Επίσημη παρουσίαση της εταιρίας LUNOS- Συνέντευξη

Τη  Δευτέρα 18 Μαϊου το απόγευμα το Prevezatoday.gr φιλοξενήθηκε στα  γραφεία  της LUNOS GREECE  για μια συνέντευξη-παρουσίαση της εταιρίας.  Τη συνέντευξη μας παραχώρησε ο  Αντώνης Ζαπουνίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός-Ενεργειακός Επιθεωρητής- Πτυχιούχος Μονωτής,  ο οποίος είναι μάλιστα συνιδρυτής και Διευθυντής Σχεδιασμού της LUNOS GREECE.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μίχο

– Καλησπέρα κύριε Ζαπουνίδη. Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία σας. Πείτε μας λίγα λόγια  για την εταιρεία LUNOS.

Καλησπέρα κ. Μίχο. Η εταιρεία LUNOS  είναι μια Γερμανική εταιρία η οποία  δραστηριοποιείται στα συστήματα εξαερισμού και αερισμού με ανάκτηση θερμότητας ενώ διαθέτει  πάνω από 60 χρόνια εμπειρίας στο αντικείμενο.  Το όνομα της είναι ταυτισμένο με τον «αποκεντρωμένο αερισμό»  και αυτή τη στιγμή στη Γερμανία κατέχει το 85% της αγοράς  εξάγοντας  τα προϊόντα της σε πάνω από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τον  τελευταίο χρόνο μάλιστα  έχει εισέλθει με αξιώσεις και στο κομμάτι του «κεντρικού αερισμού».

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η LUNOS  έχει βραβευτεί και με το Plus X Award 2020, που αποτελεί το μεγαλύτερο Βραβείο Καινοτομίας στον κόσμο που δίνεται σε κλάδους που αφορούν την  Τεχνολογία, τον Αθλητισμό και τον τρόπο ζωής  γενικότερα.

Η LUNOS GREECE τώρα, είναι η επίσημη αντιπροσωπεία της LUNOS στη χώρα μας εκπροσωπώντας   την  όμως και εκτός από Ελλάδα και  Κύπρο και στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων όπως Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια κ.α

Σκοπός της εταιρίας  είναι να επιλύσει αποτελεσματικά προβλήματα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και να δημιουργήσει ιδανικό  κλίμα  στο εσωτερικό των κτιρίων. Ακριβώς για αυτό το λόγο προδιαγράφουμε τα συστήματά μας σε σημαντικά τεχνικά έργα και είμαστε δίπλα σε μικρά και μεγάλα τεχνικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιπλέον παρέχουμε για μηχανικούς, ξενοδόχους, εγκαταστάτες αλλά και απλούς πολίτες,  το λογισμικό μελετών, εντελώς δωρεάν από το site μας  www.lunos.gr  ενώ αναλαμβάνουμε χωρίς  κόστος  της εκπαίδευσή τους  πάνω στις νέα καινοτόμες και τεχνολογίες της LUNOS.

Παρά το γεγονός ότι είμαστε στα πρώτα μας βήματα ως LUNOS GREECE, έχοντας όμως αρκετά μεγάλη προσωπική εμπειρία στο χώρο και  με την αρωγή και στήριξη της κεντρικής εταιρίας LUNOS, έχουμε καταφέρει σε ένα διάστημα 8 μηνών  να  παρουσιάσουμε  τα προϊόντα μας στις 4 μεγαλύτερες εκθέσεις του κλάδου στην Ελλάδα. Στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2019, στην ΟΙΚΟΔΟΜΗ expo τον Οκτώβριο του 2019, στην ΞΕΝΙΑ το Νοέμβριο του 2019 αλλά και στην έκθεση CLIMATHERM 2020 το Φεβρουάριο που μας πέρασε.

Μια εξίσου σημαντική δράση μας είναι η παρουσίαση  των  συστημάτων «Aποκεντρωμένου αερισμού» στην ετήσια τεχνική ημερίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου εταιρειών Μόνωσης ΠΣΕΜ και διαδικτυακά σε εκπαιδευτικό σεμινάριο το οποίο διοργανώθηκε από το Passive House Institute.  Οφείλω να ομολογήσω ότι η αντίδραση του κόσμου ήταν πέραν κάθε προσδοκίας και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό.

– Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας μας τί είναι ακριβώς ο μηχανικός αερισμός;

Η έννοια του μηχανικού αερισμού αναφέρεται σε κάθε μέθοδο κατά την οποία χρησιμοποιείται κάποια μηχανική συσκευή η οποία αναλαμβάνει το ρόλο να εξάγει αέρα από το εσωτερικό του κλειστού χώρου και να εισάγει φρέσκο, καθαρό και φιλτραρισμένο αέρα απαλλαγμένο από σκόνη, ρύπους, γύρη και μικρόβια.

– Γιατί τον χρειάζομαι και ποιά είναι τα οφέλη που πετυχαίνουμε;

Τον χρειαζόμαστε ώστε να πετύχουμε:

 1. Περιορισμό στις ενεργειακές ανάγκες και στην αναβάθμιση της ποιότητας διαβίωσης μέσω της βέλτιστης θερμικής άνεσης που μπορούμε να πετύχουμε.
 2. Μείωση των ενεργειακών απωλειών διότι δεν χρειάζεται να ανοίγουμε τα κουφώματα και να χάνουμε την θέρμανση ή την ψύξη από το εσωτερικό.
 3. Απομάκρυνση των μικροβίων τύπου COVID-19 και γενικά των ιογενών μικροβίων.
 4. Απόρριψη των δυσάρεστων οσμών από μαγείρεμα, αναπνοή, έπιπλα και πολυκοσμία έξω από τον χώρο μας.
 5. Μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα CO2 από το εσωτερικό του χώρου.
 6. Εξαφάνιση υγρασίας, μούχλας, ακάρεων.
 7. Μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης στον χώρο.
 8. Επίτευξη ταχύτερης και ομοιόμορφης θέρμανσης και ψύξης στους χώρους.
 9. Επίσης το καλοκαίρι δεν χρειάζεται να ανοίγουμε τα κουφώματα για αερισμό και να μπαίνουν στο εσωτερικό κουνούπια και διάφορα έντομα.
 10. Μείωση του εισερχόμενου θορύβου προερχόμενος από το εξωτερικό περιβάλλον.

Επίσης εδώ θα ήθελα να πω ότι δεν γίνεται να σχεδιαστεί και να πραγματοποιηθεί κτίριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (nzeb) χωρίς μηχανικό αερισμό.

–  Οπότε μιλάμε για εγκατάσταση των συστημάτων σε νεόδμητα κτίρια ή μπορεί να γίνει τοποθέτηση και σε παλαιότερα.

Η πρόταση της LUNOS για αποκεντρωμένο αερισμό δεν αφορά μόνο  καινούργια κτίρια. μπορεί να εφαρμοστεί και σε υφιστάμενα κτίρια δηλαδή σε όσα έχουν ολοκληρωθεί και κατοικούνται ήδη.

– Τι είναι ακριβώς ο  αποκεντρωμένος αερισμός;

Τα συστήματα αερισμού διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

 • Στον κεντρικό αερισμό όπου μια μονάδα τοποθετείται σε ένα κλειστό δωμάτιο στο σπίτι, αυτό μπορεί να είναι ένας χώρος όπως είναι το λεβητοστάσιο και μέσω σωληνώσεων τοποθετημένων σε όλο το σπίτι διέρχεται και εξέρχεται ο αέρας
 • Στον αποκεντρωμένο ή αλλιώς μη-κεντρικό, όπου τοποθετούνται μικρές συσκευές σε κάποιους από τους εξωτερικούς τοίχους και φέρνουν απευθείας φρέσκο φιλτραρισμένο αέρα ή εξάγουν τον βρώμικο υγρό αέρα από το σπίτι.

Φωτογραφία από το εσωτερικό του χώρου

Οι συσκευές αυτές χαρακτηρίζονται από την πραγματικά αθόρυβη λειτουργία τους (ο θόρυβος που παράγουν ξεκινάει από τα 15 db)και την πολύ χαμηλή κατανάλωση σε ρεύμα(από 0,4 W ως και –το πολύ-  λίγο κάτω από 4W).

