Επισημάνεις και ερωτήματα… – Του Χρήστου Τσούτση


Γράφει ο Χρήστος Τσούτσης

Την Κυριακή το πρωί στις 9/12 πραγματοποιήθηκε ημερίδα από τα ΕΛΠΕ (εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια) στην πόλη της Πρέβεζας για την έρευνα και πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Με την συγκεκριμένη ημερίδα ολοκληρώθηκαν μια σειρά παρουσιάσεων εκ μέρους της εταιρείας και στους τρεις Δήμους του νομού Πρεβέζης.  Πολλά εύλογα ερωτήματα και επισημάνσεις προέκυψαν μέσα από αυτήν την τελευταία ημερίδα της Πρέβεζας αλλά και συνολικά από τρεις συναντήσεις-ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η συγκεκριμένη εταιρεία:

1) Γιατί δεν έγινε καμιά αναφορά και ενημέρωση από την εταιρεία στην έλλειψη κανονισμού δηλαδή συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου και πρόβλεψης για την εξόρυξη υδρογονανθράκων από το επίσημο κράτος ; Μόλις το 2016 είχαμε στη Βουλή το πρώτο ψηφισμένο νόμο, επομένως και το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο αποκλειστικά και μόνο για το στάδιο της έρευνας το οποίο διευρύνθηκε και επικυρώθηκε και πάλι αποκλειστικά για την έρευνα υδρογονανθράκων  το 2018  για τα χερσαία οικόπεδα της Ηπείρου αλλά και τα θαλάσσια του Ιονίου. Δεν υπάρχει Kανονισμός στη χώρα μας μέχρι στιγμής και συνολικό ρυθμιστικό σχέδιο  για το εξορυκτικό κομμάτι γιατί πολύ απλά δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ ξανά τέτοια παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Και ο Πρίνος δεν έχει καμία σχέση με αυτόν το σχεδιασμό…

2) Έχουμε μπερδέψει λίγο την έννοια της επιστήμης , την έννοια της έρευνας με τη λογική της εκπροσώπησης ιδιωτικών συμφερόντων αλλά και την χρησιμότητα της ενημέρωσης σε αυτήν την συζήτηση…ή μάλλον εσκεμμένα κάποιοι θελαν να τα μπερδέψουν όλα τα παραπάνω. Τι θέλω όμως να πω και εξηγούμαι.

Οι φερόμενοι ως επιστημονικοί συνεργάτες των ΕΛΠΕ, υπεύθυνοι της ημερίδας, μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών αναγορεύτηκαν και ως ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος, ήσαν παντελώς άσχετοι σε σχέση με τα παραγόμενα προϊόντα και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής που επισκέφτηκαν, με το γεγονός δηλαδή όχι μόνο το τι παράγει η Πρέβεζα και η Ήπειρος αλλά και ποια είναι τα στοιχήματα της περιόδου και που στρέφεται αναπτυξιακά ο τόπος. Επομένως ουδεμία έρευνα είχαν κάνει για την περιοχή πριν παρουσιάσουν δεδομένα και την άποψη τους. Ούτε καν γνώριζαν για το  σπάνιο ανάγλυφο της, τα ποτάμια , τα δάση αλλά και για περιβαλλοντικές συνθήκες που προστατεύουν οικοσυστήματα εντός και του δικού μας νομού όπως ο Αμβρακικός κόλπος ….

Δεν τους ενημέρωσε κανείς επομένως ότι ο νομός Πρέβεζας έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο και μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα λόγων των ιχθυοκαλλιεργειών. Δεν γνώριζαν για το πρωτογενή τομέα, την αλιεία τις μονάδες μεταποίησης, τους συνεταιρισμούς ή τον τουρισμό που καλπάζει αλλά και την εστίαση που τον πλαισιώνει (Υπήρξε μόνο μια αρχική αναφορά του κ. Μυκωνιάτη ο οποίος χωρίς να τον γνωρίζει απολύτως κανένας από το κοινό, μας συστήθηκε ως Πρεβεζάνος που μάλιστα κάποτε έκανε τα μπάνια του στο «Μονολίθι». ) .

