Ερωτηματικά για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού στα χωριά Καμαρίνα και Κρυοπηγή του Δήμου Πρέβεζας!


Ρεπορτάζ: Χρήστος Τσούτσης

Στο φως της δημοσιότητας έχει έρθει τις τελευταίες ώρες ένα κρίσιμο και ανησυχητικό θέμα που έχει να κάνει με την καταλληλότητα του νερού για πόση στα χωριά Καμαρίνα και Κρυοπηγή του Δήμου Πρέβεζας, ύστερα από αποτελέσματα έρευνας σε δείγματα από γεώτρηση που έπαιρναν νερό οι κάτοικοι του χωριού της Καμαρίνας, γεώτρησης που είναι συνδεδεμένη με την κύρια δεξαμενή νερού της Κρυοπηγής και βρίσκεται στην περιοχή των πρώην κατασκηνώσεων πλησίον της Αρχαίας Κασσώπης και του Αισθητικού Δάσους.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την πρωτοβουλία του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Καμαρίνας κ. Δράκου , εστάλησαν δείγματα από ποσότητα νερού που έκαναν χρήση τα δύο χώρια στο Χημικό, Μικροβιολογικό Εργαστήριο BIOLAB όπου μετά από σχετική έρευνα διαπιστώθηκε ότι στο νερό περιέχεται μεγάλη ποσότητα κολοβακτηριοειδών που κάνει την πόση απαγορευτική.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι για πόσο χρονικό διάστημα έπιναν οι κάτοικοι των δύο χωριών το ακατάλληλο πόσιμο νερό; Πρέπει να τονίσουμε σ’ αυτό το σημείο ότι οι πρόεδροι των δύο χωριών κ.κ Τσούτσης και Δράκος ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσπαθούν να βρουν λύσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Δίκτυο ύδρευσης των παραπάνω χωριών. Πιο συγκεκριμένα φέτος το καλοκαίρι για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν υπήρξαν προβλήματα σε σχέση με την ποσότητα νερού που έφτανε στα σπίτια των κατοίκων της Κρυοπηγής, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι έπειτα από παρεμβάσεις και του αρμόδιου Προέδρου. Όμως , σύμφωνα με τα στοιχεία που πηγάζουν από το ρεπορτάζ η εικόνα στις περισσότερες δεξαμενές σ΄ όλα τα χωριά της Δ. Ε Ζαλόγγου είναι αρκετά ανησυχητική καθώς ο προβλεπόμενος καθαρισμός με ευθύνη του Δήμου δεν έχει πραγματοποιείται τακτικά. Επίσης, οι χώροι δεξαμενών είναι δυστυχώς απροστάτευτοι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κατοίκων και των Προέδρων τοπικών κοινοτήτων οι οποίοι τοποθετούν λουκέτα διαρκώς έξω από τα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές .

Η ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της ύδρευσης και αποχέτευσης των χωριών της Δ,Ε Ζαλόγγου, λόγω της μη επέκτασης του Δικτύου ανήκει μέχρι στιγμής ακόμα στον Δήμο και όχι στην ΔΕΥΑΠ. Μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Δράκο μας ενημέρωσε ότι δεν έχει πάρει καμία απάντηση από τον Δήμο για τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία και καμιά βοήθεια από τους υπευθύνους, γεγονός που τον οδήγησε στην διακοπή της ύδρευσης του χωριού της Καμαρίνας μετά από σχετική απόφαση της Κοινότητας και των κατοίκων από την συγκεκριμένη γεώτρηση. Αύριο Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου το πρωί θα βρεθεί στο χώρο, ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κρυοπηγής, κλιμάκιο της ΔΕΥΑΠ που θα ελέγξει την δεξαμενή και θα πάρει δείγματα εκ νέου που θα σταλούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γα έλεγχο.

Τα ερωτήματα πάντως και η ανησυχία των κατοίκων παραμένουν.. , με το Δήμο και τη Δημοτική Αρχή να καλείται άμεσα να αναλάβει δράση και τις όποιες ευθύνες τις αναλογούν. Με την υγεία των πολιτών δεν πρέπει να παίζει κανείς, πόσο μάλλον και ηλικιωμένων συμπολιτών μας που έπιναν όλο αυτό το διάστημα νερό από την συγκεκριμένη δεξαμενή και ενδεχομένως να επιβάρυναν την υγεία τους.

Τέλος, ύστερα από επικοινωνία με Χημικό Μηχανικό που έχει εμπειρία στο τομέα της ανάλυσης στοιχείων γύρω από την καταλληλότητα των δικτύων, μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των συγκεκριμένων στοιχείων κολοβακτηριοειδών που εντοπίστηκαν , αρκεί άμεσα να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα.

 

 Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3075 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.