Εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης στην Πρέβεζα (φωτο – βίντεο)

Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης στην Πρέβεζα πραγματοποιήθηκαν  χθες το απόγευμα -υπό συνεχή βροχή-. Ο περιφερειάρχης  κ. Καχριμάνης πλαισιωμένος από τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου, περιφερειακούς συμβούλους και υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης στην Π.Ε. Πρέβεζας, έκανε ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του και των έργων που υλοποιήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ για την αποψινή σας παρουσία σας.
Για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε.

Για την απόφασή σας να στηρίξετε το πρόγραμμά μας, για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της Ηπείρου. Την Αξιοβίωτη ανάπτυξη της Πρέβεζας.

Από εμάς μη περιμένετε υποσχέσεις και εξαγγελίες, που μπορεί να ακούγονται ωραία, αλλά να μη μπορεί να εφαρμοστεί τίποτε στην πράξη.
Από εμάς ακούτε και θα ακούσετε μόνο αλήθειες. Για πράγματα που έγιναν, που γίνονται και ήδη προγραμματίστηκαν.

Δεν πρόκειται επίσης να ακούσετε ύβρεις, συκοφαντίες, ασυναρτησίες.
Δεν θα μιλήσουμε καν για τον βρώμικο πόλεμο, τις άθλιες και ξενόφερτες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στη προεκλογική περίοδο.
Αυτές είναι ίδιον των αδυνάτων. Εκείνων που δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες των Ηπειρωτών και του Ηπειρωτισμού.
Όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης. Την Κυριακή 26 Μαΐου. Την ημέρα που οι Ηπειρώτες, εσείς όλοι αποφασίζετε:
Επιλέγετε την παράταξη που μπορεί να οδηγήσει την Ήπειρο μπροστά.
Για να την πάει ακόμη ψηλότερα. Την παράταξη της ευθύνης και της αποτελεσματικότητας. Την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη.
Το συναντάμε παντού. Οι κάτοικοι της Πρέβεζας αναγνωρίζουν το έργο μας. Την προσπάθειά μας να λύσουμε προβλήματα καθημερινότητας, αλλά και να προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα.
Είναι ώρα να μιλήσουμε με το έργο μας:
Ανοίξαμε νέους δρόμους, αναπτύξαμε συνέργειες, συνεργαστήκαμε με την κεντρική εξουσία, τους Δήμους, τους τοπικούς φορείς.
Το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους:
Η εικόνα της Πρέβεζας αλλάζει. Οι υπηρεσίες αναβαθμίζονται.
Στην Π.Ε. Πρέβεζας υλοποιούνται ή έχουν σχεδιαστεί μεγάλα έργα που ξεπερνούν τα 120-130 εκατομμύρια ευρώ.
Με χρήματα που εξασφαλίστηκαν από διάφορες πηγές χρηματοδότησης.
Κάθε μεγάλο έργο έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη:
Ø Οι αποχετεύσεις και οι βιολογικοί καθαρισμοί προστατεύουν το περιβάλλον. Τελείωσε της Πάργας, κατασκευάζονται σε Λούτσα-Κανάλι, σε όλη την παραλία, προχωράμε σύντομα σε Καναλάκι και Αμμουδιά. Με καθαρές θάλασσες, αποκτούμε πρόσθετο πλεονέκτημα για τον τουρισμό μας.
Ø Δώσαμε οριστική λύση με τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων με την κατασκευή του εργοστασίου. Έργα που δεν έχουν μόνο περιβαλλοντική διάσταση, αλλά και αναπτυξιακή.
Ø Η Πρέβεζα αποκτά νέα σύγχρονη είσοδο. Ήδη στάλθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τις απαλλοτριώσεις. Ο χώρος της Αρχαίας Νικόπολης ενοποιείται και ανοίγει έτσι και ο δρόμος για την ένταξή της στα μνημεία της Unesco.
Ø Προχωρούν οι διαδικασίες στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα. Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, περιμένουμε την τελική έγκριση από το ΚΑΣ. Από χώρος εγκατάλειψης και παραβατικότητας, θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο διοικητήριο, στολίδι και σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη Πρέβεζα.
Ø Προχωρούμε επιτέλους στη σύνδεση Κόμβου Καμπής με τη Γέφυρα Καλογήρου, διαθέτοντας 35 εκ. ευρώ από πόρους του δικού μας ΕΣΠΑ. Το είπε το Σάββατο και ο Πρωθυπουργός.
Ø Νέοι κόμβοι κατασκευάστηκαν, κατασκευάζονται ή βρίσκονται στη διαδικασία κατασκευής για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας ( Σε Αμμουδιά, Βράχο, Φιλιππιάδα, Λιποχωβίτη (Ζέφυρος), Καψιώχα, Μονολίθι, Καμπή –Γέφυρα Καλογήρου, Γέφυρα στην είσοδο του Καναλακίου].
Ø Προχωράμε στην αλλαγή και βελτίωση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED σε όλο το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο.
Ø Ωριμάζουμε νέα μεγάλα οδικά έργα: από Κόμβο Παραμυθιάς επί της Εγνατίας μέχρι το Μεσοπόταμο για τη σύνδεση της Εγνατίας με την περιοχή Φαναρίου, από Πάργα μέχρι Πρέβεζα. Έργα που όπως και το Καμπή – Γέφυρα Καλογήρου ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπ. Υποδομών, από το οποίο πρέπει να προχωρήσουν οι τελικές διαδικασίες. Κι εδώ πρέπει να το πω πώς έχουν καθυστερήσει οι μελέτες της Ε.Ο. Πρέβεζα- Γέφυρα Καλογήρου.
Ø Η Ήπειρος, η Πρέβεζα στηρίζει την ανάπτυξη της στον πρωτογενή τομέα. Ξεκινήσαμε από τα βασικά: Στηρίξαμε και στηρίζουμε οικονομικά τους ΤΟΕΒ ώστε να διατηρούν σε λειτουργικότητα τα αντλιοστάσια και τα δίκτυά τους. Έτσι τα τελευταία χρόνια μπορούν και καλλιεργούν, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, οι αγρότες σήμερα τα χωράφια μας.
Ø Καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση στο Υπ. Οικονομικών για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ. Προτείναμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο.