Όπως επίσης δεν έλαβαν στα χέρια τους στοιχεία για το εμπορικό λιμάνι και τα σκάφη αναψυχής… Γιατί όλοι αυτοί οι τομείς παραγωγής με τις θέσεις εργασίας τους και την ξεχωριστή συνεισφορά τους στο ΑΕΠ, μπαίνουν σε πλήρη διακύβευση ως ζωντανά εγχειρήματα από μια πιθανή τέτοια δραστηριότητα σαν την δικιά τους, όπως είναι δηλαδή η εξόρυξη πετρελαίου…

3) Καμιά απάντηση και κανένα ενδιαφέρον για συνολική ανάλυση και συζήτηση για την μέθοδο fracking. Η μέθοδος fracking άλλωστε θα χρησιμοποιηθεί και εδώ πάνω στον τομέα της έρευνας από την ανάδοχο κοινοπραξία εταιρειών. Προκαλεί ή όχι ρηγματώσεις και τοπικούς σεισμούς μια τέτοια δραστηριότητα που προκρίνεται και ως επιλεγμένη μέθοδος αρχικά για την έρευνα και στην συνέχεια για την εξορυκτική διαδικασία σε Ήπειρο και Ιόνιο ; Ο κ. Μυκωνιάτης υπεύθυνος και του περιβαλλοντικού τομέα της θυγατρικής εταιρείας, προσπάθησε να καθησυχάσει πολίτες σε ερωτήσεις που είχαν σχέση  με το fracking στην ημερίδα. Ο κ. Μυκωνιάτης επισήμανε ότι η εταιρεία γνωρίζει  μέσα από έρευνα που έχει πραγματοποιήσει τα σεισμογενή ρήγματα του Ιονίου, αυτό όμως που δεν είπε είναι τι θα γίνει αν  εντοπιστούν  κοιτάσματα κοντά σε σεισμογενή ρήγματα….

Υπάρχει προφανώς επικινδυνότητα από το fracking ως ενδεδειγμένη μέθοδος , αν υπολογίσουμε μάλιστα και το ιστορικό της σεισμικότητας στο Ιόνιο το οποίο συνεπικουρεί στο πολλαπλασιασμό του κινδύνου και τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά… αλλά όμως και για το κ. Ζαφειρόπουλο υπεύθυνο της εταιρείας η μελέτη και οι απόψεις που ακούγονται στα δημόσια φόρα το τελευταίο διάστημα όπως του καταρτισμένου και έγκριτου σεισμολόγου κ. Τσελέντη, που αναλύουν και εξηγούν τους κινδύνους δεν έχουν προφανώς σημασία….

4) Πως είναι δυνατόν ο ”επιστήμονας” κ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος στην ουσία ήταν ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ στην περιοχή τις τελευταίες μέρες να λέει απαντώντας σε ερώτηση πολίτη στην ημερίδα της Φιλιππιάδας το Σάββατο το πρωί πως για το ατύχημα στον κόλπο του Μεξικού και την πλατφόρμα Deepwater Horizon έφταιγε ένας παλιοεργάτης(!). Κι ότι αυτό έγινε και, τέλειωσε . Εδώ συμβαίνει μια εκτενής έρευνα για ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα της ανθρωπότητας που όχι μόνο δεν τέλειωσε, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε η BP, αλλά η καταστροφή συνεχίζεται και το έγκλημα είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ. Φέρνοντας τριγμούς στην τότε κυβέρνηση Ομπάμα και παγκόσμια κατακραυγή.

