Οι δάσκαλοι της Πρέβεζας κατήγγειλαν τους αιφνιδιασμούς Φίλη για τις επιπτώσεις σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς – O πρ. συλλόγου εκπαιδευτικών Α/βαθμιας Πρέβεζας στον Prisma

Η Παιδεία κινείται μέσω ΕΣΠΑ ανέφεραν οι δάσκαλοι στη χθεσινή κινητοποίηση – συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας. Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αλλαγές που επέβαλε το Υπουργείο Παιδείας σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία και κατήγγειλαν τους αιφνιδιασμούς Φίλη και τις επιπτώσεις στους μαθητές, στους γονείς αλλά και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων.
Οι δάσκαλοι συγκεντρώθηκαν  λίγο μετά τις 10.00 ανήρτησαν πανό και ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στα αιτήματά τους.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Παπαγεωργίου,  ανέφερε χαρακτηριστικά «Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται διότι πέρυσι, την Μ. Τρίτη, αιφνιδιαστικά άλλαξε το Δημοτικό Σχολείο και πήγαμε σε ένα νέου τύπου ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο με καθαρά λογιστικά κριτήρια και με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων.
Το καλοκαίρι, στις 5 Αυγούστου, πάλι αιφνιδιαστικά, με υπουργική απόφαση, αλλάζουν το Νηπιαγωγείο και το βαφτίζουν σαν νέου τύπου ολοήμερο Νηπιαγωγείο που στην ουσία καταργεί τον παιδαγωγικό χαρακτήρα και μετατρέπει την απογευματινή ζώνη σε φύλαξη παιδιών. Μέχρι πρότινος, να Νηπιαγωγεία λειτουργούσαν με ένα κλασικό τμήμα και ένα ολοήμερο τμήμα. Τώρα, λειτουργεί μια πρωϊνή υποχρεωτική ζώνη από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 1μ.μ., και μία απογευματινή προαιρετική ζώνη από τις 1μ.μ. μέχρι τις 4μ.μ.
Διασπάται το ενιαίο του προγράμματος που ίσχυε, καθώς ήταν ένα Τμήμα με ένα πρόγραμμα από το πρωί μέχρι το απόγευμα και συνεργάζονταν νηπιαγωγοί εναλλασσόμενοι στις βάρδιες.
Τώρα θα είναι μια νηπιαγωγός το απόγευμα η οποία θα κρατάει τους μαθητές και από τα Τμήματα τα πρωινά έως τις 4 το απόγευμα. Πέρα ότι καταργείται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας και το μετατρέπουν σε φύλαξη, έχουν ήδη ξεκινήσει πολύ σοβαρά προβλήματα για τους γονείς. Ο λόγος είναι διότι σύμφωνα με το νέο ωράριο, η προσέλευση το μαθητών γίνεται στις 8.20-8.30 το πρωί, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, διότι έχουν παιδιά και στο Δημοτικό. Οι Νηπιαγωγοί όμως πρέπει να εφαρμόσουν το νόμο, διότι εάν συμβεί κάτι θα βρεθούν κατηγορούμενοι.
Το ολοήμερο Δημοτικό, μετατρέπεται επίσης σε φύλαξη. Πήραν τον έναν βασικό Δάσκαλο του ολοημέρου που γνώριζε μαθητές, ήταν σε καθημερινή βάση εκεί και τώρα γίνεται με συμπληρώματα προσώπων. Και εκεί υπάρχει πρόβλημα με την προσέλευση και την αποχώρηση μαθητών. Έχουμε ένα σχολείο στα χαρτιά με ειδικότητες, αλλά στην πράξη να ξέρετε ότι οι δάσκαλοι συμπληρώνουν περισσότερες ώρες διότι σε άλλη περίπτωση θα είχαμε υπεραριθμίες.
Οι αλλαγές αυτές έγιναν για να μπορέσουν τα Σχολεία να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και να προσλάβουν λιγότερους αναπληρωτές. Δεν υπάρχουν χρήματα για να χρηματοδοτηθούν τα Σχολεία, δεν έχει ή δεν θέλει; Η Παιδεία κινείται μέσω ΕΣΠΑ. Ο νέος τύπου ολοήμερο Δημοτικό και  Νηπιαγωγείο εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτούνται από εκεί. Στην Παιδεία πρέπει να υπάρχει όραμα, να υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Όποια μεταβολή επηρεάζει και τα αποτελέσματα φαίνονται στο μέλλον, δεν είναι η Παιδεία δουλειά για να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα.
Στην Παιδεία φέτος οι προγραμματισμένες πιστώσεις είναι 12.100, από αυτές οι 9.880 είναι μέσω ΕΣΠΑ. Μόλις οι 420 είναι από τον τακτικό προϋπολογισμό του Κράτους και 1800 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με ότι αυτό σημαίνει για τον κατακερματισμό της εκπαίδευσης αλλά και των εργαζομένων πολλαπλών ταχυτήτων.
Ζητάμε: απόσυρση των Υπουργικών Αποφάσεων για το ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, την στήριξη της ειδικής αγωγής και σύσταση οργανικών θέσεων των ειδικοτήτων».
Όσον αφορά τις δεσμεύσεις Φίλη για 20.000 προσλήψεις, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε «Ο κ. Φίλης για φέτος έχει πει ότι εξασφάλισε 20.800 πιστώσεις. Έχουν μέχρι στιγμής απορροφηθεί περίπου 5.900. Δεν έχουν γίνει καθόλου προσλήψεις σε ειδικό – επιστημονικό προσωπικό πουθενά πανελλαδικά για τα ειδικά σχολεία».
Οι εργαζόμενοι στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Γραφείο του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Παπαγεωργίου μίλησε στο πρωινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Ακούστε το απόσπασμα

-To ρεπορτάζ είναι του Άρη Τσελίκου και το αναδημοσιεύουμε από την Εφημερίδα ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ-

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23283 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.