Αναρωτήθηκε υποψήφιος, γιατί δεν το κάναμε αυτό με την Συνεταιριστική Τράπεζα. Ναι, είναι απλό: Εμείς θέλουμε να απαλλάξουμε τους ΤΟΕΒ, τους αγρότες από τα υψηλά επιτόκια της ΔΕΗ και των Τραπεζών και όχι να τους στείλουμε από τη Σκύλα στη Χάρυβδη.

Ø Εγγειοβελτιωτικά έργα, Βελτίωση αγροτικών δρόμων, προσβάσεις προς αγροκτηνοτροφικές μονάδες, αποστραγγιστικά έργα, άλλα έχουν υλοποιηθεί και άλλα έχουν προγραμματιστεί με εξασφαλισμένες πιστώσεις. Βάλαμε νέους στο αγροτικό επάγγελμα.
Ø Στηρίξαμε έμπρακτα την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών μας προϊόντων. Έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα με τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις. Είναι τομέας στον οποίο δίνουμε βαρύτητα τη νέα περιφερειακή περίοδο.
Ø Προετοιμάσαμε και είναι ώριμα για ένταξη η «Διαμόρφωση Ρέματος Καρυδά» και η «Οριοθέτηση του ρέματος Τούση Πάργας». Συντάσσουμε μελέτη για την οριοθέτηση της όχθης του Αχέροντα.
Ø Προχωρήσαμε τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση όλων των αλιευτικών καταφυγίων της Πρέβεζας και μελέτες εκσυγχρονισμού τους για ένταξη τους στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τα αλιευτικά καταφύγια Βάλτου, Κερέτζας, Αμμουδιάς, Καστροσυκιάς, Λυγιάς και Μύτικα. Το αλιευτικό καταφύγιο Μύτικα έχει ήδη ενταχθεί στο Interreg με προϋπολογισμό 2.887.000 € . Στο ίδιο πρόγραμμα εντάχθηκε και η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών Πρέβεζας. Ετοιμάζουμε και μελέτη για Καταδυτικό Πάρκο στην Πρέβεζα.
Ø Δώσαμε έντονο το στίγμα μας στον πολιτισμό. Κορωνίδα το πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων, που συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με τοπικά προϊόντα.
Ø Στηρίξαμε, όταν και όποτε χρειάστηκε, τις δομές υγείας. Μεταξύ άλλων προμηθεύσαμε το νοσοκομείο με ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα και με φορητούς εκπαιδευτικούς απινιδωτές.