Από αυτή λοιπόν την άποψη του κ. Ζαφειρόπουλου και την στάση του συνολικά, κατανοούμε προφανώς ότι ο ίδιος δεν φέρει τον τίτλο του επιστήμονα (μόνο ένας ανάλγητος υπάλληλος μιας πολυεθνικής ή μιας Α.Ε  θα έλεγε κάτι τέτοιο ή κάποιος «άσχετος» τυχαίος ομιλητής), και ότι σε περίπτωση ατυχήματος στα δικά μας μέρη, αν πραγματοποιηθεί εξόρυξη βέβαια στην περιοχή της Δ. Ελλάδας θαλάσσια ή χερσαία, την ευθύνη θα την έχει πάντοτε για το εκάστοτε ατύχημα  ο «παλιοεργάτης» …. Βέβαια από ότι συμπεραίνουμε αυτός ο εργάτης θα δουλέψει με τεράστια επικινδυνότητα και εδώ σε τέτοιες παραγωγικές διαδικασίες και θα αμείβεται με πολύ χαμηλούς μισθούς όπως άλλωστε ορίζει η «αγορά».

5) Κανένας από τους εκπροσώπους της εταιρίας δεν έκανε αναφορά και δεν έδωσε απαντήσεις για τις καταγγελίες κατοίκων στα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων, όπου και μέσω παρέμβαση τους οι κάτοικοι  (μπορεί να την δει άλλωστε ο καθένας στο διαδίκτυο)  αντιδρώντας ανέδειξαν την καθαρή παράβαση της εταιρείας και την «εισβολή» με το έτσι θέλω σε ιδιωτικά χωράφια και εκτάσεις γης από υπάλληλους της κοινοπραξίας. Χωρίς καμιά αδειοδότηση για έρευνα. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες και διασταυρωμένες πηγές οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι της εταιρείας, μηχανικοί και λοιπό προσωπικό ουδέποτε ενημέρωσαν τους ηπειρώτες πολίτες και ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων χωριών , τους τοπικούς δήμους ή τις τοπικές κοινότητες.  Τον ίδιο συνέβη άλλωστε και στο χωριό Νικολίτσι Πρέβεζας όπου μηχανικός που συνεργάζεται με την κοινοπραξία επιθεώρησε συγκεκριμένα χωράφια κοντά στον οικισμό, ειρωνεύοντας μάλιστα όσους κατοίκους τον ρωτούσαν με επιμονή τι ήθελε στα μέρη τους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εξαγριωθούν και να εναντιωθούν  στην παρουσία του. Κάνοντας τον να στραφεί σε φυγή άρον-άρον.

6)Στην ημερίδα της Πρέβεζας το παρών έδωσαν εκπρόσωποι και της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος της τοπικής ΝΟΔΕ ύστερα από σχετική πρόσκληση που δέχτηκαν. Και τα δύο κόμματα εξουσίας θα κληθούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση και τοπικά υπέρ η όχι της συγκεκριμένης επένδυσης το επόμενο διάστημα. Εγείρει ερωτηματικά καταρχάς η στάση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά στην Ήπειρο σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Ανατρέχοντας λίγο πίσω στο πρόσφατο παρελθόν θα δούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε  μια σειρά εκδηλώσεων και στους τέσσερις νομούς της περιφέρειας Ηπείρου με αποκλειστικό θέμα το περιφερειακό συνέδριο του, που πραγματοποιήθηκε και διοργανώθηκε στην συνέχεια με επιτυχία στα Ιωάννινα. Πολλοί από τους στρατηγικούς αναπτυξιακούς στόχους που βγήκαν είτε ως στοιχεία ενημέρωσης στο συγκεκριμένο συνέδριο είτε ως αποτελέσματα και συμπεράσματα τίθενται σε πλήρες κίνδυνο  από μια παραγωγική δραστηριότητα που στο επίκεντρο θα έχει το πετρέλαιο ή σίγουρα βρίσκονται στο αντίποδα. Άρα το κυβερνών κόμμα ή θα έρθει να συνταχθεί στην Ήπειρο με τις πετρελαϊκές εταιρείες και τον προωθούμενο σχεδιασμό ή θα διαφοροποιήσει την θέση του από «την δικιά» του κυβέρνηση παλεύοντας για μια διαφορετική παραγωγική πορεία που το ίδιο έχει αναδείξει άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν φαίνεται να συμβαίνει μέχρι στιγμής βλέποντας κανείς την στάση του στο κοινοβούλιο μέσα από ψηφοφορίες για την έρευνα και την εξόρυξη, αλλά και την ευρύτερη στάση των Ηπειρωτών βουλευτών του. Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν είναι συμπαγής σε αυτή την γραμμή. Το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων που συμμετέχει σε αυτήν, αντιδρά με τους βουλευτές τους να έχουν καταψηφίσει στο ελληνικό κοινοβούλιο συγκεκριμένους νόμους που έχουν έρθει προς ψήφιση και αφορούν την έρευνα για πιθανή εξορυκτική διαδικασία πετρελαίου. Προκαλεί εντύπωση επιπρόσθετα ότι, όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση και πρωτοήρθε για συζήτηση το θέμα των πετρελαίων στην Βουλή το 2014 η Κ.Ο του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, είχε καταψηφίσει τότε τον επικείμενο σχεδιασμό.

