Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κηρύττει τον «πόλεμο του νερού» σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ο εχθρός είναι όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, ιδίως τα πιο φτωχά

Κάποτε, όταν λέγαμε «ο πόλεμος του νερού», ο νους μας έτρεχε σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, σε πάμφτωχα χωριά χωρίς δίκτυο ύδρευσης, σε ανθρώπους που σχημάτιζαν ουρές μπροστά σε μία (1) κοινόχρηστη βρύση.

Την ώρα που κυβέρνηση και μνημονιακή αντιπολίτευση κονταροχτυπιούνται για το «περούκα-γκέιτ», τις άδειες των καναλιών και το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέρος των προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει την ενδιάμεση αξιολόγηση με βελούδινο τρόπο. Ωστόσο το μόνο «μίνι» στην αξιολόγηση του φθινοπώρου είναι το ύψος της υποδόσης που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση και όχι τα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο-τέρας. Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, στο «καθαρτήριο» του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων για ξεπούλημα «α λά Ελληνικό» περνούν οι μετοχές των ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ που μεταβιβάζονται στον ΕΔΗΣ «αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα».

Ο ΑΔΜΗΕ εξαιρέθηκε από την παρούσα φάση καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσχισής του από τη ΔΕΗ. Το θλιβερά κωμικό επιχείρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες οδηγούνται προς …«αξιοποίηση» (από 10 έως 100 χρόνια) και όχι απαραίτητα για πώληση των μετοχών τους ή αποκρατικοποίηση!

Επιπλέον, ουσιαστικά καταργείται η έκπτωση 15% για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ έτη ασφάλισης για να μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη. Συγκεκριμένα, αντί της έκπτωσης 15% επί του συνολικού ποσού, πλέον προβλέπεται μίνι-έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για αγρότες και νέους επιστήμονες.

Η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του συλλογικού αγαθού του νερού, στην αύξηση των τιμολογίων και στην παραμέληση επενδύσεων στις υποδομές και τα δίκτυα αλλά και στην αύξηση του αριθμού των πολιτών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας του ανθρώπινου δικαιώματος για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκανδαλώδης παραχώρηση του Ελληνικού στον όμιλο Λάτση αντί πινακίου φακής, άνοιξε την όρεξη και σε άλλους καρχαρίες που ζητάνε συμβάσεις με ανάλογους προνομιακούς όρους!

Η προθεσμία που έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του EuroWorking Group, όπου η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει την ολοκλήρωση των 14 ορόσημων από την πρώτη διαπραγμάτευση.

Το μόνο που πήρε παράταση για αργότερα είναι το θέμα της στελέχωσης των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο διορισμός των οποίων θα γίνει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Να υπενθυμίσουμε ότι με το πολυνομοσχέδιο δεν κλείνει η «μίνι αξιολόγηση» καθώς περιλαμβάνει μόνο 8 από τα 15 προαπαιτούμενα που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των 2,8 δις. Τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας.

Το νομοσχέδιο οριστικοποιεί τη λίστα των συνολικά 11 δημόσιων εταιριών που θα μεταφερθούν στην ΕΔΗΣ ΑΕ, ένα νέο μίνι ασφαλιστικό με περικοπές οι οποίες θα φέρουν πρόσθετα έσοδα 74,72 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία και τη σύσταση και λειτουργία δευτερεύουσας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση δεν μας παίρνει μόνο την μπουκιά από το στόμα, μέσω της εξοντωτικής φορολογίας, αλλά μας «πυροβολεί» τη στιγμή που σκύβουμε να πιούμε νερό. Η αντίσταση στο νέο κύμα λεηλασίας, η ανατροπή της επίθεσης συγκυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ δεν είναι απλώς θέμα τιμής, αλλά επιβίωσης.

 

 

Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ) για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

οργάνωση βάσης Πρέβεζας

συμμετέχει στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.ΑΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23999 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.