Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας: Οικονομικός Απολογισμός, Νοσοκομείο, Απλή Αναλογική -Απορρίμματα και στο βάθος λευκός καπνός για το Λιμενικό Ταμείο!

Ρεπορτάζ: Χρήστος Τσούτσης

Ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 31ης  Οκτώβρη οι μαραθώνιες συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας.

Οικονομικός απολογισμός

Αρχικώς συζητήθηκε στο σώμα σε ειδική συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 6:20μ.μ η “Έγκριση Ισολογισμού και Απολογισμού Δήμου Πρέβεζας, οικονομικού Έτους 2018”, παρουσία του ορκωτού λογιστή κ. Φαίδωνα Τζώρα αλλά και του υπηρεσιακού παράγοντα και προϊσταμένου της Οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Φούντογλου. Στην συζήτηση δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις , τα ερωτήματα και οι διαφορετικές οπτικές μεταξύ των αιρετών Συμβούλων και των παρατάξεων.

Μετά τις αρχικές εισηγήσεις των κ.κ. Τζώρα και Φούντογλου ακολούθησαν ερωτήσεις από πλευράς αντιπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα από τους Δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Στροφής στο Μέλλον»  κ.κ. Κωστούλα και Ανωγιάτη. Το λόγο πήραν επίσης στην συνέχεια οι κ.κ. Μπαίλης , Ροπόκης, Πιππιλίδης Κορωναίος, Γεωργούλης και Σ. Αμάραντος και τέλος ο Δήμαρχος κ. Γεωργάκος.

…Αίσθηση προκάλεσε στο σώμα, το γεγονός της ερώτησης του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ανωγιάτη προς τον κ. Τζώρα για το ποσό των 714.000 ευρώ που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση του ορκωτού λογιστή και αφορά ανέγερση κλειστού κολυμβητηρίου…. Το συγκεκριμένο έργο δεν έχει συζητηθεί σε τελευταία δημοτικά συμβούλια από την προηγούμενη δημοτική αρχή και δεν ήταν γνωστή στο σώμα η ύπαρξη τέτοιου ποσού. Ο κ. Τζώρας απαντώντας στην ερώτηση –παρέμβαση του Δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης-, έκανε λόγο για « κλειστή εργολαβία»…

Η παράταξη του κ. Μπαίλη υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που άσκησε την προηγούμενη περίοδο στο Δήμο, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου καθώς και τον ορκωτό λογιστή. Γεγονός που αναδείχτηκε στις τοποθετήσεις αναλυτικότερα του πρώην Δημάρχου , του κ. Κορωναίου αλλά και του πρώην Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Λάζαρου Πιπιλίδη. Επίσης και οι τρεις σύμβουλοι έκαναν λόγο για «μαξιλαράκι ασφαλείας» που υπάρχει πλέον στο ταμείο του Δήμου, αλλά και για την  ευκολία που έχει η νέα Δημοτική αρχή στην άσκηση δικαιότερης πολιτικής όσο αφορά τα δημοτικά τέλη αλλά και έμπρακτης αναπτυξιακής δράσης και υλοποίησης νέων έργων, δεδομένα που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια ως εργαλεία άσκησης πολιτικής. Ο κ. Πιπιλίδης ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος στην τοποθέτηση του, αφού όπως τόνισε είναι ο τελευταίος δικός του προϋπολογισμός ως αρμόδιος αντιδήμαρχος και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μπαΐλη για την συνεργασία και το προηγούμενο αντιδήμαρχο κ. Φραγκούλη Στην συνέχεια έφερε στην μνήμη του στην ομιλία του, δύσκολες στιγμές που πέρασε ο Δήμος στα οικονομικά του κατά την περίοδο θητείας της προηγούμενης Δημοτικής αρχής και πώς τελικά ανταπεξήλθε φτάνοντας σε αυτό το σημείο.( κατασχέσεις μισθοδοσίας υπαλλήλων, κοκκίνισμα Δήμου..)