Από την άλλη υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για την στάση και της Ν.Δ τοπικά. Αν υπολογίσουμε ότι εκλεγμένοι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και μελλοντικοί πολιτευτές με τη Ν.Δ στο νομό, είναι στο χώρο του «επιχειρήν» δραστηριοποιούμενοι επιτυχώς  κυρίως στον τουρισμό  αλλά και αλλού, προκαλεί εντύπωση πως δεν είναι ενάντια σε αυτά τα σχέδια για την εξόρυξη πετρελαίου ή δεν κρατούν έστω κάποιες επιφυλάξεις . Αν το δούμε λοιπόν σκληρά με όρους «αγοράς» και «ιδιοκτησίας» οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που πρόσκεινται στην Ν.Δ και επενδύουν σε «δύσκολες» εποχές, η λογική λέει ότι εφόσον θα κινδυνεύσουν οι επιχειρήσεις τους ή ενδεχομένως θα υποβαθμιστεί η εμπορική αξία τους, επομένως και τα συμφέροντα τους από μια τέτοια δραστηριότητα, θα έπρεπε να ήταν απέναντι σε αυτή την ιστορία ή τουλάχιστον θα  έπρεπε να κρατούν κάποιες αποστάσεις… Κάτι  επίσης που μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει.

7) Καμιά ιδιαίτερη ανάλυση από τον κ. Μυκωνιάτη όταν ανέφερε τα δεδομένα για τα λήμματα  μιας τέτοιας δραστηριότητας. Αληθεύει η όχι ότι στην αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ο σχεδιασμός για την λεκάνη απορροής που θα συγκεντρώνονται τα λύματα πριν κατευθυνθούν στην μονάδα επεξεργασίας έχει βάθος μόνο διακοσίων μέτρων; Πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο στο σχεδιασμό ενός «φαραωνικού»  έργου σαν αυτό; Αν υπολογίσουμε ότι σε ένα απλό έργο ΧΥΤΑ η αντίστοιχη λεκάνη απορροής συγκέντρωσης λυμάτων όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία φτάνει να είναι τετρακόσα μέτρα μέσα στο έδαφος…, καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε ότι εδώ υπάρχει τεράστιο ζήτημα και χρειάζονται απαντήσεις .

