“Γενιά του 2002, καλή επιτυχία!” γράφει η φιλόλογος Γεωργοκίτσου Σπυριδούλα

Μεγαλωμένη στην δεκαετία της κρίσης, η γενιά του 2002, λίγο πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων βρέθηκε αντιμέτωπη και με την πανδημία του κορονοϊού και τις συνέπειές του, οι οποίες ήταν και είναι πολλαπλές.

Μια γενιά που δυο μήνες πριν βρισκόταν στον αέρα, δεν γνώριζε τις ημερομηνίες που θα εξεταστεί, ούτε την νέα ύλη, ώστε να κάνει επανάληψη.

Μια γενιά που τα έβαλε με όλους και με όλα και τώρα είναι η ώρα να αποδείξει πως μπορεί να βγει νικήτρια, και θα βγει!

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, γενιά του 2002 οφείλεις να δείξεις την ίδια ωριμότητα με αυτή που επιδεικνύεις τόσο καιρό σε όσα συμβαίνουν γύρω σου, γύρω μας.

  • Όλα είναι θέμα ψυχολογίας! Το λέμε και το ξαναλέμε, καθηγητές και γονείς, πως το κλειδί της επιτυχίας είναι η θετική διάθεση και σκέψη. Μην βάζεις τον εαυτό σου σε διαδικασία να αναλογιστεί αρνητικά σενάρια. Και κυρίως μην αρχίζεις τις ηττοπάθειες. Πίστεψε σε εσένα, όπως κάνεις πάντα, κι ακόμη περισσότερο και πες «Μπορώ!», γιατί μπορείς!
  • Οι μεγάλες και χαοτικές επαναλήψεις δεν αποτελούν σύμμαχό σας. Μην χάνεστε μέσα σε ολόκληρη την ύλη, ειδικά τις τελευταίες ημέρες. Συμβουλευτείτε τους καθηγητές σας και επικεντρωθείτε σε όσα σας καθοδηγούν ή όσα θεωρείτε πως είναι το τρωτό σας σημείο.
  • Φαγητό και ύπνος, αν και έχουν αντιστρόφως ανάλογη θέση στην ζωή σας το τελευταίο διάστημα (στο πολύ το πρώτο, στο καθόλου το δεύτερο), προσπαθήστε να τους προσθέσετε κάποια ποιότητα. Τρώτε πολύ λόγω άγχους, κατανοητό, αλλά τραφείτε υγιεινά. (Αν νιώθετε πως δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας, ζητήστε συμβουλές από κάποιον ειδικό). Το ίδιο ισχύει και για τον ύπνο. Όταν ξαπλώσετε, αφήστε το κινητό και την πίεση της ημέρας στο συρτάρι και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να γεμίσει μπαταρίες.
  • Κινητό. Μια λέξη «εχθρός» μας αυτό το διάστημα. Ο χρόνος που αφιερώνετε σ’ αυτό, καλύτερα να περιοριστεί στο ελάχιστο έως απολύτως απαραίτητο. Δεν είναι τόσο χαλαρωτικό όσο νομίζετε, αντίστοιχα σας αποπροσανατολίζει δια μαγείας. Την μία ώρα που θα θέλατε να την περάσετε με αυτό, κοιμηθείτε, διαβάστε κάτι χαλαρό (κάποια θεωρία στα θετικά μαθήματα, κάποια εισαγωγή στα θεωρητικά), πηγαίνετε για τρέξιμο κλπ.
  • Προσοχή στα SOS! Όπως έχει αποδειχθεί στις πανελλαδικές δεν υπάρχουν sosθέματα. Κι αυτά που θεωρείς αντισος στο τέλος σε εκπλήσσουν και τα βλέπεις να παρελαύνουν μπροστά σου. Μην αναζητάς προβλέψεις, στοιχήματα (κι αποδόσεις) για τα θέματα. Κι ένα «μην» ακόμη, μην ακούς φήμες. Τα θέματα ούτε «θα είναι πιο δύσκολα φέτος γιατί έχει μειωθεί η ύλη», ούτε «θα είναι πιο εύκολα φέτος λόγω πανδημίας». Ξέρεις και ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά πως ο βαθμός δυσκολίας είναι υποκειμενικός. Ένας μη προετοιμασμένος μαθητής, δυσκολίες θα συναντήσει σε όλα τα θέματα, και το αντίστροφο.

 

Η δύναμη είναι μέσα σου! Πίστεψε σε εσένα! Συζήτα με ανθρώπους που εκτιμάς την άποψή τους και σου μεταφέρουν θετική ενέργεια! Το άγχος ξέρεις πως δεν είναι σύμμαχός σου, μην το αφήσεις να σε κυριεύσει, όπως λέει κι ο λαός «μην αφήνεις αυτό που σε τρώει να χορτάσει».

Εξετάσεις έχεις δώσει και θα δώσεις πολλές ακόμη στην ζωή σου!

Όπως προείπα, όλα είναι θέμα καλής ψυχολογίας! Στο μικρό διάλειμμα που κάνει μέσα στην μέρα, κοιτάξου στον καθρέφτη και πες «Εδώ που έφτασες, λίγο δεν είναι», που θα’ λεγε κι ο Καβάφης.

Γενιά του 2002 έχεις περάσει πολλά κι έχεις αποδείξει πως όλα μπορείς να τα καταφέρεις!

Γενιά του 2002 έρχονται καλύτερες μέρες και σε θέλουν δυνατή, εξοπλισμένη με γνώσεις, πυγμή, άποψη, πίστη, ιδανικά, όνειρα και ψυχή!

Καλή επιτυχία γενιά του 2002!

 

γράφει η Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου, Φιλόλογος, Ιδιοκτήτρια Φροντιστηρίου Μέσης ΕκπαίδευσηςΜιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2889 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.