Προετοιμάζουμε και την ενεργειακή του αναβάθμιση, μέσω της οποία θα γίνουν σημαντικές λειτουργικές παρεμβάσεις. Συντηρήσαμε τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και έτσι καλύπτονται το καλοκαίρι οι ανάγκες της παραλιακής Πρέβεζας.
Ø Ανοίξαμε ομπρέλα προστασίας για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες με πρωτοβουλία της Π.Ε. Πρέβεζας και τη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αλλά και μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ.
Ø Στον τουρισμό ανοίξαμε νέες αγορές. Έχουμε μετρήσιμα και άκρως θετικά αποτελέσματα. Στο αεροδρόμιο του Ακτίου, το 2017 είχαμε υπερδιπλάσια αύξηση αφίξεων σε σχέση με την αύξηση στην Ελλάδα: 20% έναντι 9,5%. Το 2018 είχαμε επιπλέον αύξηση της τάξης του 3,3% και για το 2019 διαφαίνεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες πύλες εισόδου της Ηπείρου.
Ø Προχωρούμε το πολύπλευρα σημαντικό «Πρόγραμμα για την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στην περιοχή του μυθικού Αχέροντα».
Ø Ο Αμβρακικός με την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων, θα πάρει μια πραγματική «ανάσα».
Ø Στηρίξαμε την επιχειρηματικότητα, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Συμβάλλαμε για την αύξηση του αριθμού εντάξεων επενδυτικών σχεδίων τουρισμού στο πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας του ΕΠΑΝΕΚ. Εντάχθηκαν 420 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 125 εκ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά την Πρέβεζα. Έτσι διατηρήσαμε στο ακέραιο το περιφερειακό μας πρόγραμμα για επενδύσεις σε άλλους κλάδους.
Ø Προκηρύσσουμε τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για νέους επιστήμονες.
Ø Προκηρύξαμε το LEADER: Και εδώ θέλω να κάνω μια παρένθεση: Υποψήφιος Περιφερειάρχης, θεώρησε το πρόγραμμα προεκλογικό, αλλά κάλεσε τους επενδυτές να καταθέσουν φακέλους, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να τους πληρώσει ο ίδιος μέχρι τέλος Δεκεμβρίου: ας μη κουράζεται αδίκως: Οι ημερομηνίες καθορίζονται από το Υπουργείο. Οι προτάσεις κατατίθενται από μεθαύριο Τετάρτη μέχρι και την 30η Αυγούστου. Μέχρι τέλους Δεκεμβρίου δεν θα έχει ολοκληρωθεί καν η αξιολόγηση των φακέλων. Είπαμε: Καθαρές κουβέντες, μόνο αλήθειες.
Ø Συνδράμαμε όλους ανεξαιρέτως τους Δήμους της ΠΕ Πρέβεζας, για την αντιμετώπιση επειγουσών υποχρεώσεών τους και όχι μόνο.
Ø Έχουμε εκτελέσει έργα άνω των 20 εκ. ευρώ για: αποκαταστάσεις – συντηρήσεις οδών, ασφαλτοστρώσεις, αποκαταστάσεις καθιζήσεων, αντιστηρίξεις, άρσεις καταπτώσεων, αντιπλημμυρικά, αθλητικά, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.

Θέλω να κάνω και μια παρένθεση. Η Περιφέρεια αν και δεν ήταν στην αρμοδιότητά της ανέλαβε πρωτοβουλίες και αποκατάστησε ζημιές στα παράλια της Πρέβεζας μετά τις περυσινές καταστροφικές πλημμύρες. Γιατί έτσι εμείς θεωρούμε τη συνεργασία, την αντιμετώπιση των προβλημάτων ενός τόπου, μιας περιοχής.

