Γιάνης Βαρουφάκης στον Prisma 91,6: O πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το χρόνο για να συνθηκολογήσει. Δεν έπρεπε να του δώσω αυτή τη δυνατότητα!

Με αφορμή την ίδρυση του κόμματος ΜΕΡΑ 25 ο πρώην Υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στον PRISMA 91,6 και απάντησε στον Χρήστο Τσούτση σε όλα τα ερωτήματα, τόσο σχετικά με τον νέο του σχηματισμό όσο και για όσα έχουν συμβεί κατά την περίοδο της υπουργίας του.

«Με το ΜΕΡΑ 25 το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να κάνουμε είναι να κάνουμε άλλο ένα κόμμα. Το κάνουμε γιατί κρίνουμε ότι η χώρα μας απειλείται με τρόπο που δεν έχει απειληθεί από την περίοδο του εμφύλιου πολέμου. Αυτό που εμείς ονομάζουμε δουλοπαροικία ή μόνιμη χρεωκοπία των νοικοκυριών, των τραπεζών, του κράτους, των επιχειρήσεων ερημοποιεί την Ελλάδα. Αυτό είναι τεράστια υπαρξιακή απειλή της χώρας και δεν πρόκειται να σταματήσει. Και επειδή η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση –όλη η ολιγαρχία και το κατεστημένο- το καλοκαίρι που έρχεται θα γιορτάζουν το τέλος των μνημονίων, θα μονιμοποιήσουν τη δουλοπαροικία και κάτι πρέπει να γίνει γι αυτό. Αυτό που εμείς φέρνουμε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι ένας συνδυασμός ευρωπαϊσμού, είμαστε ένα ευρωπαϊκό κίνημα, πρώτα ξεκινήσαμε στο Βερολίνο, θα κατέβουμε στις εκλογές πανευρωπαϊκά τον Μαή του ‘19 και ερχόμαστε την Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε την ανυπακοή του 2015 για να ιδρύσουμε το ΜΕΡΑ 25 ως ένα ευρωπαϊκό και ευρωπαϊστικό κίνημα το οποίο στόχο έχει να σπάσει τα δεσμά της δουλοπαροικίας» ανέφερε εισαγωγικά ο κ Βαρουφάκης σε σχέση με το ΜΕΡΑ 25 που παρουσιάζει σε λίγες ημέρες.

Όπως δε χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρώην υπουργός «Την ημέρα που παραιτήθηκα από Υπουργός Οικονομικών, μετά το δημοψήφισμα όταν το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ είχα μεγάλες πιέσεις από βουλευτές, φίλους, ψηφοφόρους να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός νέου κόμματος  και τότε έλεγα ότι δεν μπορώ να το κάνω γιατί μόλις απογοητεύσαμε τον λαό, τον βγάλαμε στους δρόμους, τον πήγαμε στα εκλογικά κέντρα, μας έδωσε ένα 62% το οποίο εκείνο το βράδυ το πετάξαμε στο καλάθι των αχρήστων. Και πώς μπορούσα να σταθώ απέναντι από αυτούς τους ανθρώπους και να τους πούμε ελάτε να δημιουργήσουμε ένα νέο κόμμα. Τι θα πρότεινε αυτό το νέο κόμμα; Πραγματικά το καλοκαίρι του 2015 το μόνο πράγμα που δεν μπορούσα να πω, μετά από αυτή την απίστευτη απογοήτευση, ήταν να ξαναπροτείνω αυτά που είχα προτείνει τον Ιανουάριο του 2015. Δεν είχα το σθένος να κάνω κάτι τέτοιο. Τις βδομάδες που ακολούθησαν μιλώντας σε εκλογικό κοινό εκτός Ελλάδας συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη ανάγκη υπήρχε σε όλη την Ευρώπη για ανατροπή σε αυτό που ονομάζουμε βαθύ κατεστημένο των Βρυξελλών που καταστρέφει όλη την Ευρώπη. Οπότε να το πω απλά, η ελπίδα που γεννήθηκε το 2015 στην Ελλάδα πνίγηκε την ημέρα μετά το δημοψήφισμα. Στόχος μας ήταν να τη μεταλαμπαδεύσουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, να τη μεταλαμπαδεύσουμε εκεί για να επιστρέψει στην Ελλάδα».