8) Η εταιρεία στην πρώτη προσπάθεια λοιπόν ενημέρωσης διάλεξε να μας παρουσιάσει τα δεδομένα της μέσω του κ. Μυκωνιάτη, μάλιστα ο ίδιος στρατηγικά ήθελε να μας παρουσιαστεί, όπως ανέφερα και παραπάνω, ως ο «δικός μας»  άνθρωπος… όμως, όχι μόνο ήταν παντελώς άγνωστος στο κοινό ο συγκεκριμένος κύριος αλλά και σίγουρα έχει επισκεφτεί την Πρέβεζα ελάχιστες φορές… με την αναφορά ότι έκανε τα  μπάνια του στο Μονολίθι να προκαλεί το γέλιο στους παρευρισκόμενους… ο κ. Μυκωνιάτης ο οποίος παρουσιάστηκε από μέσα της περιοχής με θετικό προφίλ δεν ζει προφανώς στην περιοχή μας ούτε έζησε ποτέ στο παρελθόν, επομένως δεν τον ενδιαφέρει αν πάει κάτι λάθος ή στραβά με το φυσικό περιβάλλον της στη διάρκεια του χρόνου ή έστω αυτή απλά επιβαρυνθεί … Αυτό που τον ενδιαφέρει πρώτιστα είναι να πετύχει το πρότζεκτ της θυγατρικής εταιρείας των ΕΛΠΕ και να κλείσει το συγκεκριμένο deal. Παίρνοντας έτσι τα μπόνους στόχων και παραγωγικότητας που του αναλογούν… και καλά κάνει… για αυτό πληρώνεται ως υπάλληλος στα ΕΛΠΕ… Η στρατηγική επιλογή όμως της εταιρείας να μας παρουσιάσει κάποιον υπάλληλο της ως «δικό μας άνθρωπο» στην πρώτη ενημέρωση μόνο αστεία μπορεί να θεωρείται… με φθηνά τρικ άλλων εποχών δεν πείθονται σήμερα οι τοπικές κοινωνίες.

9) Καμιά συζήτηση και αναφορά και στο τομέα των θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από αυτή την παραγωγική δραστηριότητα… Πόσες είναι τελικά οι θέσεις εργασίας και για πόσο χρονικό διάστημα θα απασχολήσουν ενεργό εργατικό δυναμικό;;; πόσοι εργαζόμενοι θα είναι μόνιμοι και πόσοι συμβασιούχοι σε αυτή την εξορυκτική διαδικασία; Απαντήσεις ερωτημάτων που προφανώς δεν δόθηκαν. Αν μιλάμε λ.χ  στον πρώτο σχεδιασμό για 250 με 300 θέσεις εργασίας σε όλη την Ήπειρο και προφανώς όχι όλες μόνιμες… αξίζει τον κόπο να τεθούν σε κίνδυνο στον αντίποδα περίπου 12.500 θέσεις εργασίας;;;; Για να μην αναφερθούμε στα επαγγέλματα και στις θέσεις εργασίας που είναι αλληλένδετες με τις παραπάνω περίπου 12.500 θέσεις εργασίας και αυτούς τους παραγωγικούς τομείς γιατί τότε ο αριθμός εκτοξεύετε… Καμία σύγκριση προφανώς δεν μπορεί να γίνει…

Επομένως και η αναφορά περί σωτηρίας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας από 200 ή 300 θέσεις εργασίας από αυτήν την επένδυση, όπως μεταφέρθηκε στην συγκεκριμένη εισήγηση της ημερίδας και πάλι από τον κ. Μυκωνιάτη… προκαλεί γέλιο στην καλύτερη των περιπτώσεων αν όχι οργή… μιας και το πρόβλημα του συνταξιοδοτικού αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού της χώρας είναι φλέγον θέμα για την ελληνική κοινωνία για να προσεγγίζεται τόσο επιδερμικά και επιπόλαια από μια εταιρεία…

