Η εισήγηση του Γιώργου Νίτσα για το προσφυγικό στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κ. πρόεδρε κ. βουλευτά κ. Αντιπεριφερειάρχη, κ. συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, κ. πρόεδροι κοινοτήτων, κ. εκπρόσωποι φορέων αγαπητοί συνδημότες. Το ζήτημα προσφυγικό μεταναστευτικό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και χαίρομαι που σήμερα το συζητάμε στο δημοτικό συμβούλιο. Η ανεξάρτητη δημοτική μας παράταξη θεωρεί ότι όλα τα μεγάλα ζητήματα για την περιοχή μας θα πρέπει να έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο για να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.

Θα ξεκινήσω με κάτι που ο Μάνος Χατζιδάκης έχει πει: Ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση – εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του. Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία.

Όμως μια τέτοια παιδεία δεν ευνοείται από τις πολιτικές – κομματικές παρατάξεις και από όλες τις κυβερνήσεις, διότι κατασκευάζει ελεύθερους και ανυπότακτους πολίτες μη χρήσιμους για το ευτελές παιχνίδι των κομμάτων και της πολιτικής.

Κ. συνάδελφοι στην κοινωνία μας στην Πρέβεζα μας σήμερα υπάρχουν φωνές,

Υπάρχουν φωνές που μιλάνε για παράνομους μετανάστες.

Υπάρχουν φωνές που μιλάνε για κλειστά κέντρα ,  φυλακές .

Υπάρχουν φωνές που μιλάνε για εποικισμό και όχι για προσωρινή φιλοξενία.

Υπάρχουν φωνές που μιλάνε για πρόσφυγες που ψάχνουν ένα μέρος να ζήσουν.

Υπάρχουν φωνές που μιλάνε για οικογένειες, παιδικές ψυχές που θέλουν να δουν ένα καλύτερο αύριο.

Ποιος θα τους αδικήσει;

Αγαπητοί συνάδελφοι και συνδημότες.

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας υποφέρει από χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα και παντελή έλλειψη υποδομών. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε την πρόσβαση από Αμφιλοχία την σύνδεση με την Ιόνια και την Εγνατία οδό, τους κόμβους στο παραλιακό μέτωπο, την  έλλειψη πόσιμου νερού κατά περιόδους στα χωριά μας, την έλλειψη σχολικών μονάδων και ιδιαίτερα το μουσικό σχολείο, το ζήτημα του λιμανιού  και το άκρως υποβαθμισμένο σύστημα υγείας με την έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών στο Νοσοκομείο μας, ή μη παραχώρηση των κάστρων στρατοπέδων στον δήμο μας και πολλά άλλα. Κατόπιν τούτων θα θέλαμε αν υπάρξει έστω και μια περίπτωση πιθανής ένταξης  χώρου στον δήμο μας, θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του νόμιμου ιδιοκτήτη αυτής της περιοχής του Δήμου Πρέβεζας και των δημοτών μας τουλάχιστον.

Κατανοούμε το μεγάλο πρόβλημα που καλείτε να διαχειριστεί η Κυβέρνηση, όμως με το να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα σε ήδη επιβαρυμένους ή μικρούς Δήμους, δε θεωρούμε ότι θα υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι για να πετύχει η διαχείριση του προβλήματος πρέπει να είναι οι τοπικές κοινωνίες σύμμαχοι. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άμεση και έγκυρη ενημέρωσή τους. Το να βρεθεί η τοπική κοινωνία προ τετελεσμένων γεγονότων ουδόλως θα βοηθήσει, παρά μόνο θα χειροτερέψει τα πράγματα.

Το ζήτημα είναι Ευρωπαϊκό, δεν μπορεί στις υποχρεώσεις να είμαστε Ευρωπαίοι και στα δικαιώματα μη Ευρωπαίοι. Αυτό ας το λάβουν γνώση οι κυβερνητικοί παράγοντες. Δεδομένων όλων των προαναφερθέντων και ιδιαίτερα με το ζήτημα του ποσοστού μεταναστών – προσφύγων στην περιοχή μας, που εμείς το έχουμε υπερκαλύψει. Θεωρώ ότι σήμερα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση και  προτείνω για ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο:Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3090 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.