Η δικηγόρος Ελευθερία Παλουκίδου στον Prisma 91,6 για τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR)


Μετά από τέσσερα χρόνια προετοιμασίας και διαβουλεύσεων ο Κανονισμός 2016/679 ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2016 και τέθηκε σε ισχύ από τις 25 Μαΐου 2018 και από το χρονικό σημείο αυτό και μετέπειτα θα πρέπει να συμμορφωθούν το σύνολο των επιχειρήσεων και φορέων που επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα, μεταξύ των οποίων και η Δ.Ε.Υ.Α.Β.

Τα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση με τον Κανονισμό είναι εξαιρετικά υψηλά αγγίζοντας δυνητικά τα 20 εκατ. Ευρώ ή το 4% του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης/οργανισμού. Με στόχο την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και του θεμελιώδους δικαιώματος ιδιωτικότητας ο OECD είχε εκδώσει μη δεσμευτικές κατευθυντήριες οδηγίες για την προστασία της ιδιωτικότητας και της διασυνοριακής ροής των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ήδη από το 1980, τις οποίες υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ και στις οποίες βασίζονται τόσο το σκεπτικό της οδηγίας 46/95 EE, όσο και ο νέος Κανονισμός 2016/679. Λόγω, όμως, του ότι η εναρμόνιση των κρατών μελών με την οδηγία δεν ήταν ομοιόμορφη, εξαιτίας διαφοροποιήσεων ως προς την ερμηνεία από τις εθνικές δικαστικές και ανεξάρτητες αρχές, αλλά και της διαφορετικής κουλτούρας του κάθε κράτους μέλους, κρίθηκε αναγκαία η νομοθετική παρέμβαση με Κανονισμό, οι διατάξεις του οποίου είναι άμεσα εφαρμοστέες στα κράτη μέλη.

Σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς, τόσο το ευρωπαϊκό, όσο και το εθνικό, ο Κανονισμός έχει επιφέρει αλλαγές παρέχοντας ευρύτερη προστασία στα προσωπικά δεδομένα, επεκτείνοντας ατομικά δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων (όπως δικαίωμα ενημέρωσης, δικαίωμα πρόσβασης, δικαίωμα διόρθωσης, δικαίωμα περιορισμού επεξεργασίας, δικαίωμα διαγραφής κ.α.).

Η επέκταση αυτών των δικαιωμάτων επιβάλλει επανέλεγχο των μέσων διασφάλισης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που διαθέτουν οι επιχειρήσεις, ώστε να ελεγχθεί αν αυτά είναι επαρκή ή χρήζουν αναβάθμισης ή τροποποίησης.

Η δικηγόρος κα Ελευθερία Παλουκίδου* η οποία εξειδικεύεται στα θέματα των προσωπικών δεδομένων μίλησε στο πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6.

Ακούστε το απόσπασμα:

*Ελευθερία Παλουκίδου
email: paloukidou@primelaw.grΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23966 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.