Ø Συνδράμαμε και διαθέσαμε χρήματα ώστε να ολοκληρωθεί το κλειστό Καναλακίου και σύντομα ακολουθεί και της Φιλιππιάδας.

Είμαστε έτοιμοι, όταν ανοίξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι διαδικασίες για το νέο ΕΣΠΑ, να ακούσουμε προτάσεις των φορέων. Μαζί θα το σχεδιάσουμε, όπως σχεδιάστηκε και το τρέχον περιφερειακό πρόγραμμα.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμη. Να αναφέρουμε ένα – ένα τα έργα και τις παρεμβάσεις μας, που σταδιακά επιτυγχάνουν την ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών της Ηπείρου. Τα περισσότερα, τα γνωρίζετε, τα ζείτε άλλωστε.

Φτάνοντας στο τέλος σχεδόν της προεκλογικής περιόδου οι Ηπειρώτες, οι κάτοικοι της Πρέβεζας, πρέπει να συγκρίνουν, να αξιολογήσουν τις προτάσεις, αλλά προπάντων να κρίνουν το έργο μας.
Να συγκρίνουν την Περιφέρεια Ηπείρου με τις άλλες Περιφέρειες:
· Η Ήπειρος έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, κάποιες άλλες όχι.
· Οι Ηπειρώτες δεν έχουν επιβαρυνθεί ούτε ευρώ με πρόστιμα, για τη διαχείριση τους, κάποιοι άλλοι καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα.
· Η Ήπειρος
§ είναι πρωτοπόρος με το Πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων.
§ πρώτη έκανε εκτεταμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και πριν της ανατεθεί η αρμοδιότητα πέρυσι τον Αύγουστο.
§ Έχει βραβευτεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τον οδηγό του Πολίτη