Έχουν πολύ υψηλό δείκτη ηχομόνωσης ώστε να μην μεταφέρουν τον θόρυβο από έξω προς  το εσωτερικό του χώρου.

Ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες η LUNOS έχει προβλέψει ώστε ενεργοποιώντας την λειτουργία  summer mode,  η συσκευή μπορεί να φέρνει αέρα από το εξωτερικό στο εσωτερικό και να κάνει δροσισμό χωρίς να χρειάζεστε κλιματισμό.

Αυτό γίνεται όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από την θερμοκρασία που έχουμε στο εσωτερικό του χώρου.

– Πείτε μας αν θέλετε  περισσότερα πράγματα  για την «ανάκτηση θερμότητας». Τί εννοούμε ακριβώς με αυτόν τον όρο;

Για να σας εξηγήσω καλύτερα  θα χρησιμοποιήσω το εξής παράδειγμα:
Ας θεωρήσουμε ότι π.χ. στο εσωτερικό του χώρου μας έχουμε 20 οC ενώ έξω έχει 0οC. Τότε η συσκευή θα βγάλει έξω αέρα στους 20 οC αλλά τον κρύο φρέσκο αέρα από τους 0 οC θα τον θερμάνει και θα τον φέρει στο εσωτερικό περίπου στους 19 οC, ενώ συγχρόνως καθώς θερμαίνεται ο εισερχόμενος αέρα μειώνεται σημαντικά και το ποσοστό υγρασίας.

Το καλοκαίρι αντίστροφα, αν έξω  η θερμοκρασία περιβάλλοντος  είναι στους 40 οC και στο εσωτερικό του χώρου   20 οC, η συσκευή θα βγάζει 20 οC και θα φέρνει μέσα 22,07 οC.

– Πώς ακριβώς γίνεται η τοποθέτηση; Μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε;

Την εγκατάσταση την κάνει πολύ εύκολα ένας ηλεκτρολόγος σε συνεργασία με έναν υδραυλικό, ακολουθώντας την μελέτη η οποία έχει πραγματοποιηθεί στο χώρο μέσω του ειδικού  λογισμικού της LUNOS το οποίο βασίζεται στο πρότυπο DIN 1946-6 (το πρότυπο αυτό καθορίζει τα όρια των ελάχιστων και μέγιστων παροχών ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στο εσωτερικό του χώρου, αν χρειάζεται σύστημα αερισμού ή εξαερισμού)

Για να γίνω περισσότερο κατανοητός: Αν π.χ. έχουμε πρόβλημα με μούχλες στο σπίτι, που είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα, το σύστημα θα   ρυθμιστεί έτσι ώστε να εξαλείψουμε αυτό το πρόβλημα, ενώ μέσω του λογισμικού θα μπορέσουμε να έχουμε τις ακριβείς τιμές ώστε να επιτύχουμε αποτελέσματα εξοικονόμησης υψηλά.

(ο αερισμός δεν υποκαθιστά τα όποια προβλήματα μπορεί να υπάρχουν λόγο έλλειψής θερμομόνωσης ή κακής τοποθέτησης θερμομόνωσης και στεγανοποίησης)

Ο χρήστης δεν χρειάζεται να ασχοληθεί  ποτέ με τις ρυθμίσεις, το μόνο που πρέπει να κάνει είναι απλά να θέτει το σύστημα σε λειτουργία μέσω ενός διακόπτη on/off.

– Αν έχω μηχανικό αερισμό μπορώ να ανοίγω τα παράθυρα;

Εννοείτε ότι μπορεί κάποιος που έχει εγκατεστημένο μηχανικό αερισμό   να ανοίξει τα παράθυρα του αλλά στην ουσία δεν θα έχει την ανάγκη να το κάνει.

