Η διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και οι ευθύνες – Του Νίκου Λιβιεράτου

Γράφει ο Νίκος Λιβιεράτος
Καρδιολόγος

Αν ρωτήσετε 10 πρεβεζάνους που είναι το ΚΥ Πρεβεζας ζήτημα να το ξέρουν 3 άτομα. Αν ρωτήσετε που είναι το ΙΚΑ το ξέρουν όλοι. Αν τους πεις πήγαινε στο ΙΚΑ να εξεταστείς, θα σου απαντήσουν μα δεν έχω ΙΚΑ έχω δημόσιο!, Τα τελευταία 10 χρόνια η πρωτοβάθμια περίθαλψη της πόλης άλλαξε τρία η τέσσερα ονόματα. Παλιότερα πήγαινε περισσότερος κόσμος Η πρώτη διάλυση ήρθε από τον Αδωνη που έδιωξε τους γιατρούς που ήταν και μέσα και έξω Μετά ήρθε ο Σύριζα που έκανε άλλες δύο δομές και άλλαξε τα ονόματα Οι δομές αυτές αλληλοεπικαλυπτονταν δεν λειτούργησαν πχ όπως ο οικογενειακός γιατρός..

Σήμερα το ΚΥ Πρεβεζας έχει 9 γιατρούς με πολλές ειδικότητες. Η προσέλευση όμως παραμένει χαμηλή παρολες τις προσπάθειες της μέχρι σήμερα επιστημονικής υπευθύνου.. Ένα άλλο πρόβλημα της υποβάθμισης των ΚΥ είναι η νοσοκομειοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης Τα επαρχιακά νοσοκομεία που είναι για δευτεροβάθμια περίθαλψη, συγκεντρώνουν με τα Εξωτερικά Ιατρεία τον περισσότερο κόσμο ακόμα και για συνταγογράφηση. Αυτό φταίει και μια λαϊκίστικη δήθεν αριστερή άποψη ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι ανοιχτά στο λαό. Σε μεγαλύτερες πόλεις με τα πληρωμένα απογευματινά ιατρεία γίνεται αλίευση πελατών.

Στις κωμοπόλεις όμως Καναλακι, Λέλοβα, Βόνιτσα τα ΚΥ λειτουργούν κυρίως το πρωί και πάει πολύς κόσμος, αν και υπάρχουν και εκεί μεγάλες ελλείψεις κυρίως για εφημερίες Δυσκολιες που οφείλονται στις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων.

Παρόλες τις δυσλειτουργιες η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα μπορεί να βοηθήσει την σημερινή κατάσταση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Και κυρίως να συνδεθούν με τα νοσοκομεία για την παρακολούθηση των κρουσμάτων και μη με ελαφρά συμπτώματα.Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3096 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.