Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ καταργεί εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα στην εκπαίδευση.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Δ.Ε.

Αριστερή Παρέμβαση Καθηγητών Πρέβεζας

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ καταργεί εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα στην εκπαίδευση.

 

Πιστή στη «γραμμή»: όλα για το χρέος, όλα για το κεφάλαιο, τα βαθιά αντιδραστικά μέτρα στην εκπαίδευση οδηγούν στη δημιουργία ενός μαζικού, φτηνού σχολείου δεξιοτήτων για τους πολλούς και ενός Λυκείου για λίγους και εκλεκτούς!

Αλλαγές στα Νηπιαγωγεία, στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια-Λύκεια… Μια ριζική αντιδραστική αναδιάρθρωση του σχολείου. Νηπιαγωγεία: αύξηση αριθμού των νηπίων στα 14 ως ελάχιστο όριο λειτουργίας ενός τμήματος. Αποτέλεσμα: συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων! Πάνω από 1.144 τμήματα κλείνουν, αν εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση και 800-1.000 αναπληρώτριες νηπιαγωγοί θα βρεθούν απολυμένοι/ες! Δημοτικά: καταργείται η πρωινή ζώνη ( 7-8), και ο υπεύθυνος του ολοημέρου, περικόπτονται ώρες…! Γυμνάσια: μείωση των ωρών του ωρολογίου προγράμματος, περιορισμός των ωρών των υπεύθυνων εργαστηρίων, διεύρυνση των αναθέσεων, συγχώνευση των ειδικοτήτων σε τομείς στη Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ, μαθητεία… Ειδική Αγωγή: υποβαθμίζεται το Τμήμα Ένταξης και αποδυναμώνεται η Παράλληλη Στήριξη…

Όλα αυτά ενσωματώνουν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ, των νόμων Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου και του δημοσιονομικού, μνημονιακού κόφτη).

Τα πορίσματα του «Εθνικού διαλόγου» – ούτε εθνικός ούτε διάλογος ήταν – είναι ξεκάθαρα: διαρκείς εξετάσεις και σύνδεση της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού με τη σύγκλιση ή την απόκλιση του βαθμού των μαθητών μας σε αυτές, σαρωτικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Η μεγάλη μάζα των παιδιών θα πετιέται εκτός σχολικών δομών χωρίς απολυτήριο λυκείου στον 21ο αιώνα ή στην καλύτερη περίπτωση θα εξωθείται σε μια τεχνική εκπαίδευση της απλήρωτης εργασίας με το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης.

Η νέα σχολική χρονιά, λοιπόν, θα ξεκινήσει με μηδενικές προσλήψεις, με χιλιάδες απολύσεις συναδέλφων αναπληρωτών και πλεονάζοντες μόνιμους συναδέλφους, με ανοιχτό το παράθυρο των αναγκαστικών μετακινήσεων και του νέου γύρου διαθεσιμοτήτων και απολύσεων. Με τις περικοπές να καθορίζουν την ποιότητα της γνώσης και το δικαίωμα στη μόρφωση.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ, στο θέμα της εκπαίδευσης, επικοινωνιακά, κάνει ότι ακριβώς και στους υπόλοιπους τομείς: Μας γεμίζει ψέματα παρουσιάζοντας τις αλλαγές ως ό,τι καλύτερο! Το «νέο» σχολείο (που κάθε άλλο παρά νέο είναι) θα λειτουργεί όπως όπως. Την ίδια στιγμή με δημόσιο χρήμα – από τον ιδρώτα όλων των εργαζομένων- νεκρανασταίνονται μόνο οι τραπεζίτες, φοροδιαφεύγουν και φοροαπαλλάσονται εφοπλιστές-επιχειρηματικοί κολοσσοί-καναλάρχες.

Μια προτεραιότητα υπάρχει για την κυβέρνηση: η πιστή τήρηση των δεσμεύσεών της απέναντι στους θεσμούς (Ε.Ε. – ΔΝΤ – ΕΚΤ), το ΣΕΒ και την πλουτοκρατία

Αυτό το σχολείο, της ταξικής διαφοροποίησης και των ταξικών φραγμών, υποτάσσεται στους “δημοσιονομικούς περιορισμούς” της κυβέρνησης.

