Επιστολή προς ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΗ για τα μέτρα στήριξης του τεχνικού κόσμου στις συνθήκες της πανδημίας

Συνάδελφε Πρόεδρε,

το σύνολο της κοινωνίας μας ζει πρωτόγνωρα δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, με Απόφαση της Κυβέρνησης που γνωστοποιήθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι τρεις συναρμόδιοι για τα μέτρα στήριξης Υπουργοί της, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών εξαιρέθηκε από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, έως και το τέλος του Απριλίου. Και αντί αυτής της δίκαιης και αυτονόητης -ελάχιστης- ενίσχυσης της δυσχερέστατης εργασιακής καθημερινότητας στην οποία περιήλθε ο κλάδος μας, του οποίου ως γνωστόν οι σπουδές ισοδυναμούν με MSc, η στήριξη περιορίζεται σε κουπόνι voucher τηλεκατάρτισης 100 ωρών για απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων και σε  μερική αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

Αυτή η Απόφαση, ως μέτρο στήριξης σε επιστήμονες που πλήττονται, εμπαίζει τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις όλου του τεχνικού κόσμου και θίγει -πέραν των άλλων -την κριτική μας ικανότητα και τη νοημοσύνη μας.

Καθώς η οικονομική στήριξη που ανακοινώθηκε ανέρχεται σε συνολικά 180 εκατομμύρια ευρώ -μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων κι όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό- οι δυνητικοί δικαιούχοι θα είναι περίπου 166.000 επιστήμονες (εκτός των συναδέλφων μηχανικών το «πακέτο» περιλαμβάνει γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές κ.λ.π.) οι οποίοι και θα μοιραστούν συνολικά, σε δύο δόσεις και μετά την προβλεπόμενη διαδικασία βεβαίωσης παρακολούθησης του προγράμματος κατάρτισης, γύρω στα 100 εκατομμύρια.

Τα υπόλοιπα 80 εκατομμύρια, πολύ περισσότερα από όσα αντιστοιχούν στον καθέναν απ’ τους επιμέρους επιστημονικούς κλάδους που «ενισχύονται», θα λάβουν κάποια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (ΚΕΚ), των οποίων μάλιστα η λειτουργία έχει διακοπεί και έχουν ενταχθεί από την Κυβέρνηση στο καθεστώς δικαιούχων αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Η παράταξή μας θεωρεί αναγκαίο και απαραίτητο το ΤΕΕ/ΤΗ :

 • να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων,

 

 • να αποδείξει πως διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά και αυτονομία στη λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών,

 

 • να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια των μελών μας και τη συλλογική αξιοπρέπεια του φορέα μας, που -κατ’ ελάχιστον- ευτελίζονται με τα παραπάνω,

 

 • να επιδείξει ουσιαστική και χρήσιμη εξωστρέφεια και

 

 • να υπερασπιστεί την επαγγελματική οντότητα των συναδέλφων μας, όχι ως ανταγωνιστικές μεταξύ τους μονάδες που δοκιμάζουν κατά μόνας τις δυνάμεις και τις αντοχές τους στον επαγγελματικό στίβο σε συνθήκες πανδημίας, αλλά ως παραγωγική επιστημονική τάξη που εκφράζεται συλλογικά και αλληλεπιδρά δυναμικά και παρεμβατικά με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μας διεκδικώντας το πρόσωπο του κοινωνικού κράτους.

Έτσι, προτείνει τη λήψη Απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματός μας, δια περιφοράς ή μέσω τηλεσυνεδρίασης, που:

 • θα δηλώνει εμφατικά -με το παραπάνω σκεπτικό- την κατηγορηματική μας αντίθεση στην απόφαση εξαίρεσης των Μηχανικών από τους δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού και

 

 • θα απαιτεί την άμεση ένταξη στο καθεστώς της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης μέσω της θεσμοθετημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού του συνόλου του τεχνικού κόσμου, χωρίς άδικες εξειδικεύσεις ανά ειδικότητα και δραστηριότητα που συντελούν σε έναν απευκταίο διασπαστικό κοινωνικό αυτοματισμό.