· Η Ήπειρος είναι πρωτοπόρος και σε ζητήματα Αγροτικής Ανάπτυξης.
§ Πρώτοι εμείς αρχίσαμε να στηρίζουμε τους ΤΟΕΒ
§ Στην Ήπειρο ανατέθηκε πιλοτικά η σύνταξη των διαχειριστικών χαρτών βοσκής.
§ Η Ήπειρος είναι εκείνη που συνέδραμε το Κεντρικό Κράτος με έργα, ώστε να μην χαθούν πόροι από το προηγούμενο ΕΣΠΑ.
§ Η Ήπειρος είναι η μόνη Περιφέρεια που άπαξ δια παντός «διασφαλίζει» τα παράλιά της με βιολογικούς καθαρισμούς.
Δική μας είναι και η πρόταση για παροχή συνδρομής σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Τι ακούμε για όλα αυτά: Απολύτως τίποτε. Στην αρχή κάποια από τα έργα μας, τα χαρακτήριζαν φαραωνικά.
Μετά άρχισαν να πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα.
Υπόσχονται έργα που δεν μπορούν να γίνουν από την Περιφέρεια, γιατί απλά ανήκουν στην αρμοδιότητα του Κεντρικού Κράτους ή ακόμη και της Ε.Ε.
Μας επιρρίπτουν ευθύνες για την ανεργία. Λες και δεν υπάρχει ΟΑΕΔ, δεν υπάρχει κρατική πολιτική, δεν υπάρχει γενική οικονομική κατάσταση.
Το ίδιο και με το ΑΕΠ. Η αύξηση του, παντού εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από την κεντρική οικονομική- αναπτυξιακή πολιτική. Παντού, πλην Ηπείρου.
Την επενδύσεις λίγο- πολύ τις παρουσιάζουν ως υπόθεση προσωπικών γνωριμιών.
Νομίζουν –και το έχουν πει άλλωστε- πως οι Ηπειρώτες δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους.
Εμείς όλα αυτά τα χρόνια κάναμε το καλύτερο δυνατό για την Ήπειρο, για την Πρέβεζα.
Κάναμε άλματα μπροστά, αν και η θητεία μας συνέπεσε με τη μεγάλη οικονομική κρίση της πατρίδας μας.
Το δείχνουν οι αριθμοί, το δείχνουν οι υποδομές που δημιουργούνται.
Θέλω εδώ να πω και ένα λόγο για όλους όσοι τα προηγούμενα χρόνια υπηρέτησαν τα κοινά στην Πρέβεζα, είτε νομάρχες, είτε δήμαρχοι, είτε βουλευτές, είτε στις αντιπολιτεύσεις:
Όλοι προσπάθησαν για το καλύτερο.
Όλοι είχαν αγάπη για τον τόπο τους και όλοι έβαλαν, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, ένα λιθαράκι για να γίνει καλύτερη η ζωή σας.
Κανείς όμως μέχρι σήμερα δεν έφτασε στο σημείο να λοιδωρεί άλλους, σαν «ξεπεσμένους», σαν μέλη «κλίκας» που κατέστρεψε τον τόπο.
Δυστυχώς αυτό δεν αφορά μόνον εκείνον που εκφέρει και περιφέρει δημόσια εδώ και μήνες αυτούς τους ποταπούς χαρακτηρισμούς, αλλά και όσους συμπαρατάσσονται μαζί του.
Να θυμούνται μόνο ένα πράγμα: Εκείνος όπως ήλθε, έτσι και θα φύγει. Αυτοί όμως θα συνεχίσουν να μένουν εδώ. Έχουν το χρόνο να το ξανασκεφτούν.
Στην πορεία μας, ενδεχομένως να κάναμε και λάθη, να δυσαρεστήσαμε και κάποιους πολίτες.
Να είστε όμως σίγουροι, πως δεν έγινε από πρόθεση.
Ζητάμε λοιπόν μια δίκαια κρίση.
Ζητάμε την ψήφο σας για να ολοκληρώσουμε όσα έχουμε ξεκινήσει.
Θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξή σας.
Ζητάμε καθαρή νίκη- εντολή από την πρώτη Κυριακή.
Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς εμπόδια, για να πάει η Ήπειρος, η Πρέβεζα ακόμη ψηλότερα.
Σας ευχαριστώ.

Έπειτα, ο ίδιος παρουσίασε τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Π.Ε. Πρέβεζας.

Βασιλάκης Περικλής, Πρώην Διαιτητής FIFA-Καθηγητής Διαιτησίας
Περιφερειακός Σύμβουλος

Βασιλείου Σπυριδούλα, Αρχισυντάκτρια Περιοδικού Ήπειρος- Άπειρος Χώρα
Γιολδάσης Βασίλης, Οικονομολόγος – Στέλεχος Επαγγελματικής Κατάρτισης-Περιφερειακός Σύμβουλος
Γκούμας Αχιλλέας, Γεωπόνος- Ελεύθερος Επαγγελματίας
Γούσης Χρήστος, Ιατρός Παθολόγος-Περιφερειακός Σύμβουλος
Ευθυμίου Δήμητρα, Εκπαιδευτής Οδήγησης- Τουριστικές Επιχειρήσεις
Ιωάννου Ευστράτιος, Πολιτικός Μηχανικός- Επιχειρηματίας- Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας
Καλαμπόκης Σταύρος, Φιλόλογος-Ιστορικός
Ματσίρας Χρήστος, Ιατρός Μαιευτήρας- Γυναικολόγος
Μπατίλας Βασίλειος, Συνταξιούχος Καθηγητής
Παπαϊωάννου- Ιατρού Θεοδώρα, Βοηθός Φαρμακείου στην οικογενειακή επιχείρηση
Ρίζου Βίκυ, Φιλόλογος
Σπυρέλης Μιχάλης, Ιατρός Παθολόγος-Περιφερειακός Σύμβουλος
Χαϊτίδου Στέλλα, Εκπαιδευτικός- Δ/ντρια Δημοτικού Σχολείου Μύτικα

Δείτε βίντεο (διαθέσιμο στις επόμενες ώρες)

Δείτε το φωτογραφικό υλικό

Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 1434 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.