«Η παραίτησή μου ήταν μια κίνηση που αποκάλυψε ότι δεν με ενδιέφερε να είμαι υπουργός, δεν με ενδιέφερε να είμαι βουλευτής, τη στιγμή που χάθηκε η ελπίδα. Όταν αυτό που αποφασίσαμε όλοι μαζί να κάνουμε και ήταν ο λόγος για τον οποίο εκλέχτηκα δεν μπορεί να γίνει γιατί ο πρωθυπουργός το ανέτρεψε, παραιτήθηκα. Νομίζω έχει σημασία να έχουμε πολιτικούς οι οποίοι δε θέλουν να είναι υπουργοί…» σχολίασε ο πρώην υπουργός.

«Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου παρουσιάζουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει για να αναπνεύσει αυτός ο τόπος. Όχι ευχολόγιο αλλά 7 συγκεκριμένες προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει» συμπλήρωσε για την πρότασή του προσκαλώντας τους πολίτες στην παρουσίαση του ΜΕΡΑ 25.

Σχετικά δε με την αφήγηση της κυβέρνησης αλλά και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε «Πριν από τον Μάιο του 2010 που υπεγράφη το πρώτο μνημόνιο έλεγα ότι το ελληνικό δημόσιο χρεωκόπησε βαθιά και αυτή η χρεοκοπία δεν μπορεί να υπερβεί μέσω δανεικών και μα μην κάνουμε το λάθος να προσπαθήσουμε να την κουκουλώσουμε με δανεικά γιατί θα έχουμε καταστρέψει μια θυσιάσει μια ολόκληρη γενιά, ίσως και παραπάνω. Αυτά λέμε και σήμερα» και συνέχισε «Τώρα μιλούν για ελάφρυνση του χρέους, ουσιαστικά αποτελεί επιβάρυνση του χρέους. Πρόκειται για Γκεμπελφική αναστροφή της αλήθειας.  Για τα επόμενα δέκα χρόνια το ελληνικό δημόσιο θα πληρώνει λιγότερα σε αποπληρωμές στους δανειστές αλλά το συνολικό χρέος θα αυξάνεται γιατί θα τοκίζεται και θα οδηγεί σε τοκισμένες μεγαλύτερες πληρωμές μετά το 2030 , οπότε ωθούν τη χρεοδουλοπαροικία, ωθούν τη χρεοκοπία, την επεκτείνουν στο μέλλον, και η τραγωδία σε αυτό είναι ότι ένας σοβαρός επενδυτής που θέλει να κάνει μια επένδυση βλέπει ότι το κράτος μας επεκτείνει την χρεωκοπία του, ποιος επενδύει σε ένα κράτος που η χρεοκοπία επεκτείνεται αντί να καταργείται; Το ένα και μοναδικό ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τους Έλληνες είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Ο λόγος που δεν ήμουν αρεστός στο eurogroup και στις Βρυξέλλες και υπήρχε συντονισμένη προσπάθεια και αποδόμησής μου και απομάκρυνσής μου από το Υπουργείο είναι επειδή είχαν καταλάβει ξεκάθαρα ότι μπροστά τους είχαν έναν υπουργό οικονομικών που ποτέ δε θα υπέγραφε οποιαδήποτε συμφωνία δεν είχε κούρεμα, δεν είχε αναδιάρθρωση του χρέους».

Ερωτηθείς για το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη στην Ελληνική Κυβέρνηση και την αναφορά Βίζερ για 200 δις ο πρώην υπουργός απάντησε: «Είναι απίστευτη η ανοησία οποία παρουσιάζεται ως τεχνοκρατική άποψη! Κάθε υπουργός οικονομικών πρέπει να κρίνεται. Πώς κρίνεται ένας υπουργός οικονομικών; Με τρία νούμερα: ΑΕΠ, Ταμειακά κράτους και χρέος. Το ΑΕΠ που έπεφτε καθέτως από το 2009 και μετά ήταν όταν ανέλαβα γύρω στα 176 δις, πόσα είναι σήμερα; Γύρω στα 176 δις. Άρα απώλεια ΑΕΠ δεν υπήρχε, ενώ προηγουμένως πήγε από τα 273 στα 176, εκεί ήταν η καταστροφή, που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η ολιγαρχία και η τρόικα. Το χρέος όταν ανέλαβα ήταν γύρω στα 311 δις και όταν παρέδωσα λίγο λιγότερα γιατί είχα κάνει αποπληρωμές. Και τα ταμειακά ήταν λίγο καλύτερα από εκείνη την τραγική κατάσταση που παρέλαβα την 27 Ιαν. του 2015». Συνεχίζοντας ο κ Βαρουφάκης ανέφερε: «η τρόικα μαζί με την ελληνική ολιγαρχία στραγγάλισαν αυτή την χώρα. Ιδίως το 2015  όταν πήγαμε να απαιτήσουμε την αναδιάρθρωση χρέους στραγγάλισαν τη χώρα ακόμη περισσότερο. Και ο κ Βίζερ, ο κ Στουρνάρας όλη αυτή η παρέα της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού αποφάσισαν –όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις bullying- να ρίξουν το φταίξιμο στο θύμα τους και αναφέρομαι στον ελληνικό λαό. Δεν μπορούν ακόμη να χωνέψουν ακόμη ότι το 62% των Ελλήνων τους είπαν όχι και θέλουν να λοιδορήσουν αυτούς που ψήφισαν το ΌΧΙ και θέλουν να λοιδορήσουν οποιονδήποτε υπουργό εκείνης της εποχής ήταν στα πράγματα και τίμησε το όχι. Οπότε να το πω απλά; Μου περιποιούν  πάρα πολύ μεγάλη τιμή, νιώθω ότι είναι τιμή που δεν την αξίζω αλλά τους ευχαριστώ τέλος πάντων!»

