Η δημοσιογράφος Μαρία Παπαθεωδόρου στον Prisma 91,6 για την δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Άρτα..

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε εχθές  στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών  στην οποία συμμετείχαν από την Ήπειρο, ο Βουλευτής Άρτας της Ν.Δ Γιώργος Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Η σύσκεψη εστίασε στην δημιουργία δομών φιλοξενίας στους Δήμους Αρταίων, Αμφιλοχίας και Πύργου.

Σε ότι αφορά λοιπόν το Δ. Αρταίων, μετά την εγκατάλειψη της θέσης “Κρεκούκια” Αμμοτόπου εξαιτίας των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, το υπουργείο φαίνεται να είχε εναλλακτική λύση για τη δημιουργία δομής σε ιδιωτική έκταση στο Χανόπουλο όπου αναμένεται να .φιλοξενηθούν 1.500 μετανάστες.

Ο Δήμαρχος Αρταίων δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος υποστηρίζοντας ότι η Αρτινή κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει τέτοιο αριθμό μεταναστών όταν ήδη χιλιάδες μετανάστες κινούνται κυρίως στον κάμπο.

Ο κ. Τσιρογιάννης προτείνει την αναλογία 1% του πληθυσμού ανά Δήμο και με αυτή την πρόταση συμφώνησαν και οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας και Πύργου. Σε έντονο ύφος είναι και η ανάρτηση του Δημάρχου στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

“Στη σημερινή σύσκεψη που μας κάλεσαν στο Υπουργείο Εσωτερικών, ήμουν κατηγορηματικά αντίθετος στη δημιουργία Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών στην Άρτα. Ανέπτυξα τα επιχειρήματά μου λεπτομερώς.
Μας ανακοίνωσαν την δημιουργία Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών σε ιδιωτική έκταση 50 στρεμμάτων (στην περιοχή Χανόπουλο, Ρόκκα, Καλαμιά) με δυνατότητα φιλοξενίας 1.500 μεταναστών.
Μπορώ να κατανοήσω την αναγκαιότητα υπό συνθήκες πίεσης, να φιλοξενηθούν σε ιδιωτικό χώρο 400 μετανάστες – δηλαδή το 1% του Δήμου μας. Αλλά είμαι αντίθετος στο να δημιουργηθεί «μια πόλη μέσα στην πόλη», φέρνοντάς μας 1.500 μετανάστες σε μια ήδη επιβαρυμένη από μετανάστες, περιοχή.
Όσοι με την ευθυνοφοβία τους ή την αδιαφορία τους για τον λαό της Άρτας αποδυναμώνουν αυτά τα επιχειρήματα της κοινής λογικής που εξέθεσα σήμερα, ή με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους που καλλιέργησαν το προηγούμενο διάστημα, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ας βγουν στον Αρτινό λαό να τον πείσουν. Γιατί εγώ ένα τέτοιο λάθος δεν θα το στηρίξω”.

Για το θέμα είχε μιλήσει μια μέρα πριν στο  απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 η δημοσιογράφος του arta2today Μαρία Παπαθεoδώρου:

Ίδια έκανε μία αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης για το πώς φτάσαμε στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της προηγούμενης Παρασκευής 3 Ιανουαρίου όπου εκεί κατατέθηκαν όλες οι απόψεις και το ερώτημα που κυριάρχησε είναι πως είχε βρεθεί η συγκεκριμένη θέση τα Κρεκούκια.

“Δεν είναι μία εύκολη θέση είπαν οι περισσότεροι, ενώ σε ερωτήσεις που τέθηκαν τόσο από τους δημοτικούς συμβούλους όσο και από τους φορείς ο δήμαρχος απάντησε ότι τόσο ο δήμος όσο και ο ίδιος δεν ήταν ενήμεροι για την επίσκεψη κλιμακίου τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να εξετάσει θέσεις στο δήμο Αρταίων για να δημιουργηθεί μία δομή φιλοξενίας, εμείς το μάθαμε από τον τοπικό τύπο κάτι που ενόχλησε αρκετούς από τους φορείς, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν ο δήμαρχος να μαθαίνει από τον τοπικό τύπο την παρουσία κλιμακίου.

Στην κριτική που δέχτηκε ο δήμαρχος Αρταίων ότι δεν υπάρχει μία αντιπρόταση, εφόσον δεν εγκρίνεται η περιοχή των Κρεκουκιών, με τον δήμαρχο να λέει ότι ο ίδιος δεν είναι ο αρμόδιος να βρει τη θέση, καθώς μιλάμε για το νόμο της Άρτας, το θέμα δεν αφορά το δήμο κι αν χρειαστεί να βρούμε μία θέση πολύ ευχαρίστως να το κάνουμε, αλλά είμαστε συνυπεύθυνοι και οι τέσσερις Δήμοι του Νομού Άρτας, και η περιφέρεια και οι βουλευτές και οι φορείς πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να προτείνουμε μία θέση προκειμένου να φιλοξενήσουμε μία ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων.”

Όπως σημείωσε η Μαρία Παπαθεοδώρου υπάρχει προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του δήμου Αρταίων, που λέει ναι στη δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών προσφύγων, κατανοούμε το δράμα αυτών των ανθρώπων, την αγωνία της όποιας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το θέμα και να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας που έχουν δεχτεί και δέχονται καθημερινά έναν πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, αλλά σε καμία περίπτωση να γίνει αυτό χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και χωρίς να υπάρχει πρόβλημα σε ότι αφορά την ανάπτυξη, γιατί η θέση στα Κρεκούκια Αμμοτόπου έχει χωροθετηθεί για να γίνει το επιχειρηματικό πάρκο της Άρτας, ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την τοπική κοινωνία της Άρτας που το περιμένει και επιδιώκει πάρα πολλά χρόνια.

 

 

 

 Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23992 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.