’ αυτήν (ο οποίος φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ και να φλερτάρει έντονα με τον ΣΥΡΙΖΑ στα Ιωάννινα το τελευταίο χρονικό διάστημα). Τον κ. Καλαντζή τον στήριξαν στην ψηφοφορία αρκετά πρόσωπα από αυτήν την «προοδευτική συμμαχία» όπως ο Δήμαρχος Πάργας κ. Ζαχαριάς . Την εκλογή Καλαντζή στήριξε βέβαια με αρκετή «θέρμη» από τον Δήμο Πρέβεζας και ο Δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην αντιδήμαρχος κ. Σαραμπασίνας , ο οποίος εκλέχτηκε και τακτικό μέλος της εκτελεστικής επιτροπής. Άλλωστε ο κ. Σαραμπασίνας τοποθετήθηκε και στην διαδικασία αποσπώντας και το θερμό χειροκρότημα παρευρισκομένων. Σε αντίθεση με τα μέλη και εκπροσώπους της πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πρέβεζας κ. κ . Δαρδαμάνη και Ακρίβη οι οποίοι στήριξαν το αντίπαλο στρατόπεδο…

Οι προκλήσεις για τον ΦΟΣΔΑ πάντως παραμένουν την επόμενη ημέρα… είναι ξεκάθαρες και έχουν να κάνουν κυρίως με τα εξής θέματα:
Την ενοποίηση των Συνδέσμων Διαχείρισης της Ηπείρου, την στελέχωση του Φορέα με κατάλληλο προσωπικό, την ολοκλήρωση και την μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί ,το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στη ΜΕΑ, τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης καθώς και την ανακύκλωση.

Τέλος αρκετό ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι αν και στον ΦΟΣΔΑ ο κ. Σαραμπασίνας (μέλος της Δημοτικής Συνεργασίας και της αντιπολίτευσης Πρέβεζας στο Δημοτικό Συμβούλιο) στήριξε τον κ. Καλαντζή, δεν συνέβη το ίδιο με τον επικεφαλής της παράταξης του και πρώην Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Μπαίλη για τις εκλογές της ΠΕΔ.

Εκεί ο «κεντροαριστερός» κ. Μπαίλης στήριξε το «γαλάζιο» στρατόπεδο και πιο συγκεκριμένα τον νέο πρόεδρο κ. Ντακαλέτση…Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23990 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.