Εργασίες καθαρισμού στο κάστρο του Αγ. Ανδρέα. Έχει καθυστερήσει η διαδικασία παραχώρησης για τυπικούς και γραφειοκρατικούς λόγους.- Ο Στρ. Ιωάννου στον Prisma

Για τις εργασίες καθαρισμού που έχουν ξεκινήσει στο Κάστρο του Αγίου Αντρέα όσο και για τη καθυστέρηση διαδικασίας παραχώρησης του Κάστρου προς την περιφέρεια μίλησε  ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στρατός Ιωάννου στο πρωινό μαγκαζίνο του Prisma. Συγχρόνως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πραγματικές συνθήκες που βιώνον οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου το φετινό καλοκαίρι.

Όσο αφορά τις εργασίες καθαριότητας στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα  είπε ότι:

  « Όλοι είχαμε διαπιστώσει ότι το Κάστρο είχε καταντήσει ένας σκουπιδότοπος και αποτελούσε σημείο παραβατικότητας μέσα στο κέντρο της πόλης. Γι’ αυτό πριν ξεκινήσουμε τις προβλεπόμενες μελέτες αποφασίσαμε να το καθαρίσουμε και να συμμορφώσουμε  το χώρο – μετά από διαγωνισμό που ανέθεσα για να ξεκινήσουνε τα κλαδέματα των δέντρων, η κοπή των χόρτων και η απομάκρυνση όλων  των σκουπιδιών- για  να δώσουμε μια διαφορετική όψη σε αυτό το σημείο της πόλη που ήταν τόσο βρώμικο.»

Ακολούθως έκανε λόγο σχετικά με τη καθυστέρηση διαδικασίας παραχώρησης του Κάστρου προς την περιφέρεια για την εκμετάλλευση – καθώς  μέχρι στιγμής έχουμε μείνει στο προσύμφωνο.

   «Θα γελάσετε ή θα κλάψετε εάν σας πω,  γιατί δεν έχουμε προχωρήσει. Το συγκεκριμένο  έργο, είναι κάτι πρωτόγνωρο στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει διαδικασία, δεν υπάρχει  νομοθεσία που να μπορεί το ΥΠΟΙΚ να καθορίσει τη τιμή μονάδας (παρότι δεν πληρώνουμε φόρο μεταβίβασης). Ωστόσο είναι υποχρεωμένη η οικονομική εφορία να αναγράφει το τίμημα  και τον τρόπο υπολογισμό του τιμήματος. Ο νομός προβλέπει να υπάρχει το τίμημα στο συμβόλαιο. Και επειδή είναι το μνημείο στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι εκτός συναλλαγής .

  Συνεπώς υπάρχει κενό νόμου και αυτή τη στιγμή  περιμένουμε τις διευκρινήσεις από το υπουργείου. Όμως λόγω της υπάρχουσας κατάστασης έχουμε καθυστερήσει. Παρόλα αυτά εμείς προχωρούμε,  γιατί το προσύμφωνο μας δίνει τη δυνατότητα και προετοιμάζουμε τις μελέτες.»

Ταυτόχρονα ο κ. Ιωάννου έκανε τον απολογισμό του για το καλοκαίρι και παράθεσε τα εξής:

  «Καθαρή εικόνα για το τουριστικό καλοκαίρι μπορείς να έχεις από επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και από τις πύλες εισόδου. Επομένως, όπως γνωρίζετε η οικονομία και ο τουρισμός θέλουν ηρεμία και σταθερότητα. Στην Ελλάδα υπήρχε ανασφάλεια αυτούς τους τελευταίους μήνες και προκάλεσε κρίση στον τουρισμό, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές ακυρώσεις από τον εσωτερικό τουρισμό.  Ενώ από το εξωτερικό οι ακυρώσεις ήταν ελάχιστες. Ωστόσο από όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα είχαμε ένα τρομακτικό πάγωμα στις κρατήσεις του εξωτερικού.

   Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτήν την κρίση είχαμε συμμάχους τους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού, καθώς έχοντας μισθωμένα τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να τα στέλνουν άδεια και έκαναν μεγάλη προβολή της Ελλάδας σε συνεργασία με εμάς. Εκείνο, όμως που έσωσε περισσότερη την κατάσταση και δεν ήρθε ο καταποντισμός, ήταν οι πτήσεις της Easy  jet που πήγαινε κα έρχονταν  γεμάτη.

  Η παρτίδα, παρόλα αυτά  το επόμενο διάστημα μπορεί να σωθεί,  καθώς από όταν άνοιξαν οι τράπεζες ξεκίνησαν οι κρατήσεις. Συνεπώς το ζήτημα ήταν καθαρά ψυχολογικό. Βέβαια κάθε μέρα που περνάει είναι χαμένη μέρα ,αλλά μπορούμε να έρθουμε κοντά στα περσινά επίπεδα. Γιατί όταν είσαι σε συνθήκες οικονομικού πολέμου δε κοιτάς να κερδίσεις περισσότερα αλλά προσπαθείς να κρατήσεις τα κεκτημένα.»

Κλείνοντας αναφέρθηκε στα έργα του ΕΣΠΑ που έχουν σταματήσει και σχολίασε:

   « Έχουν σταματήσει όλα τα έργα, καθώς όχι μόνο δεν πληρώνονταν οι άνθρωποι αλλά δεν μπορούσαν κιόλας να πάρουν χρήματα. Επομένως πρέπει να δοθεί παράταση στο ΕΣΠΑ , γιατί αλλιώς τα χρήματα που θα παίρνουμε από εδώ και στο εξής  θα πηγαίνουνε σε αποπληρωμή των έργων, τα οποία θα γινόντουσαν με ευρωπαϊκά χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε τα χρήματα του ελληνικού λάου σε αυτά τα έργα και δε θα έχουμε τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσουμε αλλιώς». Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.