Ερώτηση για τις απειλές απόλυσης εργαζομένων στο έργο της αποκατάστασης του θεάτρου της Αρχαίας Νικόπολης


Ερώτηση για τις απολύσεις εργαζομένων στο έργο της αποκατάστασης του θεάτρου της Αρχαίας Νικόπολης, στο Νομό Πρέβεζας κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος ΜωραΐτηςΝίκος Καραθανασόπουλος και Χρήστος Κατσώτης.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Στο έργο αποκατάστασης του θεάτρου της Νικόπολης, στο Νομό Πρέβεζας, εργάζονται συνολικά σαράντα δύο (42) συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων τριάντα τρεις (33) εργατοτεχνίτες, που το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δέκτες απειλών απόλυσης. Οι εργατοτεχνίτες προσλήφθηκαν με δύο διαφορετικές προκηρύξεις, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 30-11-2018 και εργάστηκαν όλοι απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα κατά την περσινή χειμερινή περίοδο. Όλες οι συμβάσεις προβλέπουν τη δυνατότητα παράτασής τους, βάσει των διαθέσιμων πιστώσεων του έργου. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της ΕΦΑ Πρέβεζας, προβλεπόταν η παράταση των συμβάσεων των τριάντα τριών εργατοτεχνιτών για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα, μέχρι και τον προσεχή Μάιο του 2019. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το ισχύον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο μόλις το 5% εκ των τριάντα τριών εργαζομένων δικαιούται σήμερα πλήρες επίδομα ανεργίας.

Παρόμοιες απειλές και τακτική απολύσεων εργαζομένων κατά τους χειμερινούς μήνες έχουν παρατηρηθεί σε πολλά αρχαιολογικά έργα, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας τους, την παύση εργασιών ή την καθυστέρησή τους. Είναι αποτέλεσμα της μη λήψης των αναγκαίων και ικανών σύγχρονων επιστημονικών μέτρων για την προστασία της εργασίας, των μεγάλων ελλείψεων μόνιμων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και σήμερα, όπως το ΕΣΠΑ δεν οδηγούν στη “γη της Επαγγελίας», αλλά επιδιώκουν μόνο τη διασφάλιση και ενίσχυση των κερδών των μονοπωλίων. Δεν στοχεύουν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερή δουλειά στους εργαζομένους, παρά μόνο ανακύκλωση της ανεργίας.

Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση υποτάσσεται και η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που για τον πολιτισμό εξασφαλίζει διαρκή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πωλητήρια και λουκέτο για πολλά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους (βλ. λίστα “υπερταμείου”), μείωση του αριθμού και των μισθών των εργαζομένων, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εργασία όλων των εργαζομένων στο έργο αποκατάστασης του θεάτρου της Νικόπολης, από τη στιγμή που υπάρχει έγκριση προϋπολογισμού και φυσικό αντικείμενο εργασίας;».

Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2396 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.