Η Φιλιππιάδα δεν αντιμετωπίζει με ρατσισμό τους προσφυγές- Τι είπαν ο δήμαρχος και οι άλλοι φορείς στη μαραθώνιο συνεδρίαση του Δ.Σ. Δήμου Ζήρου

Σε κλίμα έντασης, ακραίων τοποθετήσεων και απόψεων από την πλευρά πολιτών, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιππιάδας την Τετάρτη το απόγευμα με θέμα την ενημέρωση για τους πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας Φιλιππιάδας, την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και γενικότερα την παραμονή τους στο Κέντρο.
Ήταν μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε περίπου 5 ώρες. Εντύπωση προκάλεσε η ισχυρή παρουσία Χρυσαυγιτών εντός της αιθούσης, όπως επίσης και η μεγάλη απουσία κατοίκων της Φιλιππιάδας κάτι που καταδεικνύει ότι η πόλη της Φιλιππιάδας δεν αντιδρά αρνητικά στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα Σχολεία, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι δύο Βουλευτές του Νομού, Κ. Μπάρκας και Στ. Γιαννάκης, ο συντονιστής του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Μιλ. Κλάπας, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, Φορείς, Σύλλογοι και απλοί πολίτες.
Ο Δήμαρχος Ζηρού Ν. Καλαντζής στην αρχική του τοποθέτηση σημείωσε χαρακτηριστικά «Το προσφυγικό θέμα έχει απασχολήσει αρκετά το Δήμο Ζηρού εδώ και οκτώ μήνες. Το προσφυγικό είναι ένα λεπτό ζήτημα, έχουμε να κάνουμε με ψυχές που ήρθαν στην χώρα μας ζητώντας άσυλο, οπότε καταλαβαίνετε ότι με τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις έχουν δικαιώματα που πρέπει να τηρηθούν. Η άποψή μου είναι ότι ο Δήμος πρέπει να βοηθάει και να στέκεται στα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν» ανέφερε ο κ. Καλαντζής ο οποίος προχώρησε σε μια ανασκόπηση για τους λόγους ανάγκης της δημιουργίας του Κέντρου προσωρινής Φιλοξενίας σημειώνοντας ότι «Ο κόσμος στην Φιλιππιάδα δέχτηκε και απλόχερα πρόσφερε τη βοήθειά του στους πρόσφυγες. Για αρκετούς μήνες και μέχρι σήμερα δουλεύει αρκετά καλά το Κέντρο. Το καλοκαίρι, υπήρξε μία αδικαιολόγητη φημολογία για την φοίτηση των προσφυγόπουλων. Όμως πρέπει να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση. Εγώ και η Δημοτική μου Παράταξη είμαστε στην ίδια μεριά με την Πολιτεία. Δεν πρέπει να γίνεται αντιπολίτευση σε τόσο λεπτά και επικίνδυνα ζητήματα. Ο ρόλος του Δήμου είναι να διασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες για τον κόσμο. Θέλουμε όσο το δυνατόν να παίρνουμε μέρος στην λήψη των αποφάσεων και όχι να παρακολουθούμε. Πρόθεση του Δήμου είναι να υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής. Είχαμε συμφωνήσει ότι για λόγους έκτακτης ανάγκης να λειτουργήσει ένα κέντρο για 8 μήνες. Σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσει να λειτουργήσει ένα κέντρο ΜΟΝΙΜΗΣ διαμονής των προσφύγων. Ποτέ δε δεχτήκαμε κάτι τέτοιο. Είμαστε κατά της άποψης να υπάρχουν αυτά τα Κέντρα, υιοθετώ τον χαρακτηρισμό «αποθήκες ψυχών». Τα κέντρα μπορεί με την πάροδο του χρόνου να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα, όπως τη γκετοποίηση. Η άποψη του Δήμου είναι ο εγκλωβισμένος κόσμος να ενταχθεί, να μεταφερθεί σε μόνιμες δομές, σε ξενοδοχεία και σπίτια, ώστε και οι ίδιοι να μπορούν να κοιτάξουν μπροστά τη ζωή τους. Όσον αφορά τα κοντέϊνερ για μένα είναι μια προσωρινή και αυτή λύση, με διαφορετική ανάγνωση είναι «χειμερινές σκηνές». Θέλουμε να υπάρξει μετεγκατάσταση  των προσφύγων από το Στρατόπεδο σε δομές με ανθρώπινες συνθήκες. Στο θέμα της Εκπαίδευσης υπήρξε παραφιλολογία και παραπληροφόρηση. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την εκπαίδευση σε κανένα παιδί που μένει στη Χώρα μας. Παιδιά που έχουν μπει στη Χώρα μας δικαιούνται νομικά και ανθρωπιστικά να μορφωθούν και να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Υπάρχει μία εύλογη ανησυχία από τους γονείς για τις συνθήκες υγιεινής. Υπάρχει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα Κέντρα Υγείας, το Νοσοκομείο και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που μπορούν να διασφαλίσουν το θέμα της Υγείας. Ο τρόπος, σε ποια σχολεία, ανοιχτά ή κλειστά, πρωί ή απόγευμα, έχει ξεκαθαρίσει από το Υπουργείο Παιδείας. Μπορούν λοιπόν να διασφαλιστούν οι καλύτερες συνθήκες για όλα τα παιδιά, ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα» κατέληξε ο Δήμαρχος.
Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας Κ. Μπάρκας, σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς υπήρχαν συνεχώς αντιδράσεις που τους πολίτες που παρευρίσκοντο στην αίθουσα, απολογούμενος προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους του προσφυγικού, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προβλήματα υγείας και τόνισε ότι η Κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και το κάνει με όλα τα μέσα. Απένειμε τα εύσημα στους κατοίκους της Φιλιππιάδας και την φιλόξενη στάση απέναντι σε αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους. Κληθείς να απαντήσει για τον χρόνο λειτουργίας του Κέντρου δεν έδωσε κάποια σαφή ημερομηνία.
Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Πρέβεζας Στ.  Γιαννάκης, καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα 8μηνης λειτουργίας του Κέντρου. Ερωτηθείς για την απάντηση που έλαβε από τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, είπε ότι αυτή ήταν αόριστη και δεν έδινε καμία ουσιαστική απάντηση.
Ο συντονιστής του Κέντρου Φιλοξενίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλ. Κλάπας, ξεκαθάρισε πως οι εμβολιασμοί των προσφυγόπουλων γίνονται κανονικά, τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και υποστήριξε πως ήδη έχουν προσληφθεί εκπαιδευτικοί στο Κέντρο όπου έχουν ξεκινήσει μαθήματα.
Υπέρ της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα Σχολεία της Φιλιππιάδας τάχθηκε και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, λέγοντας πως υπάρχουν ολοκληρωμένα προγράμματα εκμάθησης ελληνικών για τα προσφυγόπουλα από το Υπουργείο Παιδείας.
Από την πλευρά των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, η Δημοτική Σύμβουλος Δώρα Παπαϊωάνου τόνισε πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένα μέρος των μεταναστών θα εγκατασταθεί στη Χώρα. Χρειάζεται όπως είπε σχεδιασμός αντί για ευκαιριακή αντιμετώπιση του ζητήματος. Η κα Παπαϊωάννου εξέφρασε νωρίτερα τις ενστάσεις της ως προς τους εμβολιασμούς των προσφυγόπουλων.
Ο επικεφαλής της Παράταξης «Εποχή Δημιουργίας» Γιώργος Γιάννος, σημείωσε ότι το βάρος των προσφύγων σηκώνει μόνο η Φιλιππιάδα και όχι η Πρέβεζα ή η Άρτα ή άλλοι Δήμοι της περιοχής. Τάχθηκε υπέρ της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα Σχολεία της περιοχής υποστηρίζοντας πως εν έτη 2016 δεν θα πρέπει να γίνεται συζήτηση για θέματα υγείας τα οποία εκ των πραγμάτων έχει μια ευνομούμενη πολιτεία. Εξέφρασε επίσης τις ενστάσεις του για την εντοπιότητα του συντονιστή Μιλ. Κλάπα.
Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Μενέλαος Γείτονας τάχθηκε υπέρ της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία και τόνισε ότι η εικόνα του Κέντρου Φιλοξενίας είναι καλή και ρωτώντας μια δασκάλα του κέντρου για τους Αφγανούς, απάντησε με τα καλύτερα λόγια. «Ας φύγει από πάνω μας αυτή η ξενοφοβία» τόνισε ο κ. Γιάννος και αναφέρθηκε στα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος κατηγορώντας Κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τη στάση τους στο προσφυγικό ενώ επισήμανε την Συμφωνία του Δουβλίνο II.
Θα πρέπει να πούμε ότι κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων αιρετών και Φορέων, η στάση των πολιτών που παραβρέθηκαν ήταν στάση αποδοκιμασίας και ακραία σε κάποιες περιπτώσεις. Η μόνη στιγμή που ήχησαν χειροκροτήματα ήταν κατά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Χρυσαυγίτη Περιφερειακού Συμβούλου, ο οποίος προέβη σε ένα κήρυγμα μίσους, τόνισε μεταξύ άλλων πως οι Έλληνες είναι αγνοί και αμόλυντοι.
Δεν θα μείνω σε χαρακτηρισμούς για την πλειοψηφία των πολιτών που παραβρέθηκε στην αίθουσα του Δημαρχείου, θα επιμείνω όμως πως οι ακραίες και ακροδεξιές φωνές ήταν αυτές που επιστέγασαν την Συνεδρίαση και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν οργανωμένη αυτή η παρουσία. Εκτιμώ πως οι απόψεις των πολιτών που ακούστηκαν, δεν βρίσκουν σύμφωνο τον λαό της Φιλιππιάδας, διότι έχει δείξει δείγματα γραφής αυτούς τους μήνες απέναντι στους Πρόσφυγες και στη συνεδρίαση απέδειξε με την αποχή του πως δεν είναι αρνητικός στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Μειοψηφίες που αντιδρούν, πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν.
Ο πυρήνας Χρυσαυγιτών που βρίσκεται είτε στην πόλη είτε στην ευρύτερη περιοχή του Ζηρού, πιθανόν να επηρεάζει και να παρασέρνει γονείς, ακόμα και εκπαιδευτικούς.
Συμπερασματικά, η πόλη της Φιλιππιάδας δεν δείχνει να αντιμετωπίζει με ρατσισμό τους Πρόσφυγες. Οι πολίτες της Φιλιππιάδας μέσω της ενημέρωσης και της σωστής πληροφόρησης, υψώνουν ανάστημα στις ακραίες φωνές, διότι στο Συμβούλιο της Τετάρτης δεν ακούσαμε την άποψη της πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης, αλλά μιας οργανωμένης μειοψηφίας.
Άρης Τσελίκος

Άρης Τσελίκος - εφημερίδα ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ
About Άρης Τσελίκος - εφημερίδα ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ 17 Articles
Άρθρο από την Εφημερίδα "ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ" Ο Άρης Τσελίκος είναι δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Τοπική Φωνή» Πρέβεζας και Ραδιοφωνικός Παραγωγός στον Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.