Έγινε το πρώτο συντονισμένο βήμα για την αξιοποίηση της Λαογραφικής Συλλογής “Γιώργου Γιάννου” στο θεσπρωτικό

Το πρώτο συντονισμένο βήμα για την αξιοποίηση της Λαογραφικής Συλλογής “Γιώργος Γιάννος” και την μετεξέλιξή της σε ένα Λαογραφικό Μουσείο το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή του Θεσπρωτικού, αποτέλεσε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στον αύλειο χώρο της Συλλογής, με την συνεργασία της Λαογραφικής Συλλογής και του Μουσείου Ιωαννίνων και την υποστήριξη φορέων και συλλόγων.

Όπως εισαγωγικά τόνισε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Βασίλης Γιάννος, στόχος τη προσπάθειας αποτελεί η δημιουργία ενός Μουσειακού χώρου που θα συνδεθεί με την τοπική κοινωνία και θα αποτελέσει προστιθέμενη αξία για τον τόπο.Ο κ.Γιάννος αναφέρθηκε στο ιστορικό και την παρουσίαση της Λαογραφικής Συλλογής ευχαριστώντας θερμά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και όλους όσοι συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της ημερίδας η οποία ήταν ενταγμένη στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στην συνέχεια οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνα Μπάδα και Εσθήρ Σολομών παρουσίασαν τον ρόλο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην ανάδειξη της Συλλογής καταθέτοντας και την εμπειρία τους από άλλους παρόμοιους χώρους (700 ανά την Ελλάδα και 55 στην Ήπειρο). Όπως υπογραμμίστηκε, σημείο κλειδί αποτελεί η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αφού μια σειρά από δράσεις που συνδέονται με το Μουσείο είναι εκείνες που θα αποφέρουν έσοδα. Ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών παρουσίασε την τεκμηρίωση της συλλογής Γιάννου ενώ ο Δημήτρης Μαντζούρης εκπρόσωπος του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής ανέπτυξε την ενότητα “ψηφιοποίηση και καταγραφή:

Δυνατότητες και προοπτικές για την Συλλογή και την κοινότητα”.Την υποστήριξή τους προς την προσπάθεια της οικογένειας Γιάννου εξέφρασαν στον χαιρετισμό τους ο Αντιδήμαρχος Θεσπρωτικού Θεόδωρος Πανούσης και η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητα Ερμίνα Γεωργαλή.

Λόγοι υγείας δεν επέτρεψαν στον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου να παραστεί στην ημερίδα ωστόσο στον χαιρετισμό του τόνισε ότι ένα Μουσείο Λαογραφίας είναι μια κιβωτός διάσωσης της ιστορίας και ο ίδιος ως Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης εκτιμά ως πολύ σημαντικό γεγονός τη δημιουργία νέων και ιδιαίτερα αποκεντρωμένων Μουσείων.

Ο Δήμαρχος Ζηρού Νικος Καλαντζής χαρακτήρισε “σημείο κλειδί” την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας συλλόγων, φορέων κλπ. στην λειτουργία ενός Μουσείου τονίζοντας ότι ο Δήμος μπορεί να αναλάβει την προβολή μιας τέτοιας συλλογικής προσπάθειας. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Ζηρού για τη διάσωση των πέτρινων κτιρίων που αποτελούν σήμα κατατεθέν για το Θεσπρωτικό και κομμάτι της ιστορίας της περιοχής. Μετά το τέλος της πρώτης ενότητας της εκδήλωσης,την οποία παρουσίασε η Λίτσα Γκιτάκου από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με συντονιστή τον Γιώργο Γκόντζο από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και καλεσμένους Πανεπιστημιακούς και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού με θέμα “Ανάδειξη των δυνατοτήτων αξιοποίησης της συλλογής , προς όφελος της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής”.

Την βραδιά πλαισίωσε το Χορευτικό του Μορφωτικού Συλλόγου Θεσπρωτικού, ενώ ακολούθησε περιήγηση στο χώρο της λαογραφικής συλλογής και προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα.

Δημοτική Ραδιοφωνία ΠρέβεζαςΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24060 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.