Η απελευθέρωση της Πρέβεζας στην ΕΡΤ2 (vid) – Μια εκτενής αναφορά στην περιοχή της Πρέβεζας και την ιστορία της.

Η σημερινή εκπομπή της «Μνήμες Χαράς» στην ΕΡΤ2 είχε αφιέρωμα στην απελευθέρωση της Πρέβεζας όπου μέσα από τις ομιλίες των Στέφανου Τσακαλώτου, Ευάγγελου Αυδίκου (καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Νικόλαου Δ. Καράμπελα (πρόεδρος ιδρύματος ΑΚΤΙΑ Νικόπολις), Ανθής Αγγέλη (προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας), Δρ. Νικόλαου Κ. Κουρκουμέληυ (υποστράτηγος ε.α.), Λάζαρου Συνέσιου και Γιάννη Ρέντζοςυ μας ταξιδεύουν στην τότε εποχή και αναδεικνύουν την ιστορία της πόλης μας και του Νομού Πρέβεζας  αλλά και των γύρω περιοχών όπως Άρτας, Βόνιτσας, Ακτίου,  Λευκάδας και Ιωαννίνων.

Λίγα λόγια για την σειρά αλλά και το σημερινό  επεισόδιο:

Η σειρά καταδεικνύει την ελληνικότητα των αποκαλούμενων Νέων Χωρών, που παρέμεναν υπό ξένη κατοχή, ενώ το νεοσύστατο ελληνικό κράτος χάρη στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας του 1821 και τους ξένους συμμάχους του εκτεινόταν ήδη, από το 1832, μέχρι τη γραμμή συνόρων από τον Παγασητικό στον Αμβρακικό, και πραγματεύεται διεξοδικά τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση και ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα.
Σε διάστημα ενός αιώνα, από το 1864 με την ενσωμάτωση των Ιονίων νήσων, την αμαχητί ενσωμάτωση της Θεσσαλίας, την ένωση της Κρήτης, τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης έως το 1948 και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα κατάφερε, σταδιακά, να καταστεί η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη των Βαλκανίων, το αντίπαλο δέος της άλλοτε παντοκράτειρας Τουρκίας, με σημαντικές επιρροές στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης.

 «Η απελευθέρωση της Πρέβεζας» 

«Ήταν του Αγίου Γερασίμου. Ημέρα βροχερή. Ο κόσμος περίμενε με αγωνία. Ο Βασίλης ο Μπάλκος επληροφόρησε ότι άνθρωπος από τη Λευκάδα ανακοίνωσε κρυφά ότι τα ελληνικά στρατεύματα προελαύνουν στη Μακεδονία και ότι ο στρατός διέβη την γέφυρα της Άρτας. Ο κόσμος νόμισε ότι ήταν μπουμπουνητά γιατί η μέρα ήταν συννεφιασμένη. Το μεσημέρι οι πυροβολισμοί έγιναν αισθητότεροι. Τότε ο κόσμος κατάλαβε ότι ο στρατός προχωρεί προς την Πρέβεζα. Τη νύχτα έπαυσαν εντελώς οι πυροβολισμοί. Εγώ το βράδυ ετοίμαζα την ελληνική σημαία». Αναμνήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, διευθυντή τότε του Ημιγυμνασίου Πρεβέζης.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη την εκπομπή:Βασίλης Κούρκουλας
About Βασίλης Κούρκουλας 2034 Articles
Ο Βασίλης Κούρκουλας καλύπτει την επικαιρότητα για τo PrevezaToday.gr και καθημερινά με τα ρεπορτάζ του παρουσιάζει όλες τις τοπικές εξελίξεις.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.