Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας: “Κάστρα της Ηπείρου από την αρχαιότητα έως σήμερα”


Μ᾽ ένα αφιέρωμα σε αρχαίες πόλεις της Ηπείρου και τα κάστρα τους, από την αρχαιότητα στο σήμερα συμμετείχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας στις εκδηλώσεις για τον φετινό εορτασμό. Οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης όπου ο αρχαιολόγος και αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας αρχαιοτήτων Πρέβεζας Γεώργιος Ρήγινος αναφέρθηκε στις «Οχυρωμένες πόλεις-ακροπόλεις της Ηπείρου στην αρχαιότητα» σημειώνοντάς πως κάθε οχυρωμένος πληθυσμός ονομάζεται πόλις – κάστρο. Ο ίδιος ταξίδεψε το ακροατήριο από το 1000 πχ μέχρι το 1000 μχ και ξεκινώντας από το Ασπροχάλικο, πέρασε από την Εφύρα, τις εντυπωσιακές οχυρώσεις της Αμβρακίας αλλά και το Κάστρο της Ντόλιανης, τα Γίτανα, την αρχαία Ελίνα. Αναφέρθηκε στην Αρχαία Κασσώπη και το πολεοδομικό της σύστημα που όπως είπε θα ζήλευε μια σύγχρονη πόλη και μίλησε για τις Ηλειακές αποικίες (Πανδοσία, Καστρί, Τρίκαστρο) αλλά και για το φυλάκιο των Μολοσσών το Όρραον.

Στη συνέχεια ο Νίκος Καράμπελας, Πρόεδρος του Ιδρύματος «ΑΚΤΙΑ Νικόπολης», μίλησε για τις Οχυρώσεις ενός στρατηγικού Περάσματος σημειώνοντας πως η Πρέβεζα βρίσκεται σε ιστορικά στρατηγικό σημείο και γι’ αυτός δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην οχύρωση της πόλης και της περιοχής. Οι Οθωμανοί ήταν αυτοί, που πρώτοι οχύρωσαν την Πρέβεζα το1463.

Σύμφωνα με τον ομιλητή τα κάστρα φανερώνουν την πολυκύμαντη ιστορική πορεία της Πρέβεζας αλλά και την περίπλοκη οχυρωματική της Πρέβεζας με το κάστρο της Μπούκας, το κάστρο Κυπαρίσσι του Αγίου Ανδρέα, το κάστρο του Βελή Πασά, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου ή Γενί Τζαμί. Ο κ. Καράμπελας αναφέρθηκε και σε μικρότερα οχυρωματικά έργο όπως προμαχώνας στη Βρυσούλας, το κάστρο του Ακτίου, του Παντοκράτορα, στο πεδίο βολής και το οχυρό της Λασκάρας
Η ομιλία του κ. Καράμπελα επικεντρώθηκε στις παράλληλες διαδρομές των δέκα οχυρωματικών σημείων της Πρέβεζας που υπήρξαν φρούρια, στρατώνες, φυλακές αλλά και θρησκευτικοί χώροι και που και σήμερα αποτελούν σημεία αναφοράς της πόλης στην οποία και ανήκουν.


Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα με την εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Πρέβεζα: μια οθωμανική καστροπολιτεία στα χρόνια του Αλή πασά». Σκοπός της δράσης είναι οι μαθητές να πληροφορηθούν για τα κάστρα-φρούρια που έχτισε ο Αλή πασάς στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας με ευχάριστο τρόπο, μέσω εποπτικού υλικού και επίσκεψης σε ένα από τα κάστρα της περιοχής.

 

Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22707 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.