ΕΛΜΕ Πρέβεζας: Λειτουργία σχολείων Καναλλακίου

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, έχοντας υπόψη του τις αντικειμενικές δυσκολίες σχετικά με την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Καναλλάκι λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός στις 21 Μαρτίου 2020 στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών και των γονέων και κηδεμόνων, επισκέφτηκε στις 07 Σεπτεμβρίου τα σχολεία της περιοχής και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους/τις εκπαιδευτικούς και τον δήμαρχο Πάργας κο Νικόλαο Ζαχαριά για την πορεία των έργων και τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων.

Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, διαπίστωσε ότι οι εργασίες στο συγκρότημα Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου, το οποίο έχει και τα πιο σοβαρά προβλήματα, έχουν καθυστερήσει αρκετά, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την επιστροφή των μαθητών/τριών στη σχολική πραγματικότητα. Σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη κατάσταση που όλοι βιώσαμε με το γενικό κλείσιμο από τις αρχές Μαρτίου, η όλη κατάσταση μπορεί να αποβεί επιβαρυντική για τη μόρφωση και τη διαδικασία κοινωνικοποίησης των μαθητών/τριών και να δυσκολέψει αφάνταστα τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων εκπαιδευτικών. Αντίθετα, το κτήριο του Επαγγελματικού Λυκείου βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και γι’ αυτό δόθηκε προτεραιότητα σ’ αυτό. Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώνονται με ταχύ ρυθμό, μια και ο κύριος όγκος των εργαζομένων απασχολείται εκεί, κάτι που πιστοποίησε και ο μηχανικός της ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ που επιθεωρούσε την πορεία των έργων.

Στη συζήτηση με τον δήμαρχο, στην οποία παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών, ο κος Ζαχαριάς μας ενημέρωσε ότι τα έργα στο Επαγγελματικό Λύκειο θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου και στο συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, όπως προβλέπεται στη σύμβαση έργου που συνήψε η ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ με τον εργολάβο του έργου. Δεν αποκλείστηκε η πιθανότητα να υπάρξει μικρή απόκλιση ελάχιστων ημερών λόγω απρόβλεπτων προβλημάτων κατά την εκτέλεση των εργασιών. Επίσης, έγινε γνωστό ότι προτάθηκε από τις αρμόδιες αρχές μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στο συγκρότημα Γυμνασίου και Λυκείου οι μαθητές/ήτριες του Γυμνασίου να συστεγαστούν στο 1ο Δημοτικό και του ΓΕ.Λ. στο ΕΠΑ.Λ. σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα). Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι ανάλογα με την τελική απόφαση θα γίνουν και οι κατάλληλες ενέργειες για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των μαθητών/τριών από και προς τα σχολεία τους.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ως ΔΣ εκφράζουμε την ανησυχία μας για την καθυστέρηση στην έναρξη και την εξέλιξη των έργων. Αναγνωρίζουμε ότι η προτεινόμενη λύση για συστέγαση πιθανότατα ανατρέπει τον προγραμματισμό τόσο των γονέων και κηδεμόνων όσο και των εκπαιδευτικών, αλλά κρίνουμε ότι είναι η καλύτερη δυνατή λύση τη στιγμή αυτή, ώστε οι μαθητές/ήτριες να βρεθούν στον φυσικό χώρο τους, να αναπτύξουν σχέσεις με συμμαθητές/ήτριες και εκπαιδευτικούς και να εκκινήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά η διά ζώσης εκπαίδευση. Τέλος, καλούμε τους υπεύθυνους να τηρηθούν αυστηρά οι προβλεπόμενες ημερομηνίες για την ολοκλήρωση των έργων, ώστε να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε πρωινό ωράριο όλες οι σχολικές μονάδες και να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου στο 1ο Δημοτικό.Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2849 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.