Ο Δήμαρχος κ. Γεωργάκος πήρε αμέσως μετά το λόγο, ευχαριστώντας τον κ. Τζώρα για την ενημέρωση που παρείχε στο σώμα. Αφού ρώτησε με την σειρά του τον κ. Φούντογλου για τα σημερινά ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου και το τί μέλει γενέσθαι με τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία και δεν είναι δεσμευμένα ανεκτέλεστα έργα ΣΑΤΑ, τόνισε… « ο επόμενος προϋπολογισμός το 2020 θα είναι υπέρ του δημότη και όχι υπέρ των τραπεζών…».  Η συγκριμένη φράση του Δημάρχου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Μπαίλη…

Η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ανυπότακτη κίνηση για τα Χωριά και την πόλη της Πρέβεζας καταψήφισαν την έγκριση του προϋπολογισμού  βάζοντας έντονα το ζήτημα ότι οι συγκεκριμένοι Ισολογισμοί και Απολογισμοί έρχονται σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες , έχουν έντονο το ταξικό στοιχείο και είναι εναρμονισμένοι με μνημονιακούς νόμους.

Η παράταξη του κ. Νίτσα «Ανάπτυξη Τώρα» απείχε της διαδικασίας.

Απλή Αναλογική

Το ζήτημα της κατάργησης του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής ήρθε ως ψήφισμα από πλευράς της παράταξης « Στροφής στο Μέλλον» στο Δημοτικό Συμβούλιο ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης.

Την εισήγηση από πλευράς «Στροφής στο Μέλλον» έκανε ο κ. Λελοβίτης τονίζοντας τις παθογένειες που έχουν προκληθεί από τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα κάνοντας λόγο για « πραξικοπηματικού τύπου επεμβάσεις του κ. Θεοδωρικάκου που δημιουργούν προβλήματα» και για «δημαρχοκεντρικό μοντέλο που δημιουργείται», ενώ τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης κ. Φονταράς ο οποίος ανέφερε.. «..ότι το ψήφισμα έχει μια ειδική βαρύτητα και η παράταξη του κατέρχεται στην συζήτηση με μια λογική συνδιαμόρφωσης με τις άλλες παρατάξεις ενός ουσιαστικού πλαισίου ψηφίσματος..»

Η παράταξη «Ανάπτυξη τώρα» μέσω του δημοτικού συμβούλου κ. Τ. Αμάραντου έκανε και αυτή αναλυτική αναφορά στις αρνητικές αλλαγές που προέκυψαν με την κατάργηση της Απλής Αναλογικής και στην συνέχεια ο επικεφαλής της κ. Νίτσας συμφώνησε στο «πυρήνα» της οπτικής του ψηφίσματος της παράταξης «Στροφή στο Μέλλον».

Ο κ. Γεωργάκος ευρισκόμενος σε θέση «άμυνας» λόγω της πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας και προσέγγισης του για το συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα και με το φόβο μην πάρει το όργανο του συμβουλίου πολιτική απόφαση μη αρεστή στην παράταξη του πρότεινε την μετάθεση της συζήτησης του θέματος με αφορμή και το νέο πλήρες νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος το επόμενο διάστημα στην Βουλή για τον εκλογικό νόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αναβολή που προτάθηκε δεν έγινε δεκτή από τις υπόλοιπες παρατάξεις με αποτέλεσμα να συζητηθεί τελικώς το ψήφισμα , να συνδιαμορφωθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και να περάσει. Το ψήφισμα καταψήφισε η Δημοτική αρχή. Ενώ την διαφοροποίηση εξέφρασε και η Λαϊκή Συσπείρωση. Η συγκεκριμένη υπερψήφιση είναι μια σημαντική είδηση καθώς για δεύτερη φορά το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας αποφασίζει κάτι  κόντρα στην άποψη της Δημοτικής αρχής.

Νοσοκομείο

Πρώτο θέμα ημερήσιας Διάταξης τέθηκε το κρίσιμο ζήτημα της πορείας της λειτουργίας του νοσοκομείου Πρεβέζης μετά την απόφαση της 6ης ΥΠΕ για συνλειτουργία των εφημεριών των καρδιολογικών κλινικών των Νοσοκομείων Πρέβεζας και Λευκάδας, μάλιστα διαμέσου της «οδού του εντέλλεσθαι» από την διοίκηση προς τους αρμόδιους εργαζόμενους ιατρούς .

