Διοικητής 6ης ΥΠΕ Παν. Νικολόπουλος στον Prisma: ‘Υλοποιήσαμε ένα σχεδιασμό για μόνιμες προσλήψεις μετά από πολύ καιρό

Την Πέμπτη 27/6 στις 12 στο prisma radio 91.6 και ”στο ίδιο έργο θεατές” καλεσμένος του Χρήστου Τσούτση στο στούντιο της εκπομπής ήταν ο Παναγιώτης Νικολόπουλος.

Ο Παναγιώτης Νικολόπουλος είναι Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας.

Γιατρός -ακτινολόγος, ο κ. Νικολόπουλος για πολλά χρόνια εργάστηκε στο ΕΣΥ και είναι στέλεχος και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με πορεία στο τμήμα Υγείας του κόμματος του- αναπτύσσοντας μάλιστα και έντονη συνδικαλιστική δράση.
Έζησε και εργάστηκε για πολλά χρόνια στα Ιωάννινα.

Συζητήσαμε αρχικά μαζί του και ζητήσαμε το σχόλιο του λόγω της κριτικής που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του στο χώρο της Υγείας. Ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ”Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε είναι την σύγκριση του πως ήτανε η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας το 2015 και πως είναι σήμερα”.

” Μέχρι το 2015 ήταν στο απόγειο του ο κίνδυνος να κλείσει το νοσοκομείο Πρέβεζας- αν πάρουμε το τοπικό μας παράδειγμα”
” Όλοι θυμόμαστε τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην πόλη από εργαζόμενους ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ενάντια στις πολιτικές υποβάθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά”
”Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν συνέβη αλλά κατέπεσε και μια κινδυνολογία και μια κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ από ορισμένους τοπικά ότι θα έκλεινε ο νοσοκομείο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”

Ο κ. Νικολόπουλος μας μετέφερε την άποψη του ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν κενά και ελλείψεις όπως στην καρδιολογική της Πρέβεζας π.χ. δεχόμενος έτσι σε ένα βαθμό μια κριτική που γίνεται.

Όμως αυτό συνέβη όπως διότι όπως ο ίδιος υποστηρίζει, υλοποιήθηκε μετά από χρόνια ένα διαφορετικό σχέδιο μόνιμων προσλήψεων. Οι επικουρικοί γιατροί που εργάζονταν και στην Καρδιολογική της Πρέβεζας διορίστηκαν μόνιμοι και τους απορρόφησε το σύστημα, εκεί όπου είχαν δηλώσει.

”Υλοποιήσαμε έτσι ένα σχεδιασμό για μόνιμες προσλήψεις μετά από πολύ καιρό”

Έτσι το πρόβλημα θα είναι προσωρινό, αφού έχουν είδη προκηρυχθεί νέες θέσεις επικουρικών και μόνιμων γιατρών και για την περίπτωση της Πρέβεζας.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι ”Η μόνιμη θέση για το νοσοκομείο Πρέβεζας έχει είδη προκηρυχθεί από το Υπουργείο Υγείας- άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις παρατηρείται πάντα μια καθυστέρηση, όταν υπάρχει δηλαδή διαδικασία μόνιμου διορισμού ”.

”Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι στο παράδειγμα του νοσοκομείου Πρέβεζας πέρα από την καλύτερη λειτουργία των κλινικών είδαμε και το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών να επιστρέφει προς το ιατρικό προσωπικό και τις δομές και δημόσιες παροχές υγείας. Επομένως τα προβλήματα που εντοπίστηκαν είναι προσωρινά όπως παλιότερα στην Παθολογική αλλά που θα ξεπεραστούν και ήδη έχει δρομολογηθεί η λύση τους”

“Όσο αφορά τις εφημερίες το προσωρινό πρόβλημα λύνεται από γιατρούς από άλλες περιοχές, επομένως δεν μπορούμε να δεχθούμε ως κριτική την λογική περί εγκατάλειψης στο δημόσιο σύστημα υγείας”

Στην συνέχεια ο κ. Νικολόπουλος έθεσε τον στόχο και βάση προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει ο προϋπολογισμός για την δημόσια υγεία από το 5.2- 5.3% που είναι σήμερα στο ευρωπαϊκό στόχο που είναι 6.2%. Ακολούθως το  κυβερνητικό στέλεχος καυτηρίασε στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στον τοπικό τύπο και -όπως ανέφερε δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα.