«Αν ξαναξεκίναγα τον Ιανουάριο του 2015 με την ίδια πληροφόρηση που είχα τότε θα έπρεπε να κάνω κάτι διαφορετικό; Μετανιώνω για 2 πράγματα. Μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου για την οποία δεν μετανιώνω καθόλου , εξακολουθώ να θεωρώ ότι ήταν μια μεγάλη κατάκτηση, μια ευκαιρία για να οργανωθούμε καλύτερα έτσι ώστε να αποφευχθεί η ρήξης μέσα από μια σοβαρή συμφωνία είτε να είμαστε προετοιμασμένοι για την ρήξη. Ουσιαστικά μας κέρδισε 3-4 μήνες και μας έδωσε την ευκαιρία για πρώτη φορά κυβέρνηση υπό τους ζυγούς του μνημονίου να καταθέσει τον δικό της κατάλογο μεταρρυθμίσεων στη βάση που θα κρινόταν. Μετανιώνω γιατί 3 μέρες μετά σε ένα teleconference η τρόικα ουσιαστικά αθέτησε το λόγο της και πήγε πίσω, εκεί που είχε αποδεχθεί ότι ο δικός μας κατάλογος των μεταρρυθμίσεων θα ήταν η βάση της επόμενης συμφωνίας προσπάθησαν να ξαναβάλουν από την πίσω πόρτα το μνημόνιο στο τραπέζι. Εκεί έπρεπε να έχω χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να έχω πει ωραία άρα η 20η Φεβρουαρίου καταργείται, εσείς την αθετήσατε και εμείς προχωράμε στη ρήξη σήμερα. Θεώρησα ότι μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και την υπόλοιπη κυβέρνηση θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που μας έδινε η 20η Φεβρουαρίου για να οργανώσουμε τη ρήξη και την αντίστασή μας. Δυστυχώς ο πρωθυπουργός –μαζί με την ομάδα του- χρησιμοποίησε αυτό το χρόνο για να συνθηκολογήσουν. Ήταν παντού λάθος δεν έπρεπε να του δώσω αυτή τη δυνατότητα , αυτό μετανιώνω.
Το δεύτερο που μετανιώνω  είναι ότι δεν ήμουν περισσότερο ανοικτός στους ψηφοφόρους για το τι σήμαινε το όχι. Πολύ συγκεκριμένα για το παράλληλο σύστημα πληρωμών το οποίο προσπαθούσα να οργανώσω και ήταν έτοιμο σχεδόν από τον Ιούνιο – Ιούλιο αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, όλα αυτά που συνιστούσαν την αντίστασή μας σε περίπτωση που μας κλείσουν τις τράπεζες. Βέβαια, πρέπει να δώσω και ένα ελαφρυντικό στον εαυτό μου, σαν υπουργός οικονομικών πρέπει να είσαι φειδωλός με την αλήθεια. Αυτό που προσπαθούσαμε να κάνουμε ήταν να πετύχουμε μια συμφωνία χωρίς να κλείσουν  οι τράπεζες. Αν ανακοίνωνα το plan X όπως το έλεγα ο κόσμος θα καταλάβαινε ότι πηγαίνουμε για τη ρήξη και θα έδινε την ευκαιρία στον κ Ντράγκι να κλείσει τις τράπεζες μια ώρα αρχύτερα. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι ήταν λάθος μου, έπρεπε να είχα προετοιμάσει τον κόσμο καλύτερα γι αυτό που θα σήμαινε το όχι.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξηΜιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3082 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.