Η κίνηση αυτή που το προηγούμενο διάστημα είχε προκαλέσει αναβρασμό και την εξαγγελία κινητοποιήσεων από πλευράς εργαζομένων συζητήθηκε εκτενώς στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα έφερε στο συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση με αναλυτικές τοποθετήσεις των κ.κ Κύρλα, Παπαδημητρίου και Αμάραντου. Επίσης για το θέμα τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Ανωγιάτης, Κορωναίος , Γεωργούλης και ο Δήμαρχος Πρέβεζας και πρώην διοικητής του νοσοκομείου κ. Γεωργάκος. Ο Δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας επιτροπής για το θέμα ενώ στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου παρευρέθηκε και η κ. Τζήμα πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

 Απορρίμματα

Ο κίνδυνος να τιναχτούν στον αέρα τα οικονομικά του Δήμου από  τον Περιφερειακό Σχεδιασμό στην Ήπειρο για τα απορρίμματα τονίστηκε κατά την χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου. Πιο αναλυτικά στη συζήτηση που έγινε με αφορμή το θέμα «Μεταφόρτωση και μεταφορά απορριμμάτων του Δήμου Πρέβεζας 2020-21»  ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Ροπόκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη και μίλησε « για αλήθειες που πρέπει να ακουστούν».., διερωτώμενος «από πού  θα βρεθούν τα χρήματα..»;

Στις αναλυτικές τοποθετήσεις τους τόσο ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαίλης όσο και ο κ. Κορωναίος τόνισαν ότι στην ουσία δεν υπάρχουν ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να γίνουν.  Η παράταξη « Στροφή στο Μέλλον»  και ο κ. Αγωγιάτης  τόνισε «ότι τα στοιχεία είναι άγνωστα και ελλειπή» μέχρι στιγμής στην αντιπολίτευση , ενώ ο κ. Γεωργούλης από πλευράς Ανυπότακτης Κίνησης ζήτησε να λάβει τη σχετική σύμβαση ….

Η σύμβαση με το εργοστάσιο βέβαια, όπως έγινε γνωστό από τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου,  δεν υπάρχει πουθενά στις υπηρεσίες του Δήμου…

Λιμενικό Ταμείο

Μετά από πολύωρη διαδικασία στον ορισμό των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας προχώρησε το Δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας. Πιο συγκεκριμένα  η σύνθεση του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας έχει ως εξής: Πρόεδρος Νίκος Γεωργάκος, αντιπρόεδρος Γρηγόρης Κουμπής και μέλη Δημήτρης Καραμανίδης, Νίκος Παγγές, Αθηνά Κωνσταντάκη , Ευκλείδης Φονταράς και ο προϊστάμενος της Λιμενικής Υπηρεσίας. Αναπληρωματικά μέλη είναι οι Γιάννης Δαρδαμάνης, Κωνσταντίνος Ακρίβης, Γιώργος Σαριάνογλου, Λεωνίδας Αργυρός, Ηλίας Αλεξανδρής και Κοσμάς Κορωναίος.

Για άλλη μια φορά δεν έλειψαν οι εκατέρωθεν αντεκλήσεις μεταξύ Δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης γύρω από το ζήτημα. Οι τόνοι ανέβηκαν ειδικά μεταξύ του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καραμανίδη και του επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα» κ. Νίτσα αλλά και άλλων συμβούλων…

Η διαδικασία καθυστέρησε σημαντικά παρότι στο χώρο του συμβουλίου βρέθηκε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Βουκελάτος ο οποίος μέσα από τη νομική του ερμηνεία ευθυγραμμίστηκε με τη νομιμότητα της πρότασης 5-1-1 της Δημοτικής αρχής.

Ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαιλης έκανε λόγο για «κάλεσμα στην αποκεντρωμένη διοίκηση να επιληφθεί του θέματος της σύνθεσης του νέου Δημοτικού Λιμενικού ταμείου», συμμετέχοντας όμως στο τέλος στην ψηφοφορία αυτός και η παράταξη του με επιφύλαξη, για τα άτομα που τελικώς βάσει νόμου υποχρεούνται να είναι στο Δ.Σ του Ταμείου  από την αντιπολίτευση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ανυπότακτη Κίνηση απείχαν από την διαδικασία.Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3370 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.