Ερώτηση των βουλευτών ΚΚΕ Ν. Μωραίτη και Ν. Καραθανασόπουλου προς τον Υπ. Υγείας για τα προβλήματα της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πρέβεζας


 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

 

Η Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Πρέβεζας, μετά από δεκαετίες συνεχούς λειτουργίας, από 25-06-2018 δε νοσηλεύει πλέον περιστατικά και ούτε καλύπτεται η εφημερία με Παθολόγο όλες τις ημέρες μέχρι τέλος του μήνα.

Το πρόβλημα είναι οξύτατο αφενός διότι δεν νοείται εύρυθμη λειτουργία Νοσοκομείου χωρίς Παθολογική κλινική εφετέρου προβλέπεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, άγνωστο μέχρι πότε, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του Νοσοκομείου, θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό.

Σύμφωνα με έγγραφο του διευθυντή της Παθολογικής κλινικής προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας οι 4 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες, στις 2 υπηρετούν ο Δ/ντής και ο Επιμελητής Α και στις 2 άλλες Επιμελητές Β, εκ των οποίων πρόσφατα μια υπέβαλε την παραίτησή της και η άλλη βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Αποτέλεσμα οι εναπομείναντες δύο ιατροί να μη μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες εφημέρευσης της Παθολογικής κλινικής και του νοσοκομείου παρόλο που υποστηρίζεται το εφημεριακό καθεστώς για 7 ημέρες από τον Δ/ντη του Κέντρου Υγείας Καναλακίου. Συνολικά καλύπτονται μόνο 21 ημέρες το μήνα ενώ οι υπόλοιπες 9 έως 10 καλύπτονται είτε με το «εντέλλεσθε» από την Διοίκηση είτε με την εθελοντική προσφορά των γιατρών.

Σημειωτέον η Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Πρέβεζας είναι μια κλινική που νοσηλεύει πάνω από 1300 άτομα τον χρόνο, ασθενείς με συννοσηρότητες, που απαιτούν ιδιαίτερη ενασχόληση. Επίσης σε επείγουσα και τακτική βάση οι Παθολόγοι εξετάζουν στα εξωτερικά ιατρεία χιλιάδες ασθενείς ανά έτος και γενικά διακινούν αντικειμενικά τον κύριο όγκο των ασθενών του Νοσοκομείου.

Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, που, με την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που εφαρμόζουν, συνειδητά προσπαθούν να λειτουργήσουν τις κλινικές βάζοντας γιατρούς και νοσηλευτές να εργάζονται σε εξοντωτικούς ρυθμούς. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ενώ προκηρύχθηκαν 2 μόνιμες θέσεις Παθολόγου τελικά ενδιαφέρον έδειξε μόνο ένα άτομο μιας και όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι ή παραιτήθηκαν ή αρνήθηκαν τη θέση.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας και τα ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής εδώ και πολλούς μήνες με παρεμβάσεις τους στη Διοίκηση και στον Τύπο, έχουν αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και το πρόβλημα των πετσοκομμένων οργανισμών του Νοσοκομείου αναδεικνύοντας την ανάγκη μαζικών προσλήψεων μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού στη βάση των αναγκών.

Μπροστά σε αυτή την δραματική κατάσταση που βρίσκεται η λειτουργία της Παθολογικής κλινικής είναι απαράδεκτη η πρόταση που ακούστηκε ως λύση δια στόματος Υπουργού για πρόσληψη ιατρών με μπλοκάκι!

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με την πρόσληψη τους απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ιατρικού προσωπικού τόσο Παθολόγων όσο και όλων των άλλων ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της Παθολογικής κλινικής, όσο και όλου του νοσοκομείου καθώς και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου και τις 365 ημέρες του χρόνου, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής.

 

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης

Νίκος Καραθανασόπουλος

 

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23813 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.