10) Ο  κ. Μυκωνιάτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά που θα έχει (κυρίως οικονομική) στην τοπική κοινωνία η συγκεκριμένη επένδυση . Επίσης ανέφερε ότι ο σχεδιασμός από την εξορυκτική διαδικασία  θα αποφέρει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του Ελληνικού δημοσίου. Δεν μας ενημέρωσε αν αυτά τα εκατομμύρια  βέβαια ή σημαντικό μερίδιο αυτών θα κατευθυνθούν σε πληρωμές τόκων και χρεολυσίων από το κεντρικό κράτος για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της χώρας. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπου τα χρήματα αυτά δηλαδή δεν θα γίνουν δημόσιες δαπάνες( νοσοκομεία, δρόμοι, σχολεία) και θα κατευθυνθούν αλλού πως θα είναι ανταποδοτικά στην βελτίωση των συνθηκών της ζωής των πολιτών;;; και γιατί να μας ενδιαφέρει στην τελική των περιπτώσεων κάτι τέτοιο και να θετικό για εμάς;;; Επίσης υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν μέσα στο γενικότερο κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας που ήθελαν να περάσουν στους παρευρισκόμενους οι εκπρόσωποι-υπάλληλοι των ΕΛΠΕ.  Πρώτον καταβάλλεται η δεν καταβάλλεται Φ.Π.Α από μια τέτοια επενδυτική δραστηριότητα; Προφανώς δεν καταβάλλεται είναι η απάντηση, καθώς το καθεστώς τέτοιων επενδύσεων είναι συγκεκριμένο και εντάσσεται σε διεθνείς συνθήκες με το κράτος να χάνει έσοδα από τη μη καταβολή Φ.Π.Α. Τέλος τώρα ας μην εστιάσουμε και στο γεγονός «των κουτών» επιχειρημάτων περί φθηνής βενζίνης που θα καταναλώνουν οι Ηπειρώτες ή της δωρεάν μεταφοράς πετρελαίου με την μορφή χορηγιών σε σχολεία , αυτά άλλωστε καταρρίφτηκαν και από τους ίδιους τους ομιλητές ας πάμε στην ουσία και το δεύτερο ερώτημα.

Τα ΕΛΠΕ που παρουσιάζονται ως ευεργέτες και καινοτόμα επιχείρηση , μήπως είναι η ίδια εταιρεία που το 2014 προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τροπολογία που ήρθε σε άσχετη συζήτηση στην ελληνική Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Υπουργείου Οικονομικών και κατατέθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών και νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Στουρνάρα σε μια λογική τριγωνικών συναλλαγών ώστε να νομιμοποιηθεί η φοροδιαφυγή της επιχείρησης και να γλιτώσει πρόστιμα και προσαυξήσεις; (πηγή:unfollow) .

Τρίτον: Τι σχέση έχει το ελληνικό δημόσιο με την συγκεκριμένη εταιρεία αφού πρόσφατα και με τις ευλογίες και οδηγίες του τρίτου μνημονίου το ποσοστό του δημοσίου στα ΕΛΠΕ ( στην μετοχική σύνθεση δηλαδή της εταιρείας) πέρασε στα χέρια ενός και μόνο ιδιοκτήτη με ευτελές ποσό ως αντίτιμο… Απολύτως καμία. Επομένως  κανένα κέρδος για τους έλληνες φορολογούμενους, αλλά και για τους Ηπειρώτες από τις επικείμενες επενδύσεις της μητρικής ή θυγατρικής εταιρείας.  Άρα μιλάμε για μια ιδιωτικοποιημένη εταιρεία που ανήκει αποκλειστικά στον κ. Λάτση και τα υπερκέρδη από τυχόν επενδύσεις τις καρπώνεται αποκλειστικά ο ίδιος και η οικογένεια του.

Αυτά λοιπόν είναι μερικά από τα πολλά εύλογα στοιχεία και τα ερωτήματα που προέκυψαν από αυτή την συζήτηση που άνοιξε στο νομό μας μέσα από τις ενημερωτικές ημερίδες των ΕΛΠΕ (εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια). Αρκετά παρήγορο το γεγονός ότι είχαμε σε αυτές τις ημερίδες την παρουσία και πολιτών που εναντιώνονται στα συγκεκριμένα σχέδια και ακούστηκε η άποψη τους. Δυστυχώς οι τοπικές κοινωνίες στους νομούς της Ηπείρου δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά ακόμα με το θέμα της εξόρυξης… που ελλοχεύει άλλωστε τεράστιους κινδύνους όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον…

Δείτε ολόκληρη την ημερίδα εδώΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24063 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.