”Τα 100.000.000 ευρώ που ισχυρίστηκε υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ σε άρθρο στην Πρέβεζα ότι δίνονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας, είναι όχι η χρηματοδότηση (καθώς η κρατική χρηματοδότηση είναι προφανώς πάρα πολύ υψηλότερη) αλλά μάλλον τα λεφτά που δίνει ο ΕΟΠΥ στα νοσοκομεία.”

“‘Πως είναι δυνατόν όμως να μας ασκούν κριτική ότι είναι λίγα αυτά τα λεφτά (ου όντως θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα) τα πολιτικά πρόσωπα που επί των ημερών τους στην εξουσία (Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου) ο ΕΟΠΥ πλήρωνε μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τις ιδιωτικές κλινικές , εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα;” σημείωσε.

”Πρώτη φορά ο ΕΟΠΥ δίνει χρήματα στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας- και αυτό συμβαίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον ο γραφών του κειμένου, που το διάβασα και εγώ, δεν είχε κατανοήσει πλήρως και δεν ξέρει ακριβώς τα στοιχεία έχοντας μια μικρή σύγχυση” κατέληξε.

Ο κ. Νικολόπουλος αφού στάθηκε στο γεγονός ότι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό έχει ενισχυθεί ανέφερε και το γεγονός της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων (2.500.000) συμπολιτών μας στο δημόσιο σύστημα υγείας. Επίσης αναφέρθηκε στην κατάργηση των εργολαβιών στον χώρο, μιας λογικής που ήθελα τους εργαζόμενους είτε στην καθαριότητα είτε στην σίτιση των νοσοκομείων.

”Η Ν.Δ η οποία κλείνει το μάτι και μιλά για κατάργηση των συμβασιούχων ουσιαστικά τονίζει ότι το προηγούμενο μοντέλο με την ενοικίαση εργαζομένων είναι καλύτερο. Εδώ προκύπτει και θέμα για τις εργασιακές σχέσεις και φανερώνει και μια κατεύθυνση της Ν.Δ και για τα εργασιακά”

”Το πρόγραμμα της Ν.Δ έχει στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις, το κέρδος λίγων και την καταστρατήγηση του δημοσίου”

Τέλος ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση των ΤΟΜΥ και την πρωτοβάθμια περίθαλψη ασκώντας μια αυτοκριτική αλλά τονίζοντας και τα θετικά των συγκεκριμένων μονάδων. ”Είναι μια μεταρρύθμιση που θα κριθεί μελλοντικά” σημείωσε.

Κλείνοντας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υγείας Πάργας, Καναλακίου – Θεσπρωτικού και Φιλιππιάδας:

”Στόχος η λειτουργιά των κέντρων υγείας από το πρωί έως το μεσημέρι και από το απόγευμα έως το βράδυ”
” Το σοβαρό πρόβλημα με το κέντρο Υγείας Πάργας καλύφθηκε με την προκήρυξη μόνιμης θέσης για την Πάργα αλλά και επικουρικής και μόνιμης θέσης στο Καναλάκι αλλά και επικουρικής. Έτσι πλέον θα υπάρχουν 4 γιατροί σε κάθε κέντρο Υγείας”
” Το πρόβλημα στην συγκεκριμένη περιοχή όπως γνωρίζεται προέκυψε μετά την συνταξιοδότηση δύο γιατρών”
” Το κέντρο Υγείας στο Θεσπρωτικό λειτουργεί ικανοποιητικά και είμαστε ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα πορεία του”Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2893 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.