Επίσης η Απόφαση της Δ.Ε. προτείνουμε να περιλαμβάνει, ως μέτρα ουσιαστικής στήριξης των συναδέλφων αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών και εργοδοτών που απασχολούν κάτω από πέντε εργαζόμενους, για εύλογο χρονικό διάστημα εξαρτώμενο από το χρόνο που θα διαρκέσουν οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης :

 • την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών,

 

 • την αναστολή της απόδοσης ΦΠΑ και της πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

 

 • την παράταση προθεσμίας σε όλους τους διαγωνισμούς του Δημοσίου και σε όσες συμβάσεις εκτέλεσης έργων και εκπόνησης μελετών είναι σε εξέλιξη

 

 • την έκδοση εγκυκλίων, στη λογική του εντέλλεσθε, από τα κατά περίπτωση αρμόδια Υπουργεία προς τις Προϊστάμενες Αρχές και τις Δ/νουσες Υπηρεσίες για άμεση έγκριση και εξόφληση των λογαριασμών του Δημοσίου που είναι σε εκκρεμότητα, χωρίς υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών, φυσικά με την επιφύλαξη του συμψηφισμού σε επόμενο λογαριασμό (μελέτης ή έργου) τυχόν αναντιστοιχιών και με την υποχρέωση προσκόμισης -απ’ την πλευρά των αναδόχων- των απαιτούμενων δικαιολογητικών μόλις η λειτουργία του κράτους επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς

 

 • την επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης και

 

 • την παράταση των προθεσμιών του Ν. 4495/2017 για τα αυθαίρετα, του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», του Κτηματολογίου καθώς και την παράταση των διαδικασιών (προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών) τόσο του Ν. 4495/2017, όσο και του Ν. 4178/2013).

 

Τέλος,

 

 • επειδή όλα δείχνουν πως έρχονται δύσκολες μέρες για τους Μηχανικούς -μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας-

 

 • καθώς το οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον στο οποίο θα κληθούμε να λειτουργήσουμε θα είναι πρωτόγνωρο και δυσμενές κι
 • επειδή οι έκτακτες συνθήκες ευνοούν κυβερνήσεις (των οποίων οι πολιτικές υπερασπίζονται το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης) στο να παγιώσουν ρυθμίσεις, νομοθετήματα και μέτρα που πάρθηκαν σε καθεστώς έκτακτων συνθηκών,

 

η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ οργανώνει την ηλεκτρονική της επικοινωνία με τους συναδέλφους με παράλληλη λειτουργία Παρατηρητηρίου για τον Covid-19. Στοχεύοντας στο να υπάρχει καταρχάς πληρέστερη γνώση, να γίνει καταγραφή, επεξεργασία και ομαδοποίηση των προβλημάτων που επηρεάζουν την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων όλων των ειδικοτήτων των συναδέλφων, και στη συνέχεια να επεξεργαστούμε προτάσεις για την επίλυσή τους οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν και θα αποσταλούν στους κατά περίπτωση αρμόδιους.

Εκτιμάμε πως η σκοπούμενη επαγγελματική στήριξη των συναδέλφων θα επιτευχθεί καλύτερα αν αντί για την παράταξή μας αποφασίσει το Περιφερειακό μας Τμήμα να αναλάβει να οργανώσει και να λειτουργεί το εν λόγω Παρατηρητήριο.

Προτείνεται τέλος η άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από την πλευρά του Προέδρου για εξεύρεση κοινού τόπου και διερεύνηση κοινής δράσης με τους Δικηγορικούς και Ιατρικούς Συλλόγους της περιοχής ευθύνης μας, ώστε η πίεση που θα ασκηθεί να είναι μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη.

 

Συναδελφικά και φιλικά

 

Άρτα, 31 Μαρτίου 2020

Γιώργος Παππάς

Χημικός Μηχανικός

Μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΗΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23991 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.