– Γιατί δεν είναι καλό να αερίζω με ανοιχτά τα παράθυρα και είναι προτιμότερο να έχω μηχανικό αερισμό;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το χειμώνα. Όταν ανοίξουμε τα παράθυρα για αερισμό, χάνετε η θερμότητα, οι τοίχοι παγώνουν απότομα και χάνουν την θερμοχωρητικότητα τους ενώ  ταυτόχρονα εισέρχεται αέρας με πολύ υψηλή υγρασία. Αυτό σημαίνει ότι όταν κλείσουμε τα παράθυρα για να ξανά θερμάνουμε τον χώρο,  ο αέρας με την υψηλή υγρασία θα κάνει συμπύκνωση υδρατμών επάνω στις κρύες επιφάνειες και εκεί θα δημιουργηθούν μύκητες. Επίσης για κάθε έναν βαθμό που θέλουμε να αυξήσουμε μέσα στον χώρο καταναλώνουμε ενέργεια 7% που αυτό σημαίνει:  Αν μέσα στον χώρο είχαμε 20 οC βαθμούς και μετά το άνοιγμα τον παραθύρων για αερισμό η θερμοκρασία κατέβηκε στου 12 οC τότε για να ξανά επιτύχουμε την θερμοκρασία τον 20 οC θα καταναλώσουμε 56 % περισσότερη ενέργεια. Σκεφτείτε  αυτό να γίνεται κάθε μέρα. Το κόστος είναι αρκετά υψηλό.

– Είναι αλήθεια ότι εδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι πολύς κόσμος υποφέρει από αλλεργίες. Η Lunos έχει προβλέψει κάτι γι αυτό;

Φυσικά και μάλιστα είναι εξαιρετικά   βοηθητικά  τα συστήματα της LUNOS  σε περιπτώσεις αλλεργιών καθώς  με το σύστημα αερισμού ο εισερχόμενος αέρας  φιλτράρετε με ειδικά φίλτρα για τη γύρη. Έχουμε βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους  που είχαν αυτό το πρόβλημα.

– Και οι αφυγραντήρες  που χρησιμοποιούμε όλοι; Θα συνεχίσουμε να τους χρησιμοποιούμε; 

Όχι δεν θα  χρειαστείτε ποτέ ξανά αφυγραντήρα στο χώρο σας. Οι  αφυγραντήρες λόγω της ανακύκλωσης που κάνουν θεωρώ περισσότερα προβλήματα υγείας μπορούν να δημιουργήσουν πάρα να λύσουν.

– Και με τις μαυρίλες και μύκητες στο σπίτι τι κάνουμε;

Αν ο λόγος του προβλήματος είναι  ότι αλλάξατε πρόσφατα τα κουφώματα σε υψηλής ποιότητας και σφράγισε το σπίτι ή υπάρχει κακός αερισμός άρα και λανθασμένη  διαχείριση της υγρασίας,  τότε,  ναι… αυτά τα συστήματα θα σας λύσουν το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση επειδή κάθε σπίτι, κάθε κτίριο,  έχει διαφορετικές ανάγκες,  οι μηχανικοί μας είναι στην διάθεση σας να βρούμε την ιδανική  λύση για εσάς.

– Τα συστήματά της LUNOS είναι μόνο για σπίτια;

Σε καμία περίπτωση! Ο αποκεντρωμένος αερισμός μπορεί να τοποθετηθεί σε πολλούς διαφορετικούς χώρους όπως δωμάτια ξενοδοχείων, ιατρεία, κουρεία, γραφεία, γυμναστήρια κ.τ.λ. όπου ειδικά σε αυτούς τους χώρους κάνουν θαύματα!

– Πως μπορώ να τον ελέγχω ώστε να τον λειτουργώ;

Όπως είπα και πιο πριν, ο χειρισμός είναι εξαιρετικά απλός. Μπορείτε να τον ελέγχετε με απλούς διακόπτες όπως τον φωτισμό στο σπίτι, με διακόπτες πολλαπλών λειτουργιών όπως smartcomfort, TAC. Επίσης μπορείτε μέσω συστημάτων KNX,homme, εφαρμογής στο κινητό κ.α

– Κύριε Ζαπουνίδη σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνομιλία και την φιλοξενία σας. Δώστε μας αν θέλετε κάποιους τρόπους που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν μαζί σας

Φυσικά. Τα γραφεία μας είναι στην οδό Ασκληπιού 10 στην Πρέβεζα ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 2682026800 ή και στο info@lunos.gr .  Φυσικά για ακόμα περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το www.lunos.gr όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες, βίντεο και η πλήρης γκάμα των συστημάτων της LUNOS.

Σας ευχαριστώ και εγώ κ.Μίχο για την συνομιλία μας.

 


Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3082 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.