Το δημόσιο σχολείο δεν μπορεί να είναι ούτε φτηνό, ούτε ευέλικτο εργασιακά, ούτε σχολείο της αγοράς, ούτε κατακερματισμένο. Αυτό το σχολείο διαμορφώνει ο υπουργός των περικοπών Ν. Φίλης, συνεχίζοντας επάξια το καταστροφικό έργο των προκατόχων του κ.κ. Διαμαντοπούλου και Λοβέρδου.

Δεν πρέπει να ανεχθούμε τον 21ο αιώνα, με την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και τις δυνατότητες που αυτές προσφέρουν για ολόπλευρη μόρφωση, για σύγχρονο, ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο γενικής παιδείας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να υποβαθμίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, να τσακίζεται η ζωή μας, να γυρίζουμε χρόνια πίσω!!!

Η εμπειρία από τους αγώνες των τελευταίων ετών δείχνει κάποια πράγματα: Η  παθητική αναμονή των κεντρικών πολιτικών εξελίξεων, η λογική «ένας πολιτικός φορέας-μια κυβέρνηση θα μας λύσει το πρόβλημα ενώ εμείς θα παρακολουθούμε απαθείς», καταντά πλέον μια επικίνδυνη αυταπάτη. Ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΣΥΝΕΚ- συναντώντας την τακτική του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΔΑΚΕ αφού μαζί έδωσαν πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση μέσω της συμμετοχής τους στον περίφημο «Εθνικό Διάλογο» όλη τη χρονιά και με κοινές αποφάσεις αποτροπής αγωνιστικών απαντήσεων, – τώρα συμπλέουν στην πλήρη διάλυση της Ομοσπονδίας. Αφήνουν έδαφος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να καλλιεργεί τη λογική του «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς. Γενικότερα ο κυβερνητικός συνδικαλισμός στην ΟΛΜΕ, στην ΑΔΕΔΥ και στη ΓΣΕΕ, αρνούμενος ακόμα και να σκεφτεί καν αγωνιστικές μορφές ρήξης, σύγκρουσης και νικηφόρας πορείας για το κίνημα, δεν μπορεί αλλά κυρίως δε θέλει να δώσει απάντηση στα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων.

Για τους εκπαιδευτικούς, γονείς μαθητές δεν χωρά κανένας εφησυχασμός, καμιά αναμονή. Είναι μονόδρομος ο αγώνας για τη διαγραφή του χρέους για την ανατροπή της κυβέρνησης, των μνημονίων, Ε.Ε-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ.

Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να δώσει άμεση απάντηση μέσα από τις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες και τους αγώνες του! Ως κομμάτι ενός πλατύτερου λαϊκού –εργατικού κινήματος που θα παλέψει για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-Τρόικας.

Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους γονέων, τους εργαζόμενους και τους συναδέλφους μας, συντεταγμένα, μαζικά και ενωτικά να απαντήσουμε με τα αιτήματα και τα συνθήματά μας.

ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΠΙΣΩ!

Δεν θα περιορίσουμε τις διεκδικήσεις μας διαχειριζόμενοι τις περικοπές. Δεν θα περιορίσουμε τις διεκδικήσεις μας στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και των απαιτήσεων του ΟΟΣΑ. Θα διεκδικήσουμε τώρα ένα σχολείο ζωντανό, δημιουργικό, ένα σχολειό της μορφωτικής ισότητας και της κριτικής σκέψης, ένα σχολείο στο οποίο χρειάζονται περισσότεροι εκπαιδευτικοί και ουσιαστικές δομές και υποδομές, ένα σχολείο που απαιτεί δημόσια χρηματοδότηση, ένα σχολείο που δε θα βάζει τους γονείς να πληρώνουν αλλά θα προσφέρει δωρεάν όλα όσα χρειάζονται οι μαθητές.

 

 

 

 